Український борщ внесли до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

foto-2.jpeg

ЮНЕСКО — організація ООН з питань освіти, науки та культури — внесла український борщ до списку об'єктів всесвітньої спадщини, яка потребує термінової охорони. Через російське вторгнення процедуру визнання улюбленого у світі борщу прискорили. Національна приналежність борщу регулярно ставала приводом для суперечок у соцмережах.

Війна у соцмережах розпочалася у 2019 році через твіт офіційного акаунту МЗС Російської Федерації, в якому було зазначено: "Вічна класика, борщ — одна з найвідоміших і найулюбленіших російських страв і символ національної кухні".

Це викликало бурхливу реакцію з боку українських користувачів — Росію тоді звинуватили у привласненні кулінарного спадку України. Урядова команда та ентузіасти три роки виборювали для борщу статус нашої спадщини і вже ніхто не зможе претендувати на це звання.

Заявка України містила понад 700 сторінок доказів того, що борщ має українське походження і що цю страву споживають по всій Україні. Вона мала чекати черги на розгляд в ЮНЕСКО до 2023 року. Але повномасштабне вторгнення Росії розворушило чиновників ООН — борщ внесли до нематеріальної культурної спадщини, яка потребує термінової охорони.

Борщ є візитівкою української національної кухні. За століття свого існування ця страва набула настільки великої популярності, що приписати собі "авторські права" на неї хотіли б майже всі сусідні народи. Однак історичні записи далекого минулого підтверджують, що саме на українських землях готувати борщ почали вперше.

«На 5-му позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини за зверненням Міністерства культури та інформаційної політики України було внесено елемент «Культура приготування українського борщу» до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони», — повідомив 1 липня Міністр культури України Олександр Ткаченко.

Він нагадав, що Україна відстоювала належність борщу до її культури ще до повномасштабного російського вторгнення 24 лютого і сказав: «Ми із задоволенням будемо ділитися борщем і його рецептами з усіма цивілізованими країнами. Та й з нецивілізованими теж, щоб у них було хоч щось світле, смачне та українське. Але пам'ятайте та будьте певні як у війні за борщ, так і в цій війні ми переможемо».

Всі українські родини які вчора наварили борщу, сьогодні вже їдять світову культурну спадщину. Борщем ми готові частувати, але не віддавати. «Люди залишають свої будівлі і не тільки не в змозі приготувати борщ або виростити для нього овочі, але не можуть збиратися разом за столом, що підриває соціальні та культурні зв'язки», — йдеться у повідомленні на сайті ЮНЕСКО. Зазначається, що український борщ — «невід'ємна частина сімейного та суспільного життя в Україні. Йому присвячені фестивалі та культурні заходи».

Відтепер жоден ресторан світу не зможе в меню вказувати, що борщ — це російський суп. «Сьогодні Російська Федерація та її сили на території України вбивають носіїв цього елемента, вбивають українців, українці є носіями цього коду, цього елемента ідентичності, бо борщ такий, це те, що нам дає відчуття, що нас, українців відрізняє від інших націй та народів. І саме це споконвіку хвилювало росіян. Вони на всіх дипломатичних фронтах намагалися приписати український борщ собі Це означає, що бренд борщу належатиме Україні, що культура приготування українського борщу зафіксується у свідомості міжнародної спільноти як український бренд, як український культурний код, як український елемент ідентичності», — зазначила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України ведеться на виконання статті 12 Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, яку Україна ратифікувала у 2008 році. Наразі до переліку включено 26 елементів.

Українська кухня небезпідставно вважається однією з найсмачніших у світі. Саме смак борщу знайомий нам з дитинства і неодмінно асоціюється з домашньою атмосферою та затишком. Фахівці Одеської національної наукової бібліотеки пропонують вашій увазі добірку кулінарних книжок, завдяки яким можна навчитися готувати як традиційні, так і сучасні українські страви, заодно дізнатися про рецепти приготування борщу з різних куточків України, а також поринути в народні обряди та звичаї нашої країни, адже кожен рецепт — це окрема історія, що розповідає про природні умови, соціальне становище, ставлення до природи та до власного тіла, здоров’я.

foto-3.jpg 

Скарби українських говорів : тексти про борщ : [збірник]НАН України, Ін-т українознавства ім. І. Крип'якевича ; авт. ідеї Наталя Хобзей ; відп. ред. і передм. Наталія ХібебаВалентина Лєснова. – Львів : Ін-т українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, 2019. – 319 с.

Пропонований збірник текстів про борщ — це нова сторінка в українській діалектній текстографії. Записи, зроблені у різних регіонах України дають змогу досить повно представити не лише особливості приготування борщу — кулінарної страви, яка стала одним із маркерів українства, а й її обрядову значущість.

Репрезентовано цільові тексти-розповіді про приготування традиційного українського борщу, зокрема фрагментарні, дібрані з принагідних розповідей людей різного віку, здебільшого жіноцтва.

foto-4.jpg 

На борщах зростає УкраїнаВолодимир МаринчукГанна Секрет ; фот. Олександр ГордієвичВолодимир КозюкГанна Секрет. – Вінниця : Рогальська І. О., 2017. – 224 с.

У незвичайній книзі «На борщах зростає Україна», створеній після фестивалю борщу за проєктом заслуженої тележурналістки України Ганни Секрет, зібрано не лише рецепти унікальної української страви. Вірші, пісні, відгуки учасників фестивалю — журналістів, письменників, артистів, керівників аматорських колективів, державних діячів – все таке яскраве, неповторне, а тому – безцінне. Літопис цього дійства, відтвореного на світлинах – ще одна сторінка нашої культури і духовності на теренах національного відродження.

foto-5.jpg foto-6.jpg foto-7.jpg foto-8.jpg

Зваблення їжею з українським смакомЄвген Клопотенко ; відп. за вип. Ірина Краснокутська. – Київ : Книголав, 2020. – 173 с.

Автор протягом кількох років досліджував історію національних страв, вивчав кулінарну літературу різних часів, мандрував всією країною, спілкувався з істориками, щоб сформувати власне розуміння української кухні і викласти його у новій книжці. У ній 70 авторських рецептів давніх страв, які розділено на 9 розділів. Ви дізнаєтесь, як приготувати супи та юшки, страви з м’яса, риби, овочів та грибів, каші, напої, закуски, випічку та солодке. Окрім рецептів, книжка містить чимало цікавих фактів про українські продукти та харчі. А ще кулінарний експерт згадує про свою дослідницьку експедицію та міста, які вразили його своєю кулінарною традицією.

«Українська кухня багатогранніша, ніж нам здається. Ми знаємо лише 15 відсотків того, що є насправді. І це трохи смішно, бо за стільки років люди не доклали жодних зусиль, щоб її вивчити. Сприймали її досить поверхово. А вона глибша, серйозніша та менш стереотипна, ніж ми думаємо. Українська кухня може дивувати. Приготуйте п’ять страв із цієї книжки — і відчуєте, як серце наповнюється радісним хвилюванням»,  — Євген Клопотенко.

Ви відкриєте для себе як давно забуті українські страви, по-сучасному переосмислені, так і добре знайомі, але у новому виконанні.

foto-9.jpg foto-10.jpg

Звичаї нашого роду : страви української кухні / авт.-упоряд. :  Світлана АндрющенкоСвітлана Железняк ; худож. оформ. Світлана Железняк. – Київ : Генеза, 2019. – 191 с.

Із цієї книжки ви довідаєтеся про найбільші свята — як церковні, так і світські — та обрядові дійства, характерні для них; про страви, якими наші пращури частували гостей і про які нині пам’ятають лише старші люди; а також про прикмети, які наші прабатьки, багато років спостерігаючи за природою, передавали від покоління до покоління. Тож запрошуємо вас поринути в чарівний світ, зітканий із українських звичаїв і традицій, які ми хочемо витягнути на світ Божий зі старезних глибочезних скринь і ветхих мудрих книг та інших старожитностей, на які подекуди ще можна натрапити в глибинці. Українська кухня дійсно самобутня, адже увібрала всі дари щедрої землі й упродовж віків зродила багатющий колорит національних страв. Однією книжкою не охопити величезного багатоманіття нині таких звичних для нас українських страв, рецепти яких сягають сивої давнини. Утім згадаймо бодай дещицю з них, що, попри давню свою історію, і досі нам смакують. Справжньою перевагою рецептів, наведених у цій книжці, є те, що вони не потребують чужоземних див — досить звичайних, усім відомих і доступних продуктів. Будь-яка господиня, скориставшись таким рецептом і доклавши трішки зусиль і часу, зможе приємно здивувати й порадувати свою сім’ю чимось смачненьким.

foto-11.jpg foto-12.png foto-13.png foto-14.png foto-15.png

Борщ і до борщу : 50 найкращих рецептівЄвген Клопотенко ; авт. ідеї Едуард Ахрамович ; фот. Владислав НагорнийМикола Борисенко ; ред. Ольга Дубчак ; відп. за вип. Андрій Францин. – Київ : Меджик букс, 2021. – 126 с.

Коли мова заходить про українську кухню, перше, що спадає на думку, — борщ. І дійсно, ця страва є одним з маркерів української ідентичності, частиною нашого культурного коду. Але окрім символізму, борщ це неймовірна за популярністю страва. На перший погляд, приготування борщу не виглядає чимось складним, але для того, щоб отримати ідеальний збалансований смак, треба знати декілька секретів. У цій книжці Євген Клопотенко зібрав рецепти найсмачніших борщів, які йому доводилось куштувати, подорожуючи Україною. Ви знайдете тут і сімейний борщ Євгена та багато інших чудових рецептів. Ми впевнені, що побачивши це розмаїття смаку, ви обов’язково захочете зварити велику каструлю ароматного борщу, щоб пригостити рідних або друзів.

foto-16.jpg foto-17.jpg

Зварю тобі борщику : [казки для дітей мол. шк. віку]Зірка Мензатюк ; худож. Олеся Магеровська. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2012. – 58 с. 

У цій книжечці всі казки не лише веселі й цікаві, але ще й дуже смачні. Бо коли їх читаєш, то слинка котиться. І відразу хочеться разом з Олесею та Івасем, героями цих казок, скуштувати запашного борщу, смачнючих вареників, солодких млинців та інших українських страв, які живуть не лише на вашому столі, а й у казці.

foto-18.jpg

Борщ сили й здоров'я / упоряд. : Олена Євгенівна СамогальськаГанна Михайлівна Костів-ГускаМикола Миколайович Шот ; фот. Павло БалюхМикола Миколайович Шот ; передм. Леонід Ковальчук. – Тернопіль : ТДМУ : Укрмедкнига, 2012. – 149 с.

Борщ — одна з найпопулярніших українських національних страв. Має він і всесвітню славу завдяки своїм чудовим та унікальним смаковим якостям. Це їжа для здоров'я та сили.

Борщ відлунює і в назві міста, районного центру Борщів, що на Тернопіллі. Вже кілька років поспіль тут проводять фестиваль борщу «Борщ'їв». Як відомо, ця національна страва має чимало видів і способів приготування, а отже, ніколи не буває однаковою чи за кольором, чи за смаковими характеристиками. У кожної господині борщ — свій. Це яскраво засвідчує і фестиваль у Борщеві. Тож у цій книжці рецептами борщу діляться кухарі з багатьох сіл Борщівського району на Тернопільщині. Про сам фестиваль дізнаєтеся з деяких репортажів, що з'являлися в центральній газеті «Урядовий кур'єр».

Українська народна кухня враховує основні вимоги щодо раціонального харчування, тож у книзі знайдете і дані про основи здорового харчування.

foto-19.jpg foto-20.jpg

Смачна країна : народні рецепти та поради звідусіль від народного журналістаКостянтин Грубич ; фот. Олександр Новіцький. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 301 c.

Відомий телеведучий та знавець продукції зі знаком якості Костянтин Грубич побував у всіх регіонах України, де готував і смакував страви, притаманні саме цій місцевості, ознайомлювався з культурою і традиціями міст, містечок та сіл, тому кожна зі страв у цій книзі має свою історію, унікальну рецептуру та нагадує про добрих людей, які доклалися до її творення і поширення. Крім того, всі страви автор супроводжує додатковими порадами та спеціальними секретами — як найкраще готувати, чим присмачувати і з чим подавати той чи інший смаколик. «Смачна країна» — це не лише кулінарна насолода, а й чудова нагода поглянути на Україну під новим кутом.

foto-21.jpg

Традиції українського харчуванняГанна Іванівна Віват. – Одеса : ВМВ, 2016. – 287 с.

Роботу присвячено історії розвитку української традиційної кухні, описові культури харчування українців, а також старовинних способів заготівлі, зберігання та технологій приготування харчових продуктів як елементів матеріальної культури. Книжку розраховано на студентів-харчовиків, а також антропологів, етнологів, етнографів, екологів, економістів, істориків, культурологів, теологів, філологів, філософів, фольклористів і всіх, хто цікавиться проблемами розвитку народної культури, зокрема традиціями українського харчування.

foto-22.jpg

Харчові традиції - ментальний код нації : колект. монографіяГанна ВіватСвітлана КовпікВалентина МусійЛюдмила Рева-ЛєвшаковаС. В. Форманова ; за заг. ред. Ганна Віват. – Одеса : ВМВ, 2018. – 231 с.

Монографію присвячено питанням історії розвитку української та світової харчової культури, втіленої в різних видах творчості — художній, науковій, фольклорній. Пропонується для використання на заняттях із навчальних дисциплін «Українська та зарубіжна культура», «Світова культура та мистецтво», «Традиції українського харчування», «Історія розвитку харчової культури» зі студентами-харчовиками, а також для широкого кола поціновувачів харчової культури.

foto-23.jpg

Національна кулінарна спадщина УкраїниАндрій Аркадійович ПлесконосНаталія Леонідівна ПисаренкоЛідія Федорівна Артюх ; голов. ред. Віргініюс Строля ; відп. ред. Юлія Ференцева. – Київ : Балтія Друк, 2021. – 149 с. 

Побутові традиції нашого народу — це невід'ємна частина української історії. Це видання є результатом багаторічної копіткої роботи авторів - дослідників українських культурних традицій, що займалися науковими пошуками їх витоків у безперервному процесі формування культурного коду нації та виявленням його унікальних рис в аспекті загальноєвропейської культури.

Ця книга покликана допомогти визначитись у різноманітті української кухні — не просто дати інформацію про найбільш популярні місцеві страви, а й також розповісти історію виникнення цих страв і їх значення в житті українського народу. І тут є про що говорити, адже багато страв пов'язано з тисячолітньою історією країни і з народами, що живуть в Україні.

Ми сподіваємося, що книга стане в нагоді українцям, які цікавляться історією та традиціями рідного краю і люблять подорожувати, оскільки зібрані відомості про історію регіонів і про страви, що там виникли, невідомі широкому загалу. Адже слід знати, що повсякденна їжа, така як борщ і вареники, поряд з іншими культурними символами, є носієм національного гена, який може багато чого розповісти про минуле українців і України.

foto-24.jpg foto-25.jpg foto-26.jpg

Готуємо в журбі : [етнографічний путівник]Євгенія Кузнєцова ; голов. ред. Олена Грабб. – Київ : Magenta Art Book, 2020. – 77 с. 

«Готуємо в журбі» — це етнографічний путівник українськими кулінарними звичками і водночас артбук  українських ілюстрацій. Для книжки малювали та знімали тридцять яскравих українських художників та фотографів. Це не книжка, а вечір любові. Не такої ото любові, як на перших побаченнях, а такої, коли вже сидиш у піжамі і смієшся над собою. Цю книжку хочеться тримати на кухні і щоразу, як іноземець здіймає брови на наші кулінарні перепалки, знаходити відповідний розділ і показувати, у чому там справа. Читайте, журіться і веселіться!

foto-27.jpg foto-28.jpg foto-29.jpg

Спадщина чотирьох господинь : спогади про те, як готували в українському доміЯрослава Зелинська-Джонсон ; пер. Назар Агаджанян ; відп. ред. Оксана Антонів. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. – 246 с.

У цій кулінарній книжці зібрано рецепти, які різні покоління готували до свят, створюючи у своїх домівках особливий родинний дух. Це випробувані роками бабунині, мамині й тітчині переписи — справжній кулінарний скарб, а ще мудрі поради чотирьох господинь та спогади про те, як готували в українському домі.

Ця книжка — важливий спадок, що заслуговує на те, аби його не втрачати. Рецепти страв, які готували та ділили за одним столом, є частиною нашого минулого. Сподіваємося, вони житимуть і надалі — вже як частина майбутнього українських родин.

foto-30.jpg foto-31.jpg foto-32.jpg
foto-33.jpg foto-34.jpg foto-35.jpg

Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою : найкращі страви з душеюЛеся Любомирівна Кравецька ; відп. за вип. А. В. Альошичева. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 191 с. 

Відкрийте для себе українську кухню по-новому! Українська кухня — то не лише смачний борщ та вареники з сиром. Леся Кравецька, відома авторка та вправна господиня, зібрала близько 200 найкращих рецептів сучасної української кухні. Ці страви перетворять будь-яку традиційну сімейну вечерю на цікаву гастрономічну пригоду.

foto-36.jpg foto-37.jpg foto-38.jpg

Знамениті українські стравиАнатолій Антонович МазаракіМихайло Іванович ПересічнийІсай Аврамович Фельдман. – Київ : Видавець Ігор Губерніков, 2013. – 255 с.

У книзі наведено 225 рецептів справді відомих популярних страв, що відображають палітру української народної кулінарії від глибини століть до сучасної творчості кулінарів останніх поколінь.

Створено: 05.07.2022
Переглядів: 1256




© 2022 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.