Науковий лекторій. Анонс

magnitnaya-observatoriya.jpg

12 жовтня 2021 року о 14:00 в Довідково-інформаційному відділі ОННБ відбудеться науковий лекторій, присвячений історії системних магнітних вимірювань в Одесі та 85-річчю від дня заснування Магнітної обсерваторії в с. Степанівка Одеської області. Під час заходу експонуватиметься книжкова виставка «Історія магнітних вимірювань в Одеському регіоні», на якій представлені рідкісні документи з фонду ОННБ.

Лекцію проводитиме краєзнавець та дослідник Сергій Седих. Лекторій супроводжується електронною презентацією.

Магнітне поле Землі відіграє фундаментальну роль в житті цивілізації, будучи невід'ємною частиною середовища проживання людини і свого роду магнітним щитом, що захищає все живе на Землі від космічної радіації. Воно утворює магнітосферу Землі, впливає на властивості іоносферної плазми, роблячи її магнітоактивною і змінюючи умови поширення радіохвиль. Під час магнітних бурь створюються проблеми для супутників, радіозв'язку і для наземних енергосистем. Сьогодні це також вплив на сигнали сучасних навігаційних систем і все що з цим пов'язано. Взаємозв'язок явищ на Сонці, в магнітосфері та іоносфері Землі, і залежність від них стану довкілля та діяльності людини надає вивченню магнітного поля Землі комплексний характер, що враховує всі впливаючі фактори на його зміни, як зверху - від Сонця, так і знизу від надр Землі.

Застосування земного магнетизму для орієнтування в напрямку Північ-Південь відомо вже в перші століття нашої ери. Початок вивчення земного магнетизму відносять до XV століття, і пов'язано воно було з розвитком мореплавання і навігації. Перші вимірювання напруженості магнітного поля Землі були виконані в Італії 1436 р. з використанням найпростішого компаса.

Розпочаті в 1726 р. за розпорядженням Петра І систематичні спостереження магнітного відхилення не уривалися до теперішнього часу.

У 1830 р. в С.-Петербурзі за північною стіною Петропавлівської фортеці А.Я. Купфером був побудований магнітний павільйон, або, як його називали, Магнетична обсерваторія.

Важлива роль у формуванні геофізичних досліджень належала Новоросійському університету. У 1865 р. професор В.І. Лапшин організовує кабінет геофізики і відкриває при ньому метеорологічну станцію 2-го розряду, яка проводила спостереження за програмою Головної фізичної обсерваторії Петербурзької академії наук. Станція розташовувалася на другому поверсі головного корпусу університету.

Згодом спостереження в забудованій частині міста перестали бути репрезентативними. Виникла необхідність перенесення обсерваторії за місто. У 1893 р. була завершена споруда нової обсерваторії на Малому фонтані. У 1894 р. на кошти О.В. Клоссовського, метеоролога-геофізика, професора Новоросійського університету, і університетського механіка І.А. Тимченко розпочато будівництво магнітних павільйонів. Після закінчення будівництва і установки приладів 1 вересня 1896 року проведено перші магнітні спостереження.

О.В. Клоссовский заснував два наукових журнали - «Праці метеорологічної мережі південного заходу Росії» і «Літописи магнітометеорологічної обсерваторії Новоросійського університету», які виходили з 1894 по 1908 рр.

foto-1-3.jpg

У 1910 році в Одесі був пущений електричний трамвай, що ускладнило, а в наслідку, унеможливило спостереження. Постало питання про перенесення магнітної обсерваторії за місто. У 1924 році обсерваторія намагалася перенести магнітне відділення за межі впливу трамвая, в с. Степанівка (в 50 км від Одеси). Однак відсутність коштів і фондів не дало можливості це зробити.

Під безпосереднім керівництвом М.А. Аганіна в 1936 році роботи з будівництва магнітної обсерваторії в с. Степанівка були завершені, в павільйонах були встановлені прилади і в середині липня розпочато безперервні магнітні вимірювання, які тривають до теперішнього часу.

Створено: 11.10.2021
Оновлено: 12.10.2021
Переглядів: 1971




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.