Літературна студія «Василь Стефаник. Наближення»: до 150-річчя від дня народження письменника


img_20210511_115945-2.jpg
13 травня 2021 року у відділі рідкісних видань та рукописів ОННБ відбулося засідання літературної студії «Василь Стефаник. Наближення»: до 150-річчя від дня народження видатного українського письменника.
bel-3.jpg Захід урочисто відкрила Ольга Бєльницька, заступник генерального директора з бібліотечної роботи ОННБ, заслужений працівник культури України. В своєму виступі вона підкреслила значущість творчості Василя Стефаника і роботу бібліотеки у справі збереження і вивчення видань творів письменника, торкнувшись непростої долі деяких, на сьогодні раритетних примірників видань 1920х – 30х років з фонду ОННБ.
spodarec-2.jpg Окресливши життєвий та творчий шлях Стефаника, Володимир Сподарець, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української філології ПНПУ імені К.Д. Ушинського простежив цікаву парадигму творчого методу і стилю Стефаника у сучасній вітчизняній літературі. «Стефаникове слово - зазначив Володимир Іванович, - входить у єство сучасних наших авторів». Узагальнюючи власні роздуми науковець закликав вивчати нашу літературу, для того, щоб мати потужний ресурс для самоствердження й самовдосконалення.
muzichko-3.jpg Олександр Музичко, доктор історичних наук, професор кафедри історії України факультету історії та філософії ОНУ ім. І.І.Мечникова детально розглянув суспільно-політичний вектор та історичний контекст життя і діяльності Василя Стефаника, наголосивши, що «твори Стефаника і його полотно життя це є теж історичне джерело».
kravchenko-2.jpg 20210513_144912.jpg

Питання образотворчої стефаникіани торкнувся Анатолій Кравченко, народний художник України, член НСХУ. Митець розповів про чудову традицію – проведення щорічних пленерів в Прикарпатті, які є консолідуючим фактором не тільки для митців і мистецтва, а й для соціокультурного простору загалом.

karagodina-1.jpg
Огляд книжкової виставки «Слово на кремені душі»: рідкісні прижиттєві видання творів Василя Стефаника» провела Катерина Карагодіна, бібліотекар відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ.

В програмі заходу відбулись також: мистецька виставка однієї картини «Пленер в Яремчі. Зима в Прикарпатті» художника Анатолія Кравченка та презентація електронної виставки «Я писав про те, що серце співало…»: до 150- річчя від дня народження Василя Стефаника».

Наприкінці заходу відвідувачі – викладачі та студенти Одеського педагогічного училища, влаштували невеличку дискусію щодо проведення літературних уроків, присвячених творчості Василя Стефаника.

Інші матеріали на дану тему: 

«Слово на кремені душі» : "Рідкісні прижиттєві видання творів Василя Стефаника"

Літературна студія «Василь Стефаник. Наближення». До 150-річчя письменника // StayHappening. – 2021. – 13 трав.

Літературна студія «Василь Стефаник. Наближення» // Контекст Причорноморье. – 2021. – 14 трав.

Створено: 14.05.2021
Оновлено: 08.06.2021
Переглядів: 1282




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.