Різдвяні читання – 2021


1-1.jpg 26 січня 2021 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбулися ХХ Різдвяні читання, які бібліотека традиційно проводить у партнерстві з Одеською єпархією Української православної церкви.
Цьогоріч для обговорення обрано найактуальнішу тему сьогодення – збереження миру в світі, адже ООН проголосила 2021 рік Роком Миру і Довіри. Одвічні євангельські рядки «Плід правди сіється творцями миру» (Як.:3:18) стали своєрідним гаслом під час цьогорічних Різдвяних читань.
2.jpg
На початку заходу прозвучав популярний твір Миколи Леонтовича «Щедрик» у виконанні Дарини та Єлизавети Кондратенків, учениць Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. проф. П.С. Столярського (викладач – Лариса Калякіна).
31.jpg
Захід відкрила генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова. Вона розповіла про історію проєкту Різдвяних читань, визначивши найцікавіші події та заходи впродовж двадцяти років.
kretmarkova.jpg

З вітальним словом до присутніх звернулися: директор Департаменту культури та туризму Одеської міської ради Тетяна Маркова та головний спеціаліст відділу національностей та релігій Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації Надія Крет.

8.jpg Тему миру і довіри – неперевершених ціннісних засад християнства у сучасних реаліях життя порушила настоятелька Одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря, голова Синодального відділу «Церква і культура» УПЦ ігуменя Серафима. Вона підкреслила значущість книги і бібліотек не тільки у культурно-просвітницькій розбудові держави, а й в збереженні і відродженні загальнолюдських моральних цінностей.
6-nikolayidi.jpg
З доповіддю «Етичний вимір книги у контексті сучасного соціокультурного процесу» виступив протоієрей Андрій Ніколаїді, кандидат богослов’я, заступник ректора Одеської духовної семінарії.
7-koreckij.jpg
Власними роздумами щодо значущості слова, як носія віри і довіри на матеріалі поезій одеських літераторів поділився протоієрей Володимир Корецький, настоятель храму рівноапостольних Кирила і Мефодія.
9-afanasyeva.jpg
З цікавою доповіддю «Права людини як пріоритет миротворчої діяльності» звернулася до аудиторії голова Одеської обласної Ради миру, депутат Одеської обласної ради Таміла Афанасьєва. Вона розповіла про цікаві й успішні проєкти, які у співпраці реалізують Одеська національна наукова бібліотека і Одеська обласна Рада миру.
10-dianova.jpg
Про життя і служіння в духовному і культурному просторі Одеси непересічної особи – архієпископа Інокентія (Борисова) розповіла доктор історичних наук, професор кафедри історії України, факультету історії та філософії Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова Наталія Діанова.
11-mosijchuk.jpg
З висновками наукових досліджень щодо соціокультурних контекстів довіри в українському суспільстві ознайомила присутніх кандидат соціологічних наук, доцент кафедри соціології факультету міжнародних відносин, політології та соціології Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова Тамара Мосійчук.
12-mihalchenko.jpg
Знаному Одеському релігійному діячеві Іоні Атаманському був присвячений виступ відомого краєзнавця, директора музею «Християнська Одеса» Віктора Михальченка.
13.jpg 14-1.jpg

Увазі учасників Різдвяних читань була представлена розмаїта
виставково-експозиційна програма:

- презентація книжково-документної виставки «Духовні перлини: українські стародруки ХVІІ-ХІХ ст. у фонді ОННБ»;
- електронна презентація «Різдвяні читання ОННБ – 20 років»;
- відео-презентація фотовиставки «Храми Одеси» Наталії Короткої, фотохудожника, члена НСЖУ.

Репортаж. ТРК "Круг"
Рождественские чтения в Одесской национальной научной библиотеке

 

Створено: 27.01.2021
Оновлено: 03.02.2021
Переглядів: 1428




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.