Майбутні журналісти завітали до бібліотеки

img-53a307ac1f3c29c9190a40d15868d0da-v.jpg

Одеська національна наукова бібліотека традиційно співпрацює з вищими навчальними закладами міста Одеси та є базою для практики майбутніх фахівців з різних спеціальностей. Бібліотекарі завжди раді студентам і готові стати їм в пригоді.

7 і 8 лютого на ознайомчу практику до найстарішої публічної книгозбірні України, де зберігається понад п’ять з половиною мільйонів документів, завітали дві групи першокурсників інституту гуманітарних наук Державного університету «Одеська політехніка». Їхня наставниця, доцент Олена Панькевич, розповіла, що це її улюблена бібліотека, яку вона почала відвідувати ще в часи свого студентства, тому рада, що студенти мають можливість побувати у залах славної книгозбірні.

img_20220209_105639-1.jpg

Місцем зустрічі з майбутніми журналістами стала популярна в місті локація - скульптура Книголюба, авторства Михайла Реви, де було зроблене перше групове фото на пам’ять. Далі гості поринули в магічну атмосферу бібліотеки, почули історію книгозбірні, вік якої налічує майже два століття. Вони були захоплені творінням українського зодчого Федора Нештурха - однією з найкрасивіших будівель Одеси, спорудженою в стилі неокласицизму всього за два роки (1904-1906). Інтер’єри бібліотеки вразили не менше, ніж фасад, особливо присутнім сподобалося оздоблення головного читального залу, таємниче світло з-під зелених абажурів та автентичні меблі, яким понад сто років. Хтось із першокурсників атмосферу, яка тут панує, порівняв зі знаменитим Гоґвортсом Джоан Роулінг. Окрім роботи з літературою та книжкових виставок у залі проводяться мистецькі імпрези та музичні вечори, адже в ротонді є справжній концертний рояль.

img-4d8c9f71adc3e1a4ee4c7cb4b9036e9b-v-1.jpg img-56eedcce2da996b63d3793621eeb7457-v.jpg


Сюрпризи на цьому не закінчилися. Наступною локацією був відділ наукового індексування документів та організації каталогів ОННБ. Співробітниці відділу Сусана Маллєр та Наталія Медвєдєва ознайомили майбутніх журналістів з принципами роботи каталогу, для гостей це були нові знання, які їм неодмінно знадобляться в майбутній журналістській практиці, бо не Гуглом єдиним має керуватися освічена людина.

Одеська національна наукова бібліотека є не лише збирачем і хранителем творів друку – вічних пам'яток писемності, зберігаючи та примножуючи  кращі традиції класичної бібліотечної справи, але й активно впроваджує передові інформаційні технології та динамічно інтегрується в глобальний інформаційно-комунікаційний простір.

img-ee9efb695a53c2f2bd5029db10c6fa11-v.jpg img-da764f9e162aee7b54685d4bc9999483-v-1.jpg

Одним із свідчень цьому є електронний читальний зал-медіатека. Співробітник відділу міжнародних проєктів Ярослав Ченцов ознайомив присутніх з принципами роботи інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку», який оснащений сучасними комп’ютерами, інтерактивною дошкою для презентацій, кабінками для індивідуальних занять англійською мовою за допомогою ліцензованого комп’ютерного курсу «Rosetta Stone». Для вдосконалення знань мови бажаючі мають змогу переглядати кінофільми англійською. Пан Ярослав наголосив студентській спільноті, що послуги медіатеки є безкоштовними.

Катерина Карагодіна, фахівець відділу рідкісних видань і рукописів, провела чудову екскурсію Музеєм книги ОННБ. Першокурсники побачили найдавніші пам’ятки слов’янської писемності ХІ століття – Охридські та Хіландарські аркуші, оригінальний рукопис з пальмового листя ХІІІ століття, єдиний в Україні примірник французького молитовника, витканого шовковими нитками, одну з найменших мініатюрних книжок, набраних ручним способом розміром 1,6 х 1,1 см.

Усім учасникам ознайомчої практики безкоштовно були оформлені читацькі квитки.


"Знайомство з бібліотекою дасть можливість  студентам у подальшому якісніше опановувати навчальний матеріал та вдосконалювати свої знання зі спеціальності, а також слугуватиме їх культурному та освітньому зростанню", - переконаний провідний редактор ОННБ Володимир Геник, який у ці два дні опікувався гостями бібліотеки.

 

Створено: 10.02.2022
Переглядів: 2026




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.