Науковий лекторій з історії магнітних вимірювань

12 жовтня 2021 року в Одеській національній науковій бібліотеці на базі Університету екологічних знань відбувся науковий лекторій, присвячений історії системних магнітних вимірювань в Одеському регіоні.

1.jpg

Дослідник, краєзнавець Сергій Олександрович Седих представив презентацію та провів лекцію, присвячену 125-річчю системних магнітних вимірювань в Одесі та 85-річчя від дня заснування Магнітної обсерваторії в селі Степанівка.

В першій частині заходу лектор розгорнуто розповів про початок магнітних досліджень в Одесі, які проводилися на базі Новоросійського університету. Були представлені роботи науковців, які зробили значний внесок в розвиток магнітних досліджень: О. В. Клосовського, метеоролога-геофізика, професора Новоросійського університету, який заснував два наукових журнали - «Праці метеорологічної мережі південного заходу Росії» і «Літописи магнітометеорологічної обсерваторії Новоросійського університету»; М. А. Аганіна – засновника Магнітної обсерваторії в селі Степанівка; І. А. Тимченко, українського механіка-винахідника, прилади якого використовують і сьогодні для метеорологічних, фізичних і астрономічних досліджень. 

2.jpg 3.jpg 4.jpg

В другій частині лекції було розкрито історію та сьогодення Магнітної обсерваторії в селі Степанівка Лиманського району Одеської області.

Лекція виявилася дуже корисною та пізнавальною, тому що більшість слухачів ніколи не чули про магнітну обсерваторію в селі Степанівка і, взагалі, не мали уявлення про те, що таке магнітні вимірювання.

6.jpg

Лекція справила настільки велике враження, що студенти Державного навчального закладу «Одеський професійний ліцей морського транспорту» обіцяли прийти ще не один раз для знайомства з книжками, представленими на виставці. Особливо їх вразив хронологічний розмай: від 1883 до 1960 років.
Книжкова виставка діятиме до 21 жовтня 2021 року.  

5.jpg

Серед гостей та запрошених: журналіст Лиманської районної газети «Слава Хлібороба» Гайдаржи Афанасій; студенти першого курсу Державного навчального закладу «Одеський професійний ліцей морського транспорту» на чолі з майстром виробничого навчання Даценко І. Ф., заступником директора з виховної роботи Жуковою Г. О. та класним керівником Толмачевською Н. В.. 

7.jpg 8.jpg

Також була проведена екскурсія залами бібліотеки, на якій студенти ознайомилися з її історією, відвідали відділ мистецтв та відділ рідкісних видань та рукописів.

Читайте також: 

Гайдаржі А. Магнітна обсерваторія в Степанівці [В Одеській національній науковій бібліотеці 12 жовтня 2021 року відбулося відкриття виставки друкованих видань, присвячених відкриттю магнітної обсерваторії в Степанівці] // Слава хлібороба. – 2021. – № 42. – 21 жовт.

Створено: 14.10.2021
Оновлено: 12.11.2021
Переглядів: 1876




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.