Одеська область

Загальна інформація:

  Одеська область розміщена на крайньому південному заході України та межує з Вінницькою, Кіровоградською, Миколаївською областями, а також на суші та на морі з Республікою Молдовою, Румунією, Болгарією, Турцією. Область займає територію Північно-Західного Причорномор'я від гирла річки Дунай до Тілігульського лиману (морське узбережжя в межах області простягається на 300 км), а від моря на північ - на 200-250 км. Загальна площа території області складає 33,3 тис.кв.км (5,5% території України), що майже відповідає розмірам території Республіки Молдови (33,4 тис.кв.км).

  На лівобережжі нижнього русла річки Дунай та в долині між Кiлійським гирлом та Дністровським лиманом знаходяться прісноводні озера Кагул, Ялпуг, Катлабух, Китай та солоні - Сасик, Алiбей, Бурнас, Будацьке, Шагани, в східній частині - солоні лимани Хаджибейський, Куяльницький, відомі своїми цілющими грязями.

  Область відноситься до зони інтенсивного степового хліборобства з розвиненим зрошенням. Прибережною частиною вона потрапляє до рекреаційної зони Північно-Західного Причорномор'я, розміщена близько від великих промислових регіонів. Північна частина області розташована в лісостеповій, а південна - в степовій зоні. У ґрунтовому покрові переважають звичайні та південні чорноземи.

  Середньорічна температура коливається від +8,2&grad; С на півночі до +10,8&grad; С на півдні. Тривалість вегетаційного періоду від 180 до 210 діб. Середньорічна кількість опадів - від 340 мм на півдні області до 460 мм на півночі. Природні умови сприятливі для вирощування озимої пшениці, кукурудзи, ячменю, проса, соняшнику. В північній та центральній зонах можна вирощувати цукровий буряк, у південній - виноград.

80 років Одещині. Мультимедійна презентація

Каталог. Текст

До 82-річчя Одеської області

«Одещина – перлина України»: до 89-річчя заснування Одеської області

Створено: 05.07.2010
Оновлено: 04.03.2021
Переглядів: 8043




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.