Українка стала першою лауреаткою Літературної премії ЄС

Гаська Шиян здобула Літературну премію Європейського Союзу за свій новий роман «За спиною», який вийшов навесні у видавництві «Фабула». Про це повідомляє прес-служба міжнародної громадської організації «Український центр Міжнародного ПЕН-клубу».  Літературна премія Європейського Союзу (European Union Prize for Literature) – щорічна нагорода, покликана сприяти популяризації та міжнародній промоції творчості молодих авторів художньої прози з різних європейських країн. Премія фінансується Європейською комісією в рамках програми “Креативна Європа”. Зазначається, що цього року Україна вперше долучилася до Літературної премії ЄС. Урочиста церемонія нагородження переможців відбудеться в Брюсселі наприкінці вересня 2019 року.

1.jpg 2.jpg

Книга «За спиною» розповідає про псевдобезпечний сучасний світ, який «є всуціль крихким, починаючи від сім’ї, і закінчуючи суспільствами, державами, глобальними інституціями». У романі йдеться про 27-річну успішну українку, життя якої різко змінилося, коли її хлопцеві прийшла повістка в армію. Війна підштовхне героїню до переоцінки власних цінностей та ухвалення непростих рішень.

 «Цей роман не просто стилістично вправний і зрілий, але й важливий для сучасності, адже вписує війну в Україні в універсальний людський контекст», – йдеться у висновку членів Українського журі Премії. – «Авторка переводить цю війну з безпечної рубрики «десь там на дикому Сході» у тривожну рубрику «тут, у нашій спільній Європі». Бо цей конфлікт – справді тут, на нашому континенті, і він у той чи інший спосіб стосується всіх нас, європейців».

До короткого списку номінантів Премії від України також увійшли Вікторія Амеліна з романом «Дім для Дома» («Видавництво Старого Лева», 2017) та Маркіян Камиш з повістю «Чормет» («Нора-Друк», 2017).

Лауреатами Премії від інших країн-учасниць стали Laura Fredenthaler (Австрія), Piia Leino (Фінляндія), Sophie Daull (Франція), Réka Mán-Várhegyi (Угорщина), Beqa Adamashvili (Грузія), Nikos Chryssos (Греція), Jan Carson (Ірландія), Giovanni Dozzini (Італія), Daina Opolskaite (Литва), Marta Dzido (Польща), Tatiana Țîbuleac (Румунія), Ivana Dobrakovová (Словаччина) та Melissa Harrisson (Велика Британія).

Створено: 23.05.2019
Переглядів: 4284




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.