Книга – це зброя і захист

1.jpg

Незвичні графіті - зображення патріотичних котиків з’являються останнім часом на багатьох стінах Одеси.

Їх авторство належить Ігорю Матроскіну з командою, їхні роботи підписані @lbws_168. Вуличне мистецтво універсальне, бо художник, який його творить, має значно ширшу аудиторію, ніж представники традиційних мистецтв. У кожного в Одесі своя дорога і кожен натрапляє на «своїх» котів. По місту їх вже понад вісім десятків, а композиції не повторюються.

Отже, які вони коти Матроскіна? І чому саме коти, а не, наприклад, страхітливо-грізні леви, яструби з пазурями-шаблями чи дракони, які вогнем дихають? Бо Одеса - «котяче місто», коти тут пухнасті улюбленці, вони скрізь і почуваються пречудово. Тутешнім людям такий вибір персонажа близький і зрозумілий.

Коти з графіті схожі на людей та наділені їхніми рисами. Типажі, серед яких кожен може впізнати своїх знайомих, захисників, рятувальників, волонтерів, медиків, комунальників, пекарів і відомих персон.

2.jpg 3.jpg 4.jpg

А де ж вороги? Їх – кровожерливих садистів, вбивць, викрадачів дітей, мародерів і ґвалтівників 21-го століття на зображеннях взагалі… нема.. Ігнор їм, такий самий, як представникам країни - агресора в усьому цивілізованому світі. Отже, ворог не персоніфікований, замість нього – військовий корабель, якого, з почуттям власної гідності та Україною в серці, могутніми лапами топче наш котик. Пам’ятаєте хвалений флагман російського флоту – ракетний крейсер «Москва», який називали вбивцею авіаносців? Він тероризував наше узбережжя і нашу Одесу, за що був відправлений двома українськими ракетами на дно, разом з ним пішли годувати чорноморських бичків пів тисячі членів екіпажу.  На сьогодні це найбільший і найпотужніший у світовій морській історії потоплений військовий корабель. Знайте наших!

5.jpg 6.jpg 7.jpg

А на цьому малюнку традиційне привітання, яке наводить жах на окупантів: «Доброго вечора! Ми з України!». Тут наш чотирилапий друг  натхненно ламає російські військові літаки з червоними зірками на крилах, та кидає їхні уламки у вогонь.

Є графіті, присвячене героїчним захисникам Маріуполя, є кіт – сапер, який веде на повідку легендарного пса Патрона, є кіт – фахівець з протиповітряної оборони, який упіймав в сачок ворожу ракету. А в цьому котикові впізнаємо нашого Головнокомандувача ЗСУ – генерала Віталія Залужного.

8.jpg 9.jpg 10.jpg

Деякі персонажі, окрім загальноукраїнських, наділені і локальними, «чисто одеськими», характеристиками. Таким є котик у шарфі, а ля Остап Бендер, зображений на одній із брам на одеській Молдаванці. Він хвацько наставив на уявного непроханого гостя пістолет: «Кажи паляниця!». А це одеський котик з пейсами, як і годиться, вмостився перепочити на скриньці з чесно заробленим. Котів-моряків є декілька, в різних частинах міста, бо ми - морська столиця України.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Одесити полюбляють смачно поїсти. Цей, примружений від насолоди кіт, ласує борщем з чорним хлібом, салом і часником. Він нагадує, що «Борщ – наш», тобто український. В такий спосіб художник відреагував на пропагандистське безглузде твердження речниці МЗС росії про те, що український борщ є прикладом «ксенофобії, нацизму та екстремізму в усіх його існуючих формах».

Гендерна складова гідно презентована у зображеннях цього проєкту: киці - захисниці, вірні подруги, дбайливі мами, ніжні й романтичні, з гострими як лезо кігтиками, без жодних вагань будуть мстити й карати. То ж начувайтеся вороги!

14.jpg 15.jpg 16.jpg

На інших графіті котики, як і люди, згадують мирне життя та планують своє майбутнє після перемоги.  Війна війною, а читання ніхто не відміняв. «Книга – це зброя і захист» - мурал на стіні Одеської обласної бібліотеки для юнацтва став улюбленою фотозоною для прохожих. Тут не бракує охочих зробити селфі біля котів, заглиблених у читання, а дехто може й замислиться: «а що я читатиму сьогодні»?

Ігор Матроскін з командою після перемоги планує займатися творчістю і відбудовувати країну. Він радий, що захисники України високо цінують його творчість і кажуть, що вона підіймає бойовий дух.

Отже, коли стріляють гармати, музи не мовчать. Українці не лише хоробро боронять свою країну, а й натхненно творять літературу, музику, знімають кіно й малюють. Українське мистецтво, народжене в часи визвольної війни – великий пласт культури, який невдовзі потребуватиме ґрунтовного дослідження.

Графіті з патріотичними котами Ігоря Матроскіна та його творчого колективу є одним з феноменів креативної Одеси, які заряджають добром, спокоєм, оптимізмом та вірою в нашу перемогу.

Більше робіт художника дивіться за посиланням: Instagram.Com/lbws_168

Створено: 23.06.2022
Оновлено: 28.06.2022
Переглядів: 2089




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.