Презентація книги Бориса Тинки «Одеса 4.5.0.». Підсумки

1.jpg

1 травня 2023 року о 16:00 в Одеській національній науковій бібліотеці у відділі рідкісних видань та рукописів відбулася презентація нової книги Бориса Тинки «Одеса 4.5.0.». Почути думки іноземця про їхнє рідне місто в перші місяці повномасштабної війни прийшли одесити різного віку.

Борис Тинка – поляк, сертифікований гід по Одесі та Одеським катакомбам, амбасадор Одеси в Польщі. У творчому доробку пана Бориса –путівники по Одесі, Києву, Львову, Чорнобилю. В них він представляє особисто ним розроблені маршрути, ілюстровані гарними авторськими світлинами.

2.jpg 3.jpg 4.jpg

Для Бориса Тинки Одеса є особливим та близьким місцем. Після 24 лютого 2022 року він залишився у місті та почав активно займатися організацією гуманітарної допомоги з Польщі, досить часто публікуючись у польських та інших ЗМІ.

«Одеса 4.5.0.» – це щоденник, який Борис вів з першого дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну. На початку книги він зазначає: «Хочу розповісти про ті місяці, які я провів у цьому прекрасному приморському містечку під час війни. Про місяці, протягом яких мене багато разів будили сигнали тривоги та звуки падаючих ракет. Іноді це були вибухи російських ракет, збитих одеським ППО – найкращим ППО України. Дуже часто я прокидався від страху, так само часто я не міг заснути, не знаючи, що з собою робити. Багато разів мене охоплювала жорстока туга за найближчою родиною, яка викликала у мене стан хвилювання та поведінки, яких я б точно не дозволив собі за звичайних обставин. Будь ласка зрозумійте мене. Я опинився в країні, охопленій повномасштабною війною. Так, я міг повернутися, але я прийняв це рішення і відповідав за нього».

Завдяки тому, що обстріли Одеси російськими ракетами були не такими інтенсивними, він разом з польськими та одеськими друзями зміг організувати допомогу мешканцям інших міст Одеської та Миколаївської областей. Щоправда, «над містом була постійна загроза висадки російського десанту. На вулицях було видно численні барикади, протитанкові їжаки, бетонні блоки та військові патрулі. Повітряна тривога йшла і вдень, і вночі. Їх справді було багато. Сигнал сирени в поєднанні зі звуком церковних дзвонів запам’ятався на все життя».

Зараз Борис Тинка проводить свій час між Краковом і Одесою, між бібліотеками та громадськими центрами в Польщі, де він розповідає про Одесу та про ті перші місяці, а головне – про необхідність продовжувати допомагати Україні.

5.jpg 6.jpg 7.jpg

Під час заходу відвідувачі спілкувалися з автором, фотографувалися та купували книгу з автографом.

Вдячні панові Борису за візит до нашої книгозбірні та його підтримку українців у складні для нас часи.

 

Довідка

8.jpg

У 18 містах України (зокрема в Одесі) ЗСУ спільно з фондом компетентної допомоги армії «Повернись живим», художником Нікітою Тітовим та агенцією з продажу зовнішньої реклами bigmedia.ua провели всеукраїнську соціальну акцію «4.5.0», що мала нагадати українцям про міць нашого війська. У рамках акції було розміщено сотні бордів та сітілайтів з написом – «Армія захищає твій спокій! 4.5.0.* Все спокійно (військовий сленг)». Валерій Залужний підкреслив: «Ці борди та сітілайти, розміщені по всій території України, мають стати нагадуванням для людей про те, що їхнє військо завжди на захисті держави. За роки війни ми зміцнились. І зробимо все, щоб у наших громадян було “4.5.0.”».

Створено: 02.05.2023
Переглядів: 1019




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.