Українські книги – фіналісти «Angelus»

У цьогорічний список літературної нагороди Центральної Європи Angelus увійшли книги українських письменників, повідомляє Український інститут книги на своїй сторінці у Facebook.

angelus-2019.jpg

Літературна нагорода Центральної Європи «Ангелус» — це літературна відзнака, яку вручають щороку з 2006-го за найкращу прозову книгу, опубліковану польською мовою попереднього року. Організатором і фундатором є місто Вроцлав; лауреатом може стати письменник, що походить із Центральної Європи: Австрія, Албанія, Білорусь, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Естонія, Латвія, Литва, Північна Македонія, Молдова, Німеччина, Польща, Росія, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Україна, Хорватія, Чехія, Чорногорія. Вручається у Вроцлаві за найкращі прозаїчні твори авторам, які у своїх текстах звертаються до найважливіших, найбільш актуальних тем сучасного світу, дають поштовх до міркувань і глибокого пізнання інших культур.

1-angelus_fin-1.jpg 2-angelus_kn.jpg

Журі відібрало у півфінал 14 кращих книжок із 105. До списку номінованих потрапили книги  трьох  українських  авторів: “Ваші, наші та інші”  Олександра Бойченка,   “Кімната для печалі” Андрія Любки  та “Танго смерті” Юрія Винничука.

3-bb3ab1b-boychenko-2.jpg 4-vinnichuk.jpg


До  фіналу  відібрали  сім   книг-фіналістів  цьогорічної  премії,  до списку  яких  потрапив  роман «Танго смерті» Юрія Винничука в перекладі Богдана Задури.

Роман Винничука поєднує в один ланцюг події сімдесятирічної давності й початку двотисячних. Масове винищення євреїв у Львові в час Другої світової війни; злочини нацистів та більшовиків; вплив КГБ-СБУ на долі законослухняних громадян, про який самі ці громадяни й не підозрюють; залежність нинішньої української влади від Москви, її намагань позбавити український народ історичної пам’яті – ці теми прозаїк описує з належною серйозністю та чуйністю. «Танґо смерті» – це роман про пам’ять в таких умовах, де безпам’ятство вітається, а пам’ять є злочином…

Цікаво, що українські письменники вже тричі ставали найкращими на Angelus:
Юрій Андрухович (2006, «Дванадцять обручів», перекл. Катажина Котинська),
Оксана Забужко (2013, «Музей покинутих секретів», перекл. Катажина Котинська)  та
Сергій Жадан (2015, «Месопотамія», перекл. Міхаель Петрик і Адам Поморський).

З виданнями вказаних авторів-переможців пропонуємо ознайомитись у нашій книгозбірні.

#ОННБ #ONNB #OdesaNatLibrary

 

Створено: 07.11.2019
Переглядів: 15056




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.