До Міжнародного дня кухаря і кулінара. Анонс

20 жовтня, у рамках клубу родинного дозвілля, в читальному залі ОННБ (вул. Акад. Філатова, 1), відбудеться зустріч, присвячена Міжнародному дню кухаря і кулінара. На вас чекають: книжкова виставка «Кухня народів світу», яка містить сучасні видання про кулінарне мистецтво різних країн, та книжки, що репрезентують українське традиційне кулінарне розмаїття. Родзинкою заходу стане майстер-клас, «На щирі пироги!..».
Міжнародний день кухаря і кулінара був заснований конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств 20 жовтня 2004 року і мав на меті підтримку кулінарних спільнот у різних країнах.
В Україні є багато видатних майстрів кулінарної справи, які зробили вагомий внесок у розвиток національної гастрономії. Євген Клопотенко - один з найвідоміших українських шеф-кухарів, який активно популяризує українську кухню на міжнародній арені. Саме йому належить ініціатива того, щоб організація ООН з питань освіти, науки та культури внесла український борщ до списку об'єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Також він працює над реформою шкільного харчування в Україні. Не менш відома кухарка - Олена Мельник , яка зосереджується на здоровому харчуванні. Вона розробляє рецепти, які поєднують українські традиції з сучасними дієтичними потребами. Ці кухарі не лише зберігають традиції, але й впроваджують інновації, роблячи українську кухню відомою та популярною у світі.
Під час нинішньої війни кухарі також відіграють важливу роль у загальній справі спротиву агресору. Вони не тільки забезпечують якісною їжею наші збройні сили та цивільне населення, працюючи часто в складних і небезпечних умовах, але й намагаються зберегти національні кулінарні традиції та втілити власні цікаві ідеї, напрацювання і практики з приготування різноманітних страв, що є родзинками різних регіонів України.
У заході візьмуть участь наші співвітчизники з тимчасово-окупованих територій України. Вони ділитимуться власними рецептами страв і родинних кухарських традицій, які нагадують їм про рідну домівку і допомагають долати труднощі.
Всі охочі матимуть змогу долучитися до майстер-класу з приготування класичної української страви – лінивих вареників від бібліотекарки (а як ви думали!..) Тамари Григоренко.
Запрошуємо всіх бажаючих завітати до нашої бібліотеки та продемонструвати власні кулінарні здібності.
© 2025 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.