Пам’ятки писемності та культури у фондах бібліотек. Семінар

23 листопада 2017 року в Одеській національній науковій бібліотеці пройшов традиційний семінар для працівників відділів рідкісних видань бібліотек Півдня України. Цьогорічна зустріч, присвячена питанням роботи із краєзнавчими виданнями, які є вагомою складовою фондів рідкісних і цінних видань в усіх бібліотеках, відбулася в рамках заходів на відзначення 95-річчя відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ.

Програма

1-1.jpg

Роботу семінару відкрила заступник генерального директора ОННБ з наукової роботи Ліна Арюпіна, яка розповіла про перші роки існування відділу, який було офіційно відкрито на початку листопада 1922 року. За тиждень, з 3 до 10 листопада, Музей книги відвідало понад тисячі осіб. Відділ було створено на базі існуючого з 1910 року «Залу імені графа М.М. Толстого», в якому збиралися та експонувалися не тільки рідкісні видання, а й документи та експонати, пов’язані з історією Одеси: картини. гравюри, афіші, плакати, програми театральних вистав тощо.
Першим завідувачем відділу була знаний бібліотекознавець Олександра Миколаївна Тюнєєва, яка у нашій бібліотеці заклала принципи роботи з рідкісними виданнями. І сьогодні книжковий склад фондів відділу охоплює усі види рідкісних видань, починаючи від книг, надрукованих XV ст., у т.ч. бібліофільські, рідкісні краєзнавчі видання, примірники з автографами, записами, екслібрисами та печатками, рідкісні краєзнавчі книги та періодичні видання.
Також Л.Арюпіна з своєму виступі звернула увагу присутніх на хронологічні рамки відбору краєзнавчої літератури до фондів рідкісних видань. Книги та періодичні видання, надруковані українською мовою, протягом 1801-1922 рр., незалежно від того, на якій території вони надруковані, та надруковані будь-якою іншою мовою протягом 1801-1860 рр. на території сучасної України підлягають обліку та відбору на рівні усіх примірників. За цими ж критеріями відбираються окремі найцінніші примірники видані до 1945 р.

2-1.jpg

Завідувач відділу науково-дослідної роботи з рідкісними і цінними виданнями Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Гмирьова Тетяна Серебрякова, познайомила присутніх з краєзнавчими виданнями ХІХ – початку ХХ ст., які є джерелом вивчення історії та культури Миколаївського регіону. Це «Сборник Херсонского земства», адрес-календарі ХІХ-поч. ХХ ст., видання з приватного книжкового зібрання адмірала М. П. Манганарі у фонді Миколаївської ОУНБ ім. О.Гмирьова, книги з приватної колекції родини Аркасів у фонді рідкісних і цінних видань. Вона розповіла про наукові дослідження, які ведуться у відділі, зокрема про вивчення і введення до наукового обігу бібліотечних фондів ХVІІІ – поч. ХХ ст. Також велика увага постійно приділяється вивченню приватних книжкових колекцій, які у свій час склали основа фонду бібліотеки.

3-1.jpg

Виступ Наталії Зеленської, завідувача відділу рідкісних та цінних документів Комунального закладу «Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.Чижевського» (м. Кропивницький), був присвячений досвіду створення електронних копій рідкісних краєзнавчих документів. Цей напрям є пріоритетним у роботи відділу рідкісних і цінних видань. З результатами цієї роботи можна ознайомитись на офіційному сайті бібліотеки у розділі «Цифрова бібліотека». Вона розповіла, що книги не тільки оцифровуються, але й проходять процес розпізнавання тексту, що дозволяє розширити можливості контекстного пошуку.

5.jpg

В свою чергу Олександра Делі, провідний бібліограф відділу краєзнавства «Одесика» ОННБ, розповіла про краєзнавчі фонди Одеської національної наукової бібліотеки та поділилися досвідом підготовки краєзнавчих біобібліографічних покажчиків. Вона познайомила присутніх із серією, «Краєзнавці Одеси», яка започаткована в бібліотеці. Наступний випуск буде присвячено видатному краєзнавцю, знавцю літературної Одеси Ростиславу Олександрову, який був постійним читачем бібліотеки.

6.jpg

Ольга Барковська, головний бібліотекар відділу мистецтв ОННБ, познайомила присутніх з багаторічним досвідом наукових досліджень працівників відділу, які пов’язані з одеською краєзнавчою періодикою кінця XIX - початку XX ст. Вивчення газет та журналів цього періоду стали основою для розкриття невідомих сторінок історії культури та мистецтва України. Покажчики «Товарищество южнорусских художников» та «Общество независимых художников в Одессе» ввели в науковий обіг діяльність цих угруповань, розкрили біографії художників, які досі були невідомі. Результати наукових досліджень оприлюднюються у виданнях, які готуються у відділі: «Одесский журнал «Крокодил» и его авторы : избранные страницы (1911-1912)» , «Вся Одесса в шаржах Линского», «Благоухающий пепел. По страницам старой одесской периодики : (сборник)» тощо.

7.jpg

Валентина Райко, завідувач відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ, присвятила свою доповідь 500-річчю східнослов’янського книгодрукування, зокрема виданням Франциска Скорини, які є у фонді відділу. Також вона розповіла про співпрацю ОННБ та Національної бібліотеки Білорусі.

8.jpg

Жвавий відгук отримала презентація Галини Лясоти, головного бібліотекаря відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ – «Південь України на картах XVIII-XIX століття». Присутні побачили як на картах відображалась історія нашого краю, як змінювались назви, як розвивалася система поселень.

9.jpg

Тетяна Гоголіна, завідувач сектора рукописів та слов’янських стародруків відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ, ще раз запропонувала присутнім звернутися до історії відділу та провела огляд виставки, присвяченої цій темі.

10.jpg

Олена Антонова, журналіст, письменник, член ГО «Греки Одеси», автор книги «Мои дорогие далекие предки» розповіла про генеалогічні розвідки, їх методику, принципи пошуку інформації у бібліотеках та архівах.

11.jpg

На завершення семінару його учасники обговорили практичну діяльність відділів рідкісних видань, зокрема питання, обліку та збереження фондів.

Створено: 28.11.2017
Оновлено: 29.11.2017
Переглядів: 4823




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.