ТОП-5 книжок: до Європейського тижня цифрової грамотності

all-digital-week-desktop-header2x.png

Шановні читачі!
Долучаючись до Європейського тижня цифрової грамотності (22-28 березня 2021 року), Одеська національна наукова бібліотека присвячує традиційну рубрику «Топ-5 книжок місяця» промоції актуальних видань на допомогу у розвитку та вдосконаленні цифрових навичок, медіаграмотності, критичного мислення та кібербезпеки.

Європейський тиждень цифрової грамотності #alldigitalweek – це щорічна кампанія, мета якої – надання інструментів та підходів для розвитку та удосконалення цифрових навичок. За 2010-2020 роки до акції долучились більше 1 300 000 учасників. У 2021 році по всій Європі буде організовано тисячі тренінгів та заходів з підвищення обізнаності на різноманітні теми: від базової цифрової грамотності, медіаграмотності та цифрового громадянства, до кодування, робототехніки та навичок STE(A)M.

Детальніше про кампанію – на офіційному сайті проєкту alldigitalweek.eu.

Актуальність проєкту підтверджується сучасними дослідженнями щодо базових цифрових навичок, за даними яких 42% громадян ЄС не мають базових цифрових навичок, а в Україні, за даними 2019 року, ця цифра сягає — 53% громадян. Виникнення та поширення пандемії COVID-19 трансформувало соціальне середовище у світі, вплинувши на усі сфери людської діяльності. В умовах соціальної ізоляції, цифрова грамотність стала життєво необхідною потребою переважної більшості людства, дозволивши, усім, хто опанував цифрові технології залишитися активним учасником суспільного та професійного життя. Реалії сьогодення переконують – нині цифрова грамотність так само важлива, як вміння писати, читати і говорити, адже від її рівня залежить не лише комфорт проживання в країні цифрових сервісів, а й конкурентоспроможність кожного громадянина, вміння опиратися фейкам, ефективно використовувати сучасні цифрові технології та дбати про свою цифрову безпеку.

Отже, читаємо, вчимося та надихаємося добіркою видань на допомогу кожному, хто прагне вдосконалення цифрових навичок!


Мороз, Оксана. Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців / Оксана Мороз; відп. за вип. Світлана Андрющенко. – Київ : Якабу Паблішинг, 2020.– 286 с. : іл.

  • Лауреат Всеукраїнського рейтингу «Книжка Року» 2020. Номінація «Обрії», спеціальна й адаптаційна література / стиль життя.
  • Короткий список "Книжка року 2020": Лідери літа, номінація "Софія".
img_20210317_111329-3.jpg Кожного разу, гортаючи стрічку новин, ми потрапляємо у безмежні потоки інформації. Дуже часто за допомогою інформаційних вірусів, хтось намагається змінити наше мислення, поведінку та підштовхнути до рішень, вигідних їхнім творцям. Неприємно, але більшість із нас навіть не підозрює, що нами маніпулюють. На питання як навчитися цьому протистояти, дасть відповідь книга Оксани Мороз «Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців». Авторка майже 20 років працювала на вірусмейкерів, завданням яких, було змінити думку та поведінку людей у потрібному напрямі. Колишні клієнти Оксани Мороз – топ-політики і бізнесмени, імена яких відомі майже кожному українцю. Що більше вона вивчала інформаційне поле та кейси його змін, то більше переконувалася, що основною загрозою є нерозуміння людьми, що можна, а чого не можна робити з інформацією у нових цифрових реаліях. Саме тоді у авторки з'явилася ідея створити інфраструктуру правил, законів, освітніх програм, контролю, тобто усього необхідного для нормального функціонування інформаційного імунітету. Книжка доступною мовою і наочними кейсами демонструє, як інформаційне поле трансформує людину, змінює її думки, поведінку і життя, описує закриту індустрію створення інформаційних вірусів і надає прості інструменти боротьби з її продуктами. На конкретному прикладі України, показаному в історичній ретроспективі від розпаду СРСР до наших днів, авторка розповідає як було зруйновано інформаційний імунітет нашої нації. Книга буде корисною як для широкої аудиторії читачів, так і для фахівців, яких авторка запрошує до дискусії про створення й вдосконалення правил інформаційної гігієни та впровадження їх у життя кожного.

Сінґер, П. В. Війна лайків. Зброя в руках соціальних мереж : пер. з англ. / П. В. Сінґер, Емерсон Т. Брукінґ; пер.Ярослав Лебеденко; відп. за вип. А. В. Альошичева.– Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2019.– 319 с.

  • Книжка року за версією Amazon
  • The New York Times, Washington Post, Time рекомендують
img_20210317_111359-1.jpg

Інтернет – унікальне середовище глобальної комунікації, комерції та політики. Він так інтегрувався у життя суспільства, що його однаково потребують уряди і військові, авторитаристи і активісти, шпигуни і пересічні громадяни. Усі використовують Інтернет, щоб вести війни без кордонів – віртуальні війни. Ці війни мають цілком реальні наслідки, часто криваві та смертельні. Таким чином інженери Кремнієвої долини перетворилися на торговців владою. Їхні найдрібніші рішення формують поле битви. Усі ми – учасники цієї битви. Хочемо ми цього чи ні, але навколо нас триває нескінченна інформаційна боротьба – іноді очевидна, іноді непомітна, мета якої – змінити наше сприйняття картини світу.

Соціальні мережі впливають на національну й індивідуальну безпеку громадян. А тому інформаційна грамотність – уже не просто питання просвіти, а потреба національної безпеки.

Пітер Сінґер та Емерсон Брукінґ витратили п’ять років, щоб провести ґрунтовне дослідження розвитку Інтернету, найвідоміших соцмереж сьогодення та процесу перетворення їх на зброю в сучасному світі.

Від історії появи Всесвітньої павутини, смайликів, твітів та мемів автори розповідають про використання платформ соцмереж авторитаристами, революціонерами, силами оборони, терористами, Росією, Китаєм, США й багатьма іншими фігурантами онлайн-життя.

Маттес, Ерік. Пришвидшений курс Python : практ., проєктно-орієнт. вступ до програмування : пер. з англ. / Ерік Маттес; пер.Ольга Бєлова; гол. ред.Мар'яна Савка; відп. ред. Оксана Антонів; наук. ред.Кирило Яценко,Олександр Редчук,Ігор Яловецький.– Львів : Вид-во Старого Лева, 2021.– 556,[1] с.– (Світовий бестселер. Вивчіть Python – хутко!)

img_20210317_111447.jpg

Для усіх, хто прагне здобути навички програмування, корисним буде базовий посібник з мови програмування Python, що є світовим бестселером. Python вважається однією з найпопулярніших мов програмування (особливо серед новачків). Із його допомогою вирішуються найрізноманітніші завдання, починаючи від створення ігор та вебзастосунків, до бізнес-задач та академічних досліджень.

Ерік Маттес почав писати свої перші програми ще у п’ятирічному віці. Нині автор є викладачем природничих наук та математики в одній із найстаріших шкіл Аляски, де також викладає вступний курс Python.

Перший тираж книги склав понад 500 тис. екземплярів та був перекладений на 8 мов. Після її виходу Ерік Маттес отримав безліч схвальних відгуків від читачів різного віку – від десятилітніх до людей похилого віку, які вчаться програмувати на дозвіллі. Успіх попереднього видання та розвиток мови програмування Python, надихнув автора до актуалізації книги, яка стала ще доступнішою для усіх, хто цікавиться програмуванням.

Видання допоможе в найкоротший термін опанувати тонкощі мови Python та вибудовувати гарне підґрунтя у програмуванні загалом. Навіть якщо це для вас зовсім в новинку і здається чимось нереальним, прочитавши книгу у вас сформується ґрунтовне розуміння базових концепцій та понять кодування. Видання стане точкою опори для подальшого опанування складніших прийомів Python та позитивно вплине на процес вивчення інших мов програмування. Ерік Маттес пропонує закріпити здобуті знання на практиці шляхом виконання трьох проєктів:

  • візуалізації даних з використанням спеціальних бібліотек Python,
  • створення простого вебзастосунку, який можна завантажити в мережу,
  • створення власної 2D-гри на прикладі гри «Космічні прибульці».

Посібник стане у нагоді усім, хто бажає швидко засвоїти основи кодування, студентам вищих навчальних закладів, а також шкільним вчителям, які викладають проєктно-орієнтоване програмування.

Скіннер, Кріс. Людина цифрова : четверта революція в історії людства, яка торкнеться кожного : пер. з англ. /Кріс Скіннер; пер.Ганна Якубовська.– Харків : Фабула, Ранок, 2020.– 270,[1] с. : іл., фотоіл.– (#PROBusiness)

img_20210317_111253-1.jpg

Нам пощастило жити в розпал цифрової революції. Уперше в історії ми всі з'єднані одне з одним у реальному часі. Якщо вам цікаво дізнатися, які зміни очікують на нас у майбутньому, радимо прочитати книгу, яка досліджує трансформаційну силу четвертої революції – “Людина цифрова. Четверта революція в історії людства, яка торкнеться кожного” від провідного фінансового експерта – Кріса Скіннера.

Діджиталізація (оцифрування) радикально змінить сферу фінансових послуг, зробить світ по-справжньому глобальним і швидкісним, та дозволить перемогти бідність. Однак нові технології руйнівні для традиційних фінансових інститутів, зокрема банків. Кріс Скіннер бачить вихід у випереджаючих ринок IT-рішеннях (саме у це і повинні інвестувати банки, а не в підтримку застарілої інфраструктури). Автор чітко формулює постулат про те, що компанії, які не змінюватимуться адаптуючись до нових умов – неминуче зазнають краху. У книзі також аналізуються процеси зростання найбільш фундаментальних інновацій на ринках, що розвиваються, та вивчається проблема керування глобалізованим світом. Матеріал викладено у доступному стилі, під час прочитання виникає враження невимушеної бесіди з автором, у процесі якої можна краще зрозуміти процеси цифрової трансформації, замислитися про власний бізнес та перспективи майбутнього.

Основи кіберпростору, кібербезпеки та кіберзахисту : навч. посіб. / Володимир Михайлович Богуш, Володимир Володимирович Богуш, Володимир Дмитрович Бровко, Володимир Петрович Настрадін; під ред. Володимир Михайлович Богуш.– Київ : Ліра-К, 2020.– 553 с.

Книгу нагороджено дипломом переможця конкурсу Краща книга форуму «Українська книга на Одещині» - 2020”, у номінації «Навчальна книга»

img_20210317_111419-1.jpg

Надзвичайно актуальною проблемою сьогодення є проблема кібербезпеки та кіберзахисту. У навчальному посібнику «Основи кіберпростору, кібербезпеки та кіберзахисту» наведена систематизована сукупність відомостей про стан та перспективи розвитку основ побудови кіберпростору, процесів протиборства та організації забезпечення безпеки у кіберпросторі. Видання побудовано за результатами детального аналітичного вивчення сучасної міжнародної та національної нормативно-правової бази щодо сфери забезпечення кібербезпеки на міжнародному, державному рівні та на рівні організації. Словник та покажчик додаткових термінів і понять, що доповнюють навчальний посібник, дозволяють досить докладно окреслити предметну частину кіберпростору, кібербезпеки та кіберзахисту.

Запрошуємо усіх до захоплюючого читання та сподіваємося, що запропоновані книги допоможуть краще орієнтуватися у цифровому середовищі, підвищити рівень медіаграмонтості та критичного мислення, опанувати навички кібербезпеки.

Інформацію підготовлено відділом наукового комплектування
та обліку документно-інформаційних ресурсів

 

Створено: 20.03.2021
Оновлено: 01.04.2021
Переглядів: 2261




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.