Відділ обмінно-резервного фонду

В.о. зав. відділу: Буряченко Л.І. 
E-mail: onnb.orf@gmail.com
Відділ працює: 
Понеділок-п`ятниця з 9-00 до 17-30
Субота, неділя – вихідні дні
Останній четвер місяця – санітарний день 

Загальна інформація:

Обмінно-резервний фонд Одеської національної наукової бібліотеки функціонує  з 1959 року, а з 1970 року працює як самостійний функціональний відділ обмінно-резервного фонду.

Право на  документообмін між бібліотеками було підтвержено із набуттям Україною незалежності – Законом України “Про бібліотеки і бібліотечну справу”,  в статті  4 якого зазначається, що держава стимулює взаємовикористання бібліотечних ресурсів, зокрема через систему обмінних бібліотечних фондів. Відповідно до статті  18 цього Закону “документи, що не входять до Державного реєстру національного культурного надбання України, можуть бути передані безкоштовно із фондів одних бібліотек іншим або реалізовані”.

На виконання зазначеного Закону наказом Міністерства культури України від 31.10.2017 року за № 1131 розроблено і затверджено  “Порядок використання документів через обмінні бібліотечні фонди”, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України  29 грудня 2017 р.  за № 1583/31451. Цей порядок визначає механізм використання документів, які знаходяться в обмінних бібліотечних фондах.

Завдання відділу:

Обмінно-резервний фонд (ОРФ) Одеської національної наукової бібліотеки (ОННБ) виконує функції регіонального методичного і координаційного центру з питань перерозподілу та розповсюдження документів серед бібліотек України різних типів і форм власності.

Одним із головних напрямів діяльності  відділу  є доукомплектування фонду ОННБ та доукомплектування фондів інших бібліотечних закладів України, яким відділ перерозподіляє  щорічно понад 15  тис. видань.

Активізації документообміну сприяє оперативна  інформованість про літературу, яка є у відділі.  Відділ складає інформаційні списки літератури різної тематики для розміщення на сайті ОННБ.

У відділі є каталог обмінно-резервного  фонду, картотеки: “Одесика”, авторефератів, бібліотек-партнерів.

Відділ щорічно бере активну  участь у Всеукраїнській виставці-форумі “Українська книга на Одещині”. Проведення цього масштабного заходу сприяє подальшій розбудові Української держави,  збереженню і примноженню духовного та культурного надбання українського народу; розвитку і функціонуванню української мови в усіх сферах громадського життя; поповненню бібліотек Південного регіону новою літературою. Виставка проходить в м. Одеса та районних центрах Одещини. Щорічно відділ ОРФ передає районним і сільським книгозбірням, бібліотекам шкіл-інтернатів і дитячих будинків Одеської  області  близько 3 тис. видань різної тематики.

Одеська національна наукова бібліотека активно підтримує ініційовану Міністерством культури України  Всеукраїнську акцію “Бібліотека українського воїна”, оперативно організовує заходи з метою залучення до участі  в цьому загальнодержавному благодійному проекті якнайширшого кола учасників серед яких колектив бібліотеки, користувачі, меценати та благодійники. Інформацію про  акцію  розміщено на офіційному веб-сайті ОННБ, у відділах обслуговування користувачів та соціальних мережах.

З 2015 року відділ передав бібліотекам військово-морських навчальних закладів, військових частин понад 12 тис. примірників вітчизняної та зарубіжної художньої літератури, науково-популярних видань з історії Української держави, культури, довідкових видань та ін. Робота в цьому напрямі триває.

Створено: 02.12.2009
Оновлено: 20.02.2020
Переглядів: 5931




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.