«Вісник репресій в Україні» – з перших вуст

Минулого року, 7-го листопада, у головному читальному залі ОННБ відбулась презентація книжкової виставки «Правозахисний рух в Україні. Українська Гельсінська група: до 40-річчя створення». Під час підготовки виставки співробітники бібліотеки натрапили на рідкісний місячник — «Вісник репресій в Україні».

1.jpg

Його випускали емігранти-дисиденти, учасники Закордонного представництва УГГ у Нью-Йорку з 1980 по 1985 роки. Закономірно виникло питання: хто і як саме надсилав свідчення про репресованих на пошту Надії Світличній, редактору цього видання?

2.jpg

До Дня українського політв'язня, 12 січня у коворкінговому просторі Impact Hub Odessa проходила скайп-зустріч із учасником Української Гельсінської Групи (УГГ), відомим правозахисником, колишнім політв’язнем, віце-ректором Українського католицького університету Мирославом Мариновичем. Співробітники ОННБ вирішили скористатись такою чудовою нагодою та приєднались до цього заходу. Серед присутніх Анастасія Фомичова, провідний бібліограф ВЗГіР ОННБ. Природне запитання до одного з засновників УГГ: як надходили факти біографічного характеру, які використані у «Віснику репресій в Україні» (вип. 12, 1980)?
Зі слів Мариновича, інформація, яка шифрувалася на цигарковому папері, передавалась самими в’язнями під час зустрічі з родичами. Вони, в свою чергу, відправляли соратникам, які були на свободі. Після розшифровування дані надсилались Закордонному представництву УГГ. Наприклад, Мирослав Маринович до ув’язнення збирав свідчення, і звертався до родини Олекси Тихого. Зрозуміло, що сам процес був дуже ризиковим, особливо в умовах табору. Проте у пана Мирослава навіть про це збереглись позитивні спогади, як-то про кішку Мері, яка з наближенням наглядачів виявляла занепокоєння, що слугувало попередженням для в’язнів.
«Вісник репресій в Україні» виходив лише до 1985 року. На зміну прийшли інші видання: «Хроніка поточних подій» та «Меморандуми УГГ». У фонді ОННБ наявна також монографія Мирослава Мариновича – «Всесвіт за колючим дротом. Спогади і роздуми дисидента». Зустріч з правозахисником деталізувала окремі факти, згадані у цьому творі.

Створено: 20.01.2017
Переглядів: 2131




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.