Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Українська історична та культурна спадщина під час військової агресії РФ: досвід, виклики, загрози». Робота четвертої секції

00.jpg

Четверта секція «Культурно-просвітницька робота у поширенні історичних знань з питань формування української національної ідентичності» була присвячена культурно-просвітницькій роботі культурних, освітніх, наукових та громадських інституцій у поширенні історичних знань з питань українського державотворення та формування української національної ідентичності.

01.jpg

Модератор секції Арюпіна Ліна Володимирівна, заступник генерального директора з наукової роботи та інформатизації ОННБ, наголосила на актуальності заявленої тематики та завернула увагу слухачів на важливості консолідації зусиль представників культурних та креативних індустрій України та зарубіжжя з висвітлення досвіду установ, діяльність яких спрямована на збереження, розвиток, промоцію української культури та української спадщини. Адже це сприяє утвердженню сучасної української ідентичності, формуванню спільних цінностей громадянського суспільства.

02.jpg

Надзвичайно цікавим був виступ Коваль Надії Євгенівни, завідувача інформаційно-аналітичного відділу Державної установи «Український інститут» (м. Київ). Ця інституція функціонує при Міністерстві закордонних справ України і займається питаннями культурної дипломатії – поширенням знань про культуру України за кордоном. Доповідачка зазначила, що зараз, під час війни, актуальним є питання збереження культурної спадщини держави. З цією метою Українським інститутом запроваджено інформаційну кампанію «Листівки з України» для іноземних аудиторій, на яких зафіксовано руйнування культурної спадщини України в ході російсько-української війни. Основне завдання кампанії – задокументувати та висвітили шкоду, завдану українській культурі російськими бомбардуваннями та обстрілами.

03.jpg

Музичко Олександр Євгенович, доктор історичних наук, доцент, професор кафедри історії України Одеського національного університету імені І.І. Мечникова (м. Одеса), виступив з доповіддю «Деколонізація українського топонімічно-меморіального простору: продовження національної революції, чи нова реальність?». Він підкреслив необхідність створення культурного фронту в контексті сучасної війни для консолідації суспільства, подав слушні пропозиції практичного характеру щодо подолання колоніальної спадщини та отримання справжньої національної незалежності.

04.jpg 05.jpg

Досвідом співпраці ОНУ ім. І.І. Мечникова та Одеської обласної бібліотеки для юнацтва щодо українознавчої компоненти в системі національно-патріотичного виховання молоді поділилися Маленко Лариса Анатоліївна, заступник директора з бібліотечної роботи Одеської обласної бібліотеки для юнацтва; Петрова Наталія Олександрівна, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології та етнології України, заступник декана факультету історії та філософії з наукової роботи Одеського національного університету імені І.І. Мечникова (м. Одеса). У виступах ішлося про зміст заходів національно-патріотичного виховання молоді. Було зазначено, що система виховання має сприяти утвердженню в свідомості і почуттях особистості патріотичних цінностей, переконань і поваги до культурного та історичного минулого України, сприйняттю людиною раніше невідомих фактів або їх реальних трактувань.

06.jpg

Про формування національної ідентичності у студентів курсу «Іміджелогія» розповів Рибаченко Віктор Федорович, доцент факультету зв’язків з громадськістю та журналістики Київського національного університету культури і мистецтв (м. Київ).

07.jpg 08.jpg

Цікавою і корисною була доповідь доктора філософії, вчителя історії Гуляївської гімназії (Одеська область, село Мар'янівка) Долгочуба Валентина Андрійовича «Актуальні практики репрезентації культурної спадщини в етнографічних музеях України». Доповідач наголосив, що сучасний етнографічний музей – це підприємство пам’яті, яке поєднує пошук прибутку з мистецькими інноваціями, культурним активізмом і політичною інтуїцією; розповів про етнографічну збірку «Древо», садибу «Козацька родина», етно-еко хату «Білочі» та «Хутір Савки».

09.jpg

Про роль бібліотек у патріотично виховній роботі зі студентами розповіла Подкупко Тетяна Леонідівна, кандидат історичних наук, доцент Одеського національного медичного університету (м. Одеса). Вона підкреслила, що патріотичне виховання повинно починатися з родини від початку народження, потім продовжуватися в школі та інституті. Роль бібліотеки в цьому важко переоцінити.

10.jpg

Досвідом Хмельницької ОУНБ щодо формування національної свідомості користувачів та поширенні історичних знань поділилася Кот Олександра Володимирівна, провідний бібліотекар сектору періодики та просвітницької роботи читального залу гуманітарного профілю Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки (м. Хмельницький). У доповіді йшлося про форми роботи бібліотеки з популяризації історичних знань. Подано інформацію про діяльність історичних студій «Україна крізь віки», мета яких – сприяння формуванню історичної свідомості користувачів шляхом поєднання знань, поглядів, уявлень про розвиток українського народу.

11.jpg

Яцун Надія Олексіївна, головний бібліограф відділу рідкісних видань та рукописів Одеської національної наукової бібліотеки (м. Одеса) презентувала досвід організації та проведення «Мистецького ярмарку» – культурно-просвітницького проєкту популяризації національного декоративно-прикладного мистецтва в рамках книжкового форуму «Українська книга на Одещині».

Створено: 31.08.2022
Переглядів: 1259




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.