Зустріч з Борисом Михайловичем Забарком. Анонс

1.jpg

24 жовтня 2021 року об 11:00 в Одеській національній науковій бібліотеці, найстарішій книгозбірні України, відбудеться зустріч з відомим істориком, колишнім в’язнем Шаргородського гето, головою Всеукраїнської асоціації євреїв-колишніх в’язнів гето і нацистських таборів, заслуженим діячем науки і техніки України, доктором Борисом Михайловичем Забарком.

Борис Михайлович - автор понад 230 книг і статей, опублікованих в Україні, Австрії, Великої Британії, Німеччині, Ізраїлі, Росії, США, Угорщині ​​.  

У серії «Голокост в Україні. 1941-1944» вийшло шість книг Б.М. Забарка – «Живими залишились тільки ми» (1999-2000), три томи «Життя і смерть в епоху Голокосту. Свідоцтва та документи» (2006-2008) і два  томи «Ми хотіли жити… Свідоцтва та документи» (2013-2014).  У 2019 році останні два томи перекладені англійською мовою.

2.jpg 3.jpg

Борис Михайлович переконаний, що важливість та цінність спогадів людей, які безпосередньо пережили Голокост, зростає кожен день, що у нас скоро не буде можливості спілкуватися з живими свідками того часу, гіркий досвід яких може допомогти заповнити існуючі лакуни нещодавньої історії.

Багато років Б.М. Забарко працював над цими виданнями. «Не приховую, - ділиться сокровенним науковець, - роки праці над книгою вимагали від мене значного душевного навантаження і переживань, так як кожне свідоцтво викликало особисті спогади про найжахливіший період життя».

У книгах зібрані спогади колишніх в’язнів нацистських концтаборів і гето, людей, які пережили небувалу в історії Катастрофу. Це документальне свідоцтво про долю українського єврейства в роки Другої світової війни, про відносини між євреями і представниками інших національностей – одні з них були шляхетними і сміливими людьми, завдяки яким вижили герої книг, інші байдужими спостерігачами, або колаборантами. Ці спогади – не тільки частина пам’яті народу: вони мають наукове і виховне значення.

Свідки Голокоста нині мешкають в Україні, Австралії, Білорусі, Ізраїлі, Молдові, Німеччині, Росії, США й інших державах. На превеликий жаль, не всі дожили до наших днів… Але пережиті ними випробування і муки неможливо викреслити з нашої  пам’яті. Це невід’ємна частина нашої історії, яку необхідно знати, пам’ятати та передавати наступним поколінням.

Захід відбудеться з дотриманням усіх карантинних вимог*.

Онлайн трансляція зустрічі відбудеться на офіційній сторінці бібліотеки у Facebook  



* Шановні друзі, просимо врахувати, що відвідування заходів, які відбуваються в ОННБ у період дії "червоного" рівня  карантинних обмежень можливе за умови пред"явлення:

Галочка картинки, стоковые фото Галочка | Depositphotosнегативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до відвідування закладу;

Галочка картинки, стоковые фото Галочка | Depositphotosабо документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;

Галочка картинки, стоковые фото Галочка | Depositphotos або негативного результату тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від COVID-19, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Створено: 20.10.2021
Переглядів: 1892




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.