Петро Могила. Діалог крізь віки

В Одеській національній науковій бібліотеці 20 - 22 грудня 2019 року відбувся Хакатон національної єдності «Дух. Епоха. Людина» в рамках проекту Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації "Музей української книги"

79423418_103791514459680_8446091086375419904_n.jpg

Урочисте відкриття Хакатону 20 грудня 2019 року викликало жвавий інтерес у одеситів та гостей міста – бібліофілів та шанувальників української історії. З великою цікавістю присутні слухали учасників і партнерів проекту, серед них Тарас Вінцковський - професор кафедри історії України ОНУ ім. І.І. Мечникова, модератор заходу, Олена Олійник - начальник департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОДА, Юліана Амельченко - директор Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.C. Грушевського, Юрій Маслов - професор Одеського національного економічного університету, ініціатор створення Музею української книги в Одесі, Костянтин Крайній - начальник науково-дослідного відділу історії та археології Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, ігуменя Серафима - настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря УПЦ в Одесі, Олена Мунтян - заступник директора Національної бібліотеки Республіки Молдова.

9-2.jpg maslov.jpg
Вітальне слово має Олена Олійник, начальник департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОДА.

Юрій Маслов: «Для першого потужного заходу ми вибрали нашого великого співвітчизника, бо Петро Могила - видатний діяч, який сьогодні дивовижно співзвучний тій логіці, яку Європейський Союз імплементує в своїй макростратегії для Дунайського регіону, для того, щоб підкреслити, що сьогодні простір Дунаю – він не роз’єднує, а навпаки об’єднує». 

3a.jpg 10-2.jpg
Ігуменя Серафима, настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря УПЦ в Одесі Ірина Бірюкова : «Від імені працівників Бібліотеки вітаю проект, адже це перша така потужна зустріч у рамках співпраці з Музеєм української книги. Бажаю цьому кораблеві попутного вітру, глибоких вод, і великих звершень».

У вітальному слові генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова наголосила, що участь Бібліотеки у такому амбітному проекті – це передусім відповідальне завдання, яке не лише надало змогу привернути увагу до неймовірних багатств, які накопичила найстаріша національна публічна книгозбірня впродовж 190 років своєї діяльності, але й залучити до роботи міжнародних та вітчизняних партнерів ОННБ - Національну бібліотеку Республіки Молдова, Національну бібліотеку України ім. В.І. Вернадського, Музей "Православна Одеса" Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря та інших. 

1.jpg 3b.jpg

Костянтин Крайній, начальник науково-дослідного відділу історії та археології Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника

Олена Мунтян, заступник директора Національної бібліотеки Республіки Молдова

3b.jpg 3.jpg 4a.jpg
Тріо бандуристок "Мальви"  Тарас Вінцковський Роман Качан

80384459_107908667381298_4202409956202250240_o.jpg Музей української книги Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.С. Грушевського підписав свій перший Меморандум про співпрацю. Партнерство укладено з Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником

Учасники та гості перезентації  - знані вітчизняні науковці, діячі культури і освіти, представники дипломатичного корпусу, зокрема,  Генеральний консул Румунії в Одесі пан Еміл Рапча та Генеральний консул Турецької Республіки пан Садін Айілдиз.  

3b.jpg imgp5617.jpg 79827364_107918287380336_4704769925510594560_o.jpg

Того ж дня в рамках програми «Петро Могила. Дух. Епоха. Людина» в аванзалі Бібліотеки відкрилася пересувна експозиція «Хрест і шабля: Київський Митрополит Петро Могила», яку презентував заступник начальника науково-дослідного відділу історії та археології Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Роман Качан.


80460153_107918647380300_6701113201917952000_o.jpg

А у відділі рідкісних видань і рукописів відкрилася унікальна виставка стародруків та факсимільних видань «Книжкова спадщина Петра Могили: погляд з XXI століття», до якої увійшли оригінали творів та документів Петра Могили, література XVIII-XIX століть про його життя та діяльність з фондів ОННБ, Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, та документи, які люб’язно надав Свято-Архангело-Михайлівський жіночий монастир.

Тут можна оглянути першоджерела, прижиттєві видання Петра Могили - «Служебник» (1629),  «Євангеліє учительноє» (1616), Тріодь цвітна (1631) та Тріодь пісна, До цих видань Петро Могила писав передмови. На виставці також представлені сучасні видання проповідей Петра Могили, зокрема відтворення знаменитого «Требника» 1646 року, усього в світі на сьогодні збереглося 10 його примірників.

Два останні дні Хакатону пройшли в цікавих дискусіях про церковну кар'єру Петра Могили, а також про його видавничу, дипломатичну та просвітницьку діяльність.У суботу, 21 грудня, бажаючі мали змогу прослухати лекції та доповіді від провідних науковців країни, які досліджують постать Петра Могили. Ось деякі теми: «Петро Могила: дослідник та зберігач київських старожитностей», «Нова атрибуція композиції «Дар Петра Могили» в церкві Спас на Берестові», «Церква Спаса на Берестові та румунська церква Плетерешти: на шляхах мандрів македонських художників», «Політична та громадська діяльність Петра Могили в українському державотворенні», «Професор Степан Голубєв: дослідник життя і творчості Петра Могили» тощо.

Співробітники науково-дослідного відділу історії та археології Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Костянтин Крайній та Ярослав Литвиненко представили доповіді, присвячені унікальній фресці (композиція "Моління" або "Дар Петра Могили") з прижиттєвим портретом Петра Могили в храмі Спаса на Берестові.

У неділю 22 грудня на обох виставках було велелюдно. Кілька сотень відвідувачів, серед яких чимало учнів та студентів, прийшли до Бібліотеки, щоб ознайомитись з культурною спадщиною видатного сина України і Молдови - політичного, церковного і освітнього діяча, Митрополита Київського, Галицького і всієї Русі, екзарха Константинопольського патріарха Петра Могили.

Інші матеріали теми

 

Створено: 24.12.2019
Оновлено: 27.12.2019
Переглядів: 1253




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.