«Від ери Гутенберга до ери Цукерберга…» Презентація книги Миколи Сенченка


22 травня 2021 року під час проведення ХХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» відбулася презентація книжки Миколи Сенченка та Оксани Сенченко «Від ери Гутенберга до ери Цукерберга… Переваги і недоліки сприйняття друкованого та електронного тексту» (Київ: Видавництво «Ліра-К», 2021).

Презентація відбулася за участі автора Миколи Сенченка, директора Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова», доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, члена Національних спілок письменників та журналістів України.

3.jpg

З вітальним словом до присутніх звернулася Ольга Бєльницька, заступник генерального директора з бібліотечної роботи ОННБ, заслужений працівник культури України, яка відзначила важливість і цінність видання, і вручила авторам Диплом лауреата конкурсу «Краща книга виставка-форуму 2021», яка визнана у номінації «науково-публіцистичне видання».

В обговоренні видання взяв участь учений-політолог Василь Попков, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри політології Одеського національного університету ім. І.І.Мечникова.

5.jpg Микола Іванович Сенченко – широкознаний дослідник у галузі геополітики, інформаційних систем, соціальних комунікацій, видавничої справи; автор понад 300 наукових і публіцистичних статей, 70 монографій, серед яких: «Креативна революція», «Українська книга в контексті світового книговидання», «Світова латентна організаційна війна», «Енциклопедія таємних товариств», «Ера націоналізму», «Латентні структури світової політики» та інші.
kniga.png

Нове науково-публіцистичне видання «Від ери Гутенберга до ери Цукерберга… Переваги і недоліки сприйняття друкованого та електронного тексту» написано у співавторстві із Оксаною Сенченко, кандидатом наук із соціальних комунікацій, старшим викладачем Київського національного університету культури і мистецтв, дослідником книги як інструменту "м'якої сили" в інформаційно-мережевих війнах.

Презентована книжка присвячена ролі книги і читання в сучасному інформаційному суспільстві, аналізуються зміни у практиці і формі читання в умовах цифровізації усіх сфер життя суспільства в XXI столітті. Разом з традиційним читанням (з аркуша) виник і набув широкого поширення новий спосіб читання і сприйняття тексту – цифровий формат читання (з екрану). Він міняє характер взаємодії читача з текстом, має певні переваги (соціальне читання) і недоліки (цифрова нерівність, фізіологічні особливості). У дослідженні наведено різні точки зору учених на своєрідність читацької діяльності в різних форматах, ефективність сприйняття друкованого і електронного тексту; аналізуються і узагальнюються результати досліджень, що проводяться в багатьох країнах світу, по виявленню характерних рис, можливостей, ризиків і перспектив розвитку традиційного і цифрового  читання.

Інші матеріали даної теми

Створено: 26.05.2021
Переглядів: 1095




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.