Від Коляди до Водохреща

Календарні свята і обряди становлять найсуттєвішу частину традиційно-побутової культури українського народу.

Традиційно на січень припадає найбільше свят. Взимку відпочивали від важкої фізичної праці, насамперед землеробської. Оскільки вільного часу було вдосталь, його заповнювали дозвіллям.  За допомогою віршів і пісень, магічних дійств, святковою урочистою обстановкою люди прагнули створити в ці дні вимріяний образ достатку, щастя, злагоди і спокою в своїй оселі. Святки сприяли зближенню й згуртуванню всіх членів сім'ї, сусідів і односельчан в одну велику родину. Протягом усіх різдвяних свят, які тривали два тижні – від Різдва (7 січня) і до Водохреща (19 січня), у кожній родині тричі варили кутю – багата (Святвечір, 6 січня), щедра (13 січня) та голодна (19 січня).

01.jpg 02.jpg

У рамках «Клубу родинного дозвілля» 13 січня 2022 року в читальному залі ОННБ (вул. Акад. Філатова,1) користувачам було запропоновано взяти участь в фольк-мандрівці «Від Коляди до Водохреща».

Мандрівка розпочалася з легендарної української мелодії «Щедрик» відомого українського композитора Миколи Леонтовича. В основу твору покладена українська щедрівка — пісня добрих побажань, яка виконується в період зимових свят. Всесвітньо відома обробка «Щедрик» належить до тих, над якими Микола Леонтович працював майже усе життя: перша редакція була написана до 1901-1902 рр., друга редакція - в 1906-1908 рр., третя - 1914 р., четверта — 1916 р., п'ята — 1919 р. Уперше «Щедрика» виконав хор Київського університету в 1916 році. 5 жовтня 1921 року «Щедрик» був уперше виконаний на концерті в Карнегі Холі в Нью-Йорку. Відтоді й почалася всесвітня слава українського «Щедрика».

Учасники заходу ознайомилися з літературою на тематичній поличці «Традиції та звичаї українського народу». А далі активно долучалися до спільної розмови про зимові традиції, звичаї та обряди в тому чи іншому регіоні країни. З цікавістю слухали інформацію про особливості, які характеризують Щедрий вечір (багатий святковий стіл, щедрування, ворожіння, ігри та забави). І найбільше здивувало всіх те, що на Щедрий вечір кутя заправляється салом (маслом або вершками) з додаванням м’яса – звідси щедра кутя. Ми ж звикли до куті додавати мед, горіхи та мак – а це якраз кутя на Святвечір.

На завершення за кавою та чаєм гості згадували, як у дитинстві колядували та щедрували, які смаколики отримували, розповідали, яких звичаїв дотримуються в сім’ях сьогодні. Усі учасники фольк-мандрівки, незважаючи на вік і статус, отримали багато позитивних емоцій та вражень.

Створено: 17.01.2022
Переглядів: 998




© 2022 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.