Міжнародні контакти: Ополе-Одеса

31 серпня 2015 р. до ОННБ імені М.Горького завітали науковці із Польщі – учасники міжнародної конференції: «Одеса і Південь України в українській і польській історіографії», що триває в ОНУ ім. І.І.Мечникова. Серед них – декан історико-педагогічного факультету Опольського державного університету Януш Хенрик Доробиш, викладачі та докторанти університету. Зазначимо, що з м.Ополе одесити мають налагоджені професійні контакти.

Під час екскурсії: декан Януш Доробиш (у центрі), викладач Магдалена Пжишерська-Пизарська, докторанти Михал Якубик, Агнешка Пиялор, Александра Галка (крайня зліва Юлія Романенко, ОНУ ім. І.І.Мечникова)

Для гостей було проведено екскурсію по залах бібліотеки, під час якої вони дізналися про цікаві сторінки та історію виникнення найстарішої публічної бібліотеки на Півдні України. Викладачів ознайомили з особливостями роботи і фондами кожного відділу. Так, у відділі мистецтв науковцям презентували імпровізовану книжкову виставку: «Мистецтво Польщі». На ній були представлені унікальні видання, зокрема, «Album woyska polskiego z 1831 roku» та «Malarstvo Pjlskie». Особливу увагу привернуло видання: Яцковский А. Искусство польского народа (Варшава., 1957).

Справа головний бібліотекар відділу мистецтв Ольга Барковська

Відділ рідкісних видань та рукописів продемонстрував свої книжкові перлини – видання із колекції графа М.М.Толстого. У центрі уваги колекція мініатюрних видань.
Відділ краєзнавства «Одесика» запропонував інформаційний блок на тему: «Поляки на Півдні України». Саме за допомогою однойменної картотеки сьогодні з’являються нові розвідки та дослідження науковців, що стали основою наукового видання «Поляки на Півдні України» (Одеса, 2006-2008), виданого історичним факультетом ОНУ ім. І.І.Мечникова.

Лілія Вукович знайомить польськихї науковців із раритетами відділу "Одесика"

В діловому форматі пройшло ознайомлення з електронним читальним залом-медіатекою інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку». Науковці та бібліотекарі обмінялися досвідом щодо інноваційних технологій у роботі бібліотеки, зокрема, щодо задоволення інформаційних потреб викладачів та студентів вишів. У цьому сенсі зацікавлення викликав досвід польських бібліотек.

Короткий бібліографічний огляд польських раритетних видань
із фондів ОННБ під час екскурсії з Тетяною Гюмюшлю (на другому плані)

На завершення на гостей чекав надзвичайний сюрприз – старовинний альбом польських маєтків (з приватної бібліотеки Йозефа Буковецького № 507) та добірка творів Адама Міцкевича, виданих у ХІХ сторіччі (у 1886 та 1897рр.).


Створено: 01.09.2015
Переглядів: 1353




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.