До Дня Гідності і Свободи

bb21.jpg

Шановні користувачі, пропонуємо вашій увазі онлайн-публікацію виставки «На захисті демократичних цінностей»: до Дня Гідності і Свободи, яку підготували працівники довідково-інформаційного відділу

foto-02-kopiya.jpg
21 листопада 2013 р.
у Києві розпочалися
протестні виступі громадян,
що увійшли в історії
як Євромайдан

21 листопада 2013 р. у Києві розпочалися протестні виступі громадян проти корупції, свавілля силових структур, відходу керівництва держави від євроінтеграційного вектору політики, що увійшли в історії як Євромайдан. Їх кульмінацією стала Революція Гідності нове випробування на нелегкому шляху до нашої незалежності, яке вартувало життя десяткам громадян різних національностей. Палаючі шини у центрі Києва, димова завіса, штурм «Беркуту», маса людей, котрі самоорганізовувалися і цілодобово тримали барикади; прояви людської солідарності співчуваючих, коли зігрівали один одного гарячим чаєм і теплим одягом назавжди закарбувалися у серцях людей різного віку.

З того часу, згідно з Указом Президента України № 872/2014 від 13.11.2014 р., День Гідності і Свободи щороку відзначається 21 листопада, з метою вшанування громадянської мужності учасників подій, в яких відстоювались права людини та європейське майбутнє України.

Працівники ДІВ підготували виставку «На захисті демократичних цінностей» до цієї дати. Експозиція видань з фонду ОННБ висвітлює основні події , що відбувалися в Україні під час Майдану 2014 року. На виставці експонується ознайомча література, серед якої публіцистика, поезія, спогади учасників та самовидців подій, численні фотографії.

foto-1.jpg

Менталітет Майдану.
Хроніка подій - свідчення очевидців
/
 Олександр Сергійович Стражний. –
Нове вид. – Київ : Дніпро, 2016. – 251 с.

У книзі подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Революція Гідності розгортається на тлі голосів її учасників. Розглядаючи поведінку учасників руху спротиву, громадян, які підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки – які саме риси української ментальності проявилися найбільшою мірою. В кінці книги міститься дослідження, яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану.

foto-2-kopiya.jpg

Революція Гідності - Майдан

Іван Миколайович Микулинський. –
Чернівці : Друк Арт, 2017. – 798 с.

В книжці Івана Микулинського «Революція Гідності - Майдан» описана динаміка розвитку подій кінця 2013 року. Героями книги став весь український народ. Автор аналізує діяльність у період Революції Гідності влади й опозиції, вказує на позитиви і недоліки в прийнятті важливих рішень та втіленні їх у життя.

foto-3-kopiya.jpg
Майдан. Пряма мова :
[35 інтерв'ю з учасниками та свідками подій] /
упоряд. та примітки Олена Юріївна Чебанюк, 
Оксана Юріївна Ковальова

Майдан. Пряма мова : [35 інтерв'ю з учасниками та свідками подій] / упоряд. та примітки Олена Юріївна ЧебанюкОксана Юріївна Ковальова; вступ. сл. Ігор Пошивайло; передм. Олена Юріївна Чебанюк. – 2019. – 441 с. 
Євромайдан – драматичний період новітньої історії України, постає перед нами у спогадах, враженнях, роздумах учасників подій, які їх найбільше вразили та запам’яталися. Все це відображено у книзі «Майдан. Пряма мова. Книга перша». 

foto-4-kopiya.jpg

Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014 роки
/

за ред. Леонід ФінбергУляна Головач. –
Київ : Дух і Літера, 2016. – 777 с.

Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014 роки / за ред. Леонід ФінбергУляна Головач. – Київ : Дух і Літера, 2016. – 777 с.

Майдан, безперечно, стане одним із важливих символів української новітньої історії. Багато цікавих думок представлено у книзі «Майдан. Свідчення. Київ, 2013 – 2014 роки». Ці роки не залишать байдужими читачів. В книзі зібрані й опубліковані розповіді оборонців Майдану, медиків, священників та митців – мешканців всієї країни.

foto-5-kopiya-1.jpg


Регіональний вимір.
Автономна Республіка Крим - Луганська область /
уклад. Ольга Матвіївна Білобровець та ін. 

Регіональний вимір. Автономна Республіка Крим - Луганська область / уклад. Ольга Матвіївна БілобровецьЛеся БондарчукТетяна В’ячеславівна КовтуновичТетяна Вікторівна Привалко; відп. ред. Тетяна Вікторівна Привалко. – Київ : К.І.С., 2017. – 415 с.

У збірнику : «Майдан від першої особи. Регіональний вимір». В третьому випуску зібрані фрагменти спогадів учасників та очевидців подій, що відбувались під час Революції Гідності. Спогади учасників подій доповнені джерелами документального характеру, фотографіями. Метою видання є спроба реконструкції подій місцевих майданів в регіонах України та Автономної Республіки Крим.

stetsyk_mockup1_1-175x250.jpg

Розворот : 21 листопада 2013 . –
1 березня 2014 :
хроніки Майдану / Володимир Стецик;
фот. Марина Стецик, Костянтин Сова. –
Київ : Смолоскип, 2018. – 174 с.

Розворот : 21 листопада 2013 . – 1 березня 2014 : хроніки МайдануВолодимир Стецик; фот. Марина СтецикКостянтин Сова. – Київ : Смолоскип, 2018. – 174 с.

«Розворот» — це насамперед текст про вибір на користь спротиву й гідного майбутнього. Володимир Стецик відверто говорить про страх, відвагу, відчуття єдності та розбрату, які, напевно, переслідували кожного, хто був причетний до творення Революції Гідності. Це спогади людини, яка бачила, як крок за кроком народжується новий шлях України, яка стала свідком розчарувань та перемог, втратила найкращого друга й усвідомила цінність здобутого досвіду й неминучих помилок. Мрія необхідна, та мріяти варто дієво — щоб Україна 2030 року, про яку автор пише на своїй сторінці у Фейсбуці, стала реальністю.
Цей та інший дописи у соцмережах стали органічною частиною основного тексту: як документи епохи, голоси учасників, прихильників та критиків Євромайдану. Який, зрештою, почався з одного допису. З крапель твориться океан, а з голосів — історія.
«Розворот» — це можливість пригадати, за що боролися тисячі українців на Майдані і за що ми досі боремося на Сході України. І на якому відрізку шляху — чи то пак, розвороту — ми перебуваємо.

7-pokazhchik.jpg
Революція Гідності: право на свободу :
бібліогр. покажч.
Миколаїв. обл. універ. наук. б-ка;

уклад. Т. ПетруняЄ. Руденко; ред. Л. Голубенко. –
Миколаїв : [б.в.], 2018. – 30 с

Боротьба українських громадян за свої права, яка одержала назву "Євромайдан", а згодом Революція Гідності, була наймасштабнішою подією в новітній історії України і логічним продовженням обстоювання прав людини та громадянина. Дана збірка увібрала в себе списки опублікованих документів, пов’язані між собою одною важливою ознакою для всіх нас.

8-litopis.jpg

Літопис Революції Гідності
/

 Михайло Вітер; вступ. сл. Степан Кубів. –
Львів : Літературна агенція "Піраміда",
2017. – 279 с.

Ця книга не претендує на професійний історичний чи політологічний аналіз Революції Гідності. Автор не береться оцінювати внесок опозиційних партій у перемогу. Їх роль була дуже велика як в матеріальному, так і у фінансовому та організаційному забезпеченні Євромайдану, починаючи з перших днів протестів. Ця тема потребує окремого дослідження. Основна увага в книзі приділяється правдивому опису подій, людей, того духу взаємопідтримки і самопожертви, що панував на Майдані.

9-matios.jpg

Приватний щоденник. Майдан. Війна...

Марія Матіос. – Львів : Літературна агенція "Піраміда",
2015. – 354 с.

"Приватний щоденник", мабуть, найочікуваніша книжка Марії Матіос, якою відома українська письменниця "загартовує правдою" про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан...змінила війна... А ще - свої історії "про конкретні битви за дуже конкретних людей". У час," коли музи здебільше мовчать, а говорить зброя", Марія Матіос розпочинає "особисту війну і боротьбу" за "кожну конкретну людину" - боротьбу за свою Націю. У найдраматичніші та найкривавіші дні Майдану вона боронить Націю від звірств Беркута та ошаленілих тітушок; у київському СІЗО, судах, лікарнях, госпіталях, у солдатських траншеях та бліндажах, у розгромлених містечках та селах Донбасу - вона захоплюється Її мужністю, благородством та гідністю. А в дні глибокої скорботи та дні світлої радості надії вона просто тримає свою Націю за руки, втирає Їй сльози, "передаючи своє тепло і співчуття"...

6-san-marino.jpg

Пробудження : про Революцію із перших вуст

Руслан Сан-Марино. –
Київ : КМ-Букс, 2016. – 199 с.

Революція Гідності — її причини, особливості розвитку, історичне значення — описується в різних виданнях з різних точок зору. У цій книзі розповідається про роль в ній пересічного українця, який сповідує принципи демократії, справедливості та людяності. Саме такі люди, що були далекими від політики, проте щиро переймалися долею своєї країни, майбутнім її народу, стали основною рушійною силою Революції. Саме вони стояли на Майдані, билися на барикадах, підтримували порядок у містах і селах після втечі президента, брали на себе відповідальність за життя інших людей.

Створено: 19.11.2020
Переглядів: 1959




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.