Висловлюємо співчуття!

2a.jpg
24 грудня 2020 року
на 75 році життя відійшов у вічність відомий письменник, публіцист, науковець, член Національної спілки письменників України,
заслужений журналіст України 
Сушинський Богдан Іванович (1946-2020). Колектив Одеської національної наукової бібліотеки висловлює щирі співчуття рідним і близьким померлого з приводу непоправної втрати. 

Твори Б.І. Сушинського належать до кращих здобутків сучасного письменства в галузі художньої, документальної літератури та публіцистики. Ім’я визначного письменника і громадського діяча закарбоване в літописі Одеської національної наукової бібліотеки, багаторічним читачем і партнером якої він був. Памятною залишиться участь письменника в бібліотечних заходах, в тому числі в творчих зустрічах і презентаціях у стінах книгозбірні його книг. Бібліотека з вдячністю памятатиме щедрий, надихаючий талант Богдана Івановича Сушинського, який за життя подарував у фонд книжкової скарбниці близько 200 томів свого творчого доробку. Богдан Сушинський входив також до складу Вченої ради бібліотеки. Він є автором понад 70 книг та кількох тисяч публікацій в періодиці. Твори художника слова перекладено п’ятнадцятьма мовами світу.

Як громадський діяч Б.І. Сушинський був гетьманом Всеукраїнського Реєстрового козацтва, Верховним отаманом Чорноморсько-Дністровського козацтва, істориком та ідеологом сучасного Українського козацтва. 
Богдан Іванович відомий як офіційний Радник Американського Біографічного інституту; академік Міжнародної академії наук, освіти, промисловості та мистецтв при ЮНЕСКО, президент Південноукраїнського центру цієї академії. Член Ради та Президії Національної Спілки письменників України; віце-президент Української асоціації письменників; член Національної Ради Конгресу української інтелігенції; президент Аркадійського літературного клубу, а також був головним редактором альманаху "Аркадійський клуб". В 1990-2002 роках  – голова Одеської обласної організації Національної Спілки письменників України.

Богдан Іванович Сушинський народився 10 квітня 1946 року в місті Самборі, Львівської області. Його раннє дитинство минало в місті Бориславі, що на Львівщині.

В 1964–1969 роках Богдан Сушинський здобував освіту на філологічному факультеті Одеського державного університету імені І.І. Мечникова. Був іменним стипендіатом Міністерства вищої та середньої освіти України (стипендія імені Лесі Українки). Університет закінчив з відзнакою, блискуче захистивши дипломну роботу «Мисленний експеримент у творчості письменника».

Ще під час навчання в університеті майбутній письменник почав друкуватися в солідних республіканських виданнях.

У жовтні 1968 року публікацією нарису в одеській обласній молодіжній газеті «Комсомольська іскра» відбувся журналістський дебют Богдана Сушинського, який визначив його подальшу долю.

Сімдесяті роки взагалі стали для нього роками активного журналістського, й особливо письменницького, творчого життя.

У 1972 році, в республіканському видавництві «Маяк» (Одеса), вийшла друком перша — повість і новели — прозова книжка Б. Сушинського «Кладка».

Творчість цього, наразі одного з найвідоміших українських письменників, відзначена низкою літературних нагород.

Богдан Сушинський активно виступав у пресі на захист української мови та культури, за відродження українського козацтва.

Упродовж багатьох років Богдан Сушинський виступає в періодиці як поет.

Цікаву сторінку творчості письменника становлять твори для школярів.

Загалом, твори письменника видавалися в Одесі, у Києві, Львові, Ризі, Москві, Донецьку, Житомирі, Чернівцях, Сумах, Коломиї, Йошкар-Олі. Окремі з них перекладалися на англійську, білоруську, гагаузьку, латиську, литовську, німецьку, польську, російську, словацьку, угорську, узбецьку, французьку та інші мови світу.

У 1987–1990 роках Богдан Сушинський працював заступником голови правління, а далі, впродовж дванадцяти років (з вересня 1990 по вересень 2002) — головою правління Одеської обласної організації Національної спілки письменників України.

Упродовж багатьох років творче й громадське життя Богдана Сушинського пов’язане з Українським козацтвом. Так, низку творів Богдана Сушинського присвячено історії України, її козацтву.

Упродовж багатьох років Богдан Сушинський виступає як критик і літературознавець. Він — автор статей про творчість Михайла Шолохова, Василя Стуса, Миколи Вінграновського, Бориса Нечерди, Петра Осадчука, Володимира Яворівського, Степана Ковганюка, Степана Олійника, Івана Гайдаєнка та багатьох інших письменників.

Указом Президента України від 20 січня 2006 року Богданові Сушинському, як відомому публіцисту, присвоєне почесне звання «Заслужений журналіст України».

У квітні 2012 року ім’я Б.І. Сушинського, з викладом його життєвого і творчого шляху, занесене до всеукраїнської рейтингової книги «Національні лідери України», що засвідчено відповідним дипломом.

Вічна память!

 

Створено: 24.12.2020
Переглядів: 2148




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.