Хорор та містика: моторошні романи від майстрів жаху

foto-2.jpg

Книги про хорор і містику — найулюбленіші жанри певної категорії читачів. Які вони, найкращі книги жахів? Із зав'язкою, що холодить душу, з нетривіальним сюжетом, з чимось, від чого по спині мурашки? Готель з привидами, нічні кошмари, люті монстри і маніяки — любите полоскотати нерви якісними жахами? Автори нашої добірки вирішили заглибитись у найтемніші сфери душі. Їх вибір призвів до створення найтемніших світів, коли-небудь задуманих людським розумом. У цих похмурих просторах з’явилися деякі найвідоміші нині персонажі. Страшні та захоплюючі книжки, які триматимуть у напрузі до останньої сторінки і не дадуть спокійно спати ночами.

 

foto-3-1.jpg foto-4.jpg

Сяйво : роман / Стівен Кінг ; пер. з англ. О. Красюка ; іл. О. Семякіна. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 640 с.

Пам'ятаєте феноменальну адаптацію кінорежисера Стенлі Кубрика? У книжковій версії автор набагато більше фокусує увагу на психіці та стосунках між персонажами. У цього шикарного готелю в горах — лиха слава. Колись там сталася страшна трагедія, тому взимку в його стінах лишаються тільки привиди... Але цього разу опинитися тут не пощастило одній звичайній родині — батько Денні найнявся доглядачем пансіонату. Саме в готелі п’ятирічний Денні дізнався, що він «сяє»: хлопчик може бачити «справжніх» його мешканців і знає, що ховається за дверима кожного із сотні порожніх номерів... Але йому відкриваються не тільки жахливі події, які сталися тут у минулому. Він може передбачити страшну небезпеку, що чекає на його близьких... «Сяйво» — класичний хорор, у якому надприродні події є лише фоном для появи одного з найгостріших образів у літературі — батька, що є найбільшою небезпекою для власної дитини.

 

foto-5-1.jpg foto-6-1.jpg foto-7-1.jpg

Мовчання ягнят : роман / Томас Гарріс ; пер. з англ. А. Рогози. Вид. 2-е. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 336 с.

У пошуках серійного вбивці, який знімає шкіру зі своїх жертв, ФБР звертається за допомогою до відомого злочинця — Ганнібала Лектера, що перебуває в ізоляторі психлікарні. Він погоджується взяти участь у пошуках убивці, але за однієї умови — він хоче грати. Два маніяки, дві сповіді. Проте, щоб дізнатися реальну історію вбивств та врятувати останню жертву, декому потрібно розповісти досить пікантні подробиці власного життя. Дозвольте вбивці сповідатися у скоєних злочинах…
За мотивами твору знято фільм з Джоді Фостер та Ентоні Гопкінсом у головних ролях. Кінострічка отримала 5 премій «Оскар» у найпрестижніших номінаціях.

 

foto-8-1.jpg foto-9-1.jpg

Я бачу, вас цікавить пітьма : роман / Ілларіон Павлюк ; пер. Вікторія Стах ; голов. ред. Мар'яна Савка ; відп. ред. Ольга Горба. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2020. – 662 с.

Київського кримінального психолога Андрія Гайстера відправляють консультантом у богом забуте селище Буськів Сад. Зимової ночі там зникла маленька дівчинка. А ще там водиться Звір — серійний маніяк, убивств якого тамтешні мешканці воліють не помічати... У цьому проклятому селищі, де все йде по колу і всі живуть життям, яке ненавидять, розслідування постійно заходить у глухий кут. Андрій вірить, що дівчинка, попри все, жива і він її знайде. Але нікому, крім нього, це не потрібно. «Я бачу, вас цікавить пітьма» — історія про непробивну людську байдужість і пітьму всередині нас. Про чесність із собою й ціну, яку ми готові заплатити за забуття, про гріхи, що матеріалізуються, і спокуту, дорожчу за спокій.

 

foto-10-1.jpg foto-11-1.jpg foto-111.jpg

Воно : роман / Стівен Кінг ; пер. з англ. О. Красюка, С. Крикуна, А. Рогози. Вид. 3-тє, випр. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 1342 с.

 

Стівен Кінг — надзвичайно популярний американський письменник. Майже кожний його твір стає всесвітнім бестселером. Чи боїтеся ви клоунів та надувних кульок? Це питання дійсно може допомогти у пошуках ключа до персонального страху. Воно — це пекельна істота, що наче випірнула з нічних кошмарів. Воно живиться людським страхом… Колись давно семеро підлітків зіткнулися з невимовним Жахом — і змогли перемогти. Але багато років потому істота, що не має імені, повертається, щоб помститися… Воно живиться страхом і ненавистю. Воно — усюди… Старі друзі мусять зустрітися з Ним і знову зазирнути у вічі справжньому жаху…

 

 

foto-12-1.jpg foto-13.jpg

Повне зібрання прозових творів : пер. с англ. Т. 1 / Говард Філіпс Лавкрафт ; пер. Остап Українець  ; відп. ред. О. Жупанський. – Київ : Вид-во Жупанського, 2020. – 448 с.

 

Лавкрафт із тих письменників, які не потребують особливого представлення. Важко переоцінити вплив його творчості на сучасну літературу фантастичного і химерного, так само як на масову культуру загалом. Черпаючи своє натхнення у творах іншого видатного американця, Едґара Алана По, Лавкрафт зміг створити свій цілковито оригінальний літературний світ міфів і темних пророцтв, забутих богів з далеких погаслих зірок і нічних марень, у яких відкривається похмура прихована правда. Літературний спадок Говарда Філіпса Лавкрафта використаний у багатьох фільмах, творах образотворчого мистецтва, а за кількістю продовжувачів його літературних традицій він може позмагатися з будь-яким іншим письменником світу.

 Перший том повного зібрання прозових творів видатного майстра літератури «загадкового та потойбічного» Г. Ф. Лавкрафта включає його прозу, написану у 1917-1926 рр., — від найперших спроб письменника на ниві містичного оповідання «Склеп» і аж до таких відомих творів, як «Храм», «Герберт Вест — Реаніматор», «Зачаєний жах», «Щури у стінах», «Покинутий будинок» та «Жах Ред Гука».

Створено: 16.12.2022
Переглядів: 1408




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.