Скарби України. Презентація проекту

Презентація ресурсу «Скарби України: цифрова колекція книжкових пам’яток у фонді Одеської національної наукової бібліотеки» відбулася в рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Бібліотека як складова культурного, наукового та національного розвитку держави. До 190-річчя Одеської національної наукової бібліотеки».

Подія викликала великий інтерес, у відділі рідкісних видань і рукописів аншлаг. Серед гостей, визнані фахівці бібліотечної справи з низки областей України, а також науковці, краєзнавці, читачі. Атмосфера дружня, ділова і водночас святкова.

Проект «Скарби України: цифрова колекція книжкових пам’яток у фонді Одеської національної наукової бібліотеки» слугуватиме створенню страхового фонду книжкових пам’яток, які підлягають занесенню до Державного реєстру національного культурного надбання; забезпеченню вільного віддаленого доступу до документів з фонду бібліотеки; задоволенню культурних, освітніх, інформаційних, науково-дослідних та інших потреб користувачів; поширенню інформації про культурне надбання України, впровадженню сучасних інформаційних технологій у діяльність бібліотеки, створенню сегменту Української цифрової бібліотеки. Онлайн-ресурс, на якому буде представлена цифрова бібліотека книжкових пам’яток з фондів ОННБ, буде доступним у режимі 24/7.

На першому етапі втілення проекту планується оцифрування документів українською мовою 1801–1922 років видання, незалежно від території їх надрукування, та будь-якою іншою мовою, що вийшли на території сучасної України протягом 1801–1860 років.

Після опрацювання документів за вказаними критеріями, цифрова бібліотека буде поповнюватися документами, які визначені «Порядком відбору рукописних книг, рідкісних і цінних видань до Державного реєстру національного культурного надбання», затвердженого наказом Міністерства культури України № 437 від 14.06.2016 р.

Це вже другий проект, який втілює бібліотека під егідою Міністерства культури України за сприяння Українського культурного фонду – державної установи, створеної у 2017 році з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір.

Перший проект «Старовинна гравюра – національне надбання України», було здійснено у 2018 році. Він сприяв введенню в науковий обіг гравюр XVI-XIX ст. майстрів з Англії, Італії, Нідерландів, Німеччини, України, Франції, які зберігаються у фонді ОННБ.

Генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова наголосила, що презентація має за мету не лише показати сам проект, його можливості та значущість для наукової спільноти, але й симулювати рух бібліотек до участі у грантових проектах:

«Насправді нелегко пройти експертизу, нелегко написати проект, але надихають успіхи наших колег, зокрема у Харкові, де нещодавно відбулася презентація колекції оцифрованих періодичних видань також за підтримки Українського культурного фонду. Я прошу звернути увагу на цю інституцію, як прекрасний механізм підтримки наших інноваційних проектів».

Заступник генерального директора з наукової роботи та інформатизації Ліна Арюпіна продемонструвала колегам можливості сайту. Відкривали оцифровані книги, видані в Одесі у друкарні Юхима Фесенка. Шукати можна в різний спосіб, за автором, за назвою чи за місцем видання і побачити книгу у високій якості цілком, з текстом, ілюстраціями та всіма особливостями примірника.

Про важливість і актуальність проекту йшлося під час виступів доцента, кандидата історичних наук, заступника декана з наукової та виховної роботи факультету історії та філософії ОНУ імені І.І. Мечникова Наталії Петрової та доцента кафедри суспільних наук Одеського національного медичного університету Тетяни Підкупко

Окрасою культурної події були українські пісні. Їх натхненно виконували юна бандуристка, учениця Одеської середньої спеціалізованої музичної школи ім.П.С.Столярського Аніта Сиркіна та народний ансамбль «Козацьке коло» (керівник Лариса Козловська).     

Учасники конференції отримали буклети «Скарби України: Цифрова колекція книжкових пам’яток у фонді Одеської національної наукової бібліотеки». Там інформація про вже оцифровані книги українською та англійською.

Для перегляду електронної колекції книжкових пам’яток скористайтеся посиланням odnb.odessa.ua/rarities або QR – кодом на буклеті.

Презентація відбулася за сприяння Українського культурного фонду.

ФОТОРЕПОРТАЖ

1.jpg 2.jpg
3.jpg 4.jpg
5-1.jpg 6.jpg
10.jpg 11.jpg
9.jpg 9a-marusya_obkl.jpg
7.jpg 8.jpg

Створено: 30.09.2019
Переглядів: 22636




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.