← Література з питань медицини (за лютий 2022 р.)
< Попередня книга Наступна книга >

Бібліографія

Становлення і розвиток анестезіології та інтенсивної терапії в місті Одеса : навч. посіб. / Олег Олександрович Тарабрін, Анатолій Степанович Владика, Валентин Васильович Суслов, Лілія Лаврентіївна Ларіна ; гол. ред. В. І. Кочубей. – Суми : Університетська книга, 2021. – 47 с. : кольор. фотоіл., портр.

Присвячується 50-річчю кафедри анестезіології, інтенсивної терапії і медицини невідкладних станів ОНМедУ та 120-річчю Одес. нац. мед. ун-ту.

Анотація

Навчальні плани МОЗ України у вищих медичних навчальних закладах і програма інтернатури за спеціальністю «Анестезіологія і інтенсивна терапія» і «Медицина невідкладних станів» передбачають знайомство з історією становлення та розвитку методів знеболення, інтенсивної терапії й медицини невідкладних станів. Наявні підручники містять відомості в розрізі світової історії, у кращому разі – у розрізі історії окремої держави. Проте кожен регіон у своєму розвитку має класні відмінні риси, і це повною мірою стосується розвитку медицини взагалі та знеболення й інтенсивної терапії критичних станів зокрема. Пропонований навчальний посібник містить відомості з історії анестезіології в місті Одеса й Одеській області, джерелом яких є література, спрогади очевидців та матеріали Одеського обласного архіву.