Топ-5 книжок листопада

foto.jpg

Читаємо восени: ТОП 5 книг для прохолодних вечорів. 

Разом з осінню прийшли її вічні супутники: холодний дощ і шелест листя під ногами. У таку вогку погоду так хочеться залишитися вдома, загорнутися в ковдру, випити горнятко чогось зігріваючого і приділити час приємному читанню.

У нашій добірці 5 книг, які, сподіваємось, допоможуть отримати задоволення під час довгих холодних осінніх днів.

foto-1.jpg

Токійська наречена : роман
:
пер. с фр. / Амелі Нотомб;
пер. Павло Мигаль. – Львів :
Вид-во Старого Лева, 2019. – 158 с.

Амелі Нотомб визнана зіркою літературного жанру в Європі. Сьогодні це бельгійська письменниця, яка пише французькою. Перед майстерністю її пера знімають капелюхи як критики, так і літератори. На її адресу пишуть хвалебні рецензії та відгуки, а книги розхапують як гарячі пиріжки.
Героїня роману Амелі народилася в Японії і тепер повертається в країну, по якій вона тужила як за втраченою батьківщиною, щоб залишитися назавжди. Але спроби дотримуватися японські традиції і звичаї всякий раз призводять до неприємностей і обертаються жорстокими уроками. Нотомб змушує читача сміятися, лякає і дивує, а в кінці кінців вивертає навиворіт міф про Японію, збудувавши сюжет навколо психологічної дуелі двох молодих красивих жінок. У романі "Токійська наречена" Амелі Нотомб розповідає про той період свого життя, коли вона після закінчення університету в Брюсселі відбула до Японії, чарівну країну, де пройшло її раннє дитинство. Там вона зустріла прекрасного юнака, з яким провела чудові дні, сповнені любові. Однак поступово чари розвіялися, і героїні належить вирішити, чи зможе вона жити в казковому замку, звідки немає виходу.

foto-2.jpg

Суворі та стильні.
Мистецтво довгих шістдесятих
=
Severe and stylish. Art of long sixties :
каталог виставки в Одес. худож. музеї

Суворі та стильні. Мистецтво довгих шістдесятих = Severe and stylish. Art of long sixties : каталог виставки в Одес. худож. музеї / Одес. худож. музей; авт.- упоряд. Олександр Ройтбурд; підгот. Юлія БердіяроваВолодимир ДамаскінКирило Ліпатов.– Одеса : Р.К. Майстер-принт, 2020.– 189 с. 

Це видання - каталог виставки «Суворі та Стильні», яку було відкрито в Одеському художньому Музеї 13 березня 2020 року. Виставку присвячено мистецтву «довгих шістдесятих» років минулого сторіччя. Цей проект - критичний погляд на історію «суворого стилю», із його зародження, розвиток і занепад, вплив на мистецтво України, насамперед Одеси. Виставку завершує «вихід» з «суворого стилю» і зародження майбутнього одеського нонконформізму. На виставці представлено твори із зібрання Одеського художнього музею та приватних колекцій міста Одеси.

Твори художників, представлені в каталозі , сьогодні здаються досить зрозумілими і не дивують нас ні своєю тематикою, ані стилем. Але в 60-х роках минулого століття, коли створювались ці твори, що залишилися в історії під назвою «суворий стиль», вони справляли враження нової хвилі, розширюючи кордони загальноприйнятого тоді соціалістичного реалізму. Ці твори продемонстрували глядачеві шанобливе відношення до повсякденної творчої праці та людського побуту. Цій темі була привчена більшість творів художників «суворого стилю». Героями їхнього мистецтва були портовики, колгоспники, воїни, будівельники. Герої картини ділилися з нами своїми труднощами, проблемами, горем і радістю, від весіль до похоронів. Сувора і романтична ясність і стала провідним змістом цього художнього стилю. Дане видання дає нам зрозуміти, що реальне людське життя завжди може бути цікавим і для глядачів, і для історії мистецтва.

foto-3.png

Усі мої жінки. Пробудження
:
роман : пер. с пол. / 
Януш Леон Вишневський; пер. Наталка Сняданко.–
Київ : Рідна мова, 2020.– 509 с.

Януш Леон Вишневський - наукова і літературна гордість Польщі. Миру ж ця людина відома як автор численних бестселерів, які виходять з-під його пера практично щорічно. Головна тема творчості автора - любов в її різних проявах. Після прочитання цієї книги буде здаватися, що письменник - тонка і чутлива натура, але сам він це категорично заперечує, кажучи, що література для нього - тільки спосіб правдиво і по-науковому педантично описати людські переживання, вчинки і емоції, і не більше того.
Він, головний герой, — відомий польський математик, нарцисичний професор, що приходить до тями в клініці і дізнається, що понад півроку провів в стані коми. Весь цей час його начебто не існувало: не було ні снів, ні видінь, він нічого не чув і не розумів. Він згадує в деталях останній день, який був для нього не півроку тому, а ось тільки-тільки, а також - все своє життя до моменту втрати свідомості на вокзалі маленького голландського містечка Апелдорн. Його доглядальниця Лоренцо розповідає йому про те, що весь цей час до нього приходили жінки. Різні жінки: дочка, колишні подруги і коханки, які багато часу проводили біля його ліжка, плакали, намагалися з ним розмовляти. Але чи приходила до нього його єдина любов? Він починає розуміти, як неправильно жив і як сильно страждали ті, хто був поруч…

foto-4.jpg

Повна темрява. Без зірок : збірка
:
пер. с англ. / Стівен Кінг;
пер. Олександр Красюк.– Харків :
Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2020.– 477 с.

Стівен Кінг досі пише твори-бестселери, за його книжками знімаються фільми, серіали, створюються комп'ютерні ігри. Король жахів, незважаючи на талановитих конкурентів, залишається на вершині і здавати її не має наміру. «Повна темрява без зірок» - новий збірник з чотирьох ніколи раніше не опублікованих оповідань Стівена Кінга.

«Я думаю, всередині кожної людини є інша людина - незнайомець ...» пише Вілфред Ліланд Джеймс на перших сторінках свого чарівного визнання, яке представляє з себе розповідь «1922» - перша частина нової збірки. У разі Джеймса незнайомець прокинувся, коли його дружина Арлетт запропонувала продати їх будинок і переїхати в Омаху, що стало початком цієї історії вбивства і божевілля.

В оповіданні «Великий Водій» автор нехитрих детективів Тесс стикається з незнайомцем на одній з сільських доріг Массачусетса, повертаючись додому після засідання книжкового клубу. Покинута вмирати, Тесс задумує план помсти, який поставить її обличчям до обличчя з ще одним незнайомцем - всередині її самої.

«Справедливе подовження», найкоротша, мабуть, найстрашніша і виразно найсмішніша з цих історій. Уклавши угоду з дияволом, Дейв Стрітер не тільки рятує себе від раку, а й отримує щедру компенсацію за невдале життя.

В останньому оповіданні «Нормальний шлюб» Дарсі Андерсон шукає в гаражі батарейки. Раптово її палець вдаряється об коробку під верстатом, і вона виявляє незнайомця в власному чоловікові, який поїхав в ділову поїздку. Це страшне відкриття безумовно покладе край двадцятирічному шлюбу. Усередині кожного з нас живе незнайомець! Ці незнайомці живуть поруч із нами, і ми самі можемо стати ними! Чотири розповіді про те, що більшість із нас прагне тримати в таємниці!

foto-5.jpg

Гантер Е.
Таємниці Кланів: путівник по серії :
для сер. шк. віку : пер. с англ. / Ерін Гантер ;
пер. Катерина Дудка, Остап Українець ;
худож. О. І. Панченко.
спец. вид. – Харків : АССА, 2019. – 173 с.

Кольорове видання-путівник проведе вас найпотаємнішими стежками світу котів-вояків, вони розкривають свої найприхованіші таємниці! На сторінках путівника вони пояснюють, як і коли вникли лісові Клани, знайомлять із легендарними провідниками та медикотами, влаштовують екскурсію найпотаємнішими куточками власних домівок і розказують про те, чого ніколи і нікому не розповідали. Міфи та щирі знання, пророцтва і вояцькі закони, бойові прийоми та містична сила – це все світ котів-вояків, сповнений пригод і захоплюючих подорожей. Нашороште вуха і приготуйте лапи для захоплюючої подорожі. Такого ви не почуєте і не побачите в жодній книзі серії!

Створено: 16.11.2020
Оновлено: 17.11.2020
Переглядів: 1785




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.