Оцифрування найцінніших скарбів триває…

У рамках здійснення завдань проекту «Скарби України: цифрова колекція книжкових пам’яток у фонді Одеської національної наукової бібліотеки» члени робочої групи, співробітники відділу електронних ресурсів ОННБ, вже оцифрували понад 40 документів.
Серед них – перша книжка надрукована українською мовою в Одесі ще у 1834 році!
Автора віршованої казки «Маруся» у виданні не вказано. Але дослідники вважають, що ним міг бути Платон Якимович Лукашевич (бл. 1806–1887) – фольклорист, етнограф, мовознавець, громадський діяч, який свого часу закінчив Рішельєвський ліцей.
Своїм змістом «Маруся» перегукується з популярною у ті часи «Бідною Лізою» Миколи Карамзіна.
Як зазначав відомий український письменник, літературознавець, бібліограф, Григорій Зленко: «Сюжет повісті цілком відповідає канонам сентименталізму. Прогулюючись десь на околицях Харкова, героїня зустрічається з молодим мисливцем, який справив на неї хвилююче враження. Неначе зачарована, Маруся прагне побачень з коханим, але зненацька важко занедужає і помирає. Її ховають. У якомусь часі могилу знаходить той самий мисливець. Довідавшись, що в ній лежить бачена колись дівчина, до якої і в його серці спалахнуло почуття, герой болісно переживає нещастя і до кінця днів не забуває могили».
Так поетично розпочалась українська література в Одесі.
Видана «Маруся» була в першій одеській міській друкарні, яка була заснована у 1814 році. Книга має історико-культурну та музейну цінність.
Оцифрування найцінніших скарбів з фондів найстарішої книгозбірні Півдня України триває…
Чекаємо на Вас 26 вересня 2019 р. в Одеській національній науковій бібліотеці на презентації електронної цифрової бібліотеки.

01-skarbi_ukrayini.jpg 2-marusya_obkl-1.jpg
1-1.jpg 4.jpg
Створено: 06.09.2019
Переглядів: 1161




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.