Виїзне свято української книги в Доброславі

afisha_dobroslav_sajt.jpg
8 серпня 2020 року
під час роботи
ХХІ Всеукраїнського форуму
«Українська книга на Одещині»
відбулося традиційне

виїзне свято української книги

Цьогоріч учасників заходу гостинно зустріли у мальовничому містечку Доброслав Одеської області. Локацією, обраною для проведення події став парк «Щедрик» – улюблена зона відпочинку і проведення дозвілля доброславців. Зелені галявини, пишні крони дерев, облаштовані місця відпочинку з арт-об’єктами, столики для ігор в шахи, велика ротонда для проведення заходів – усі об’єкти парку в цей день були заповнені відвідувачами та гостями виїзного свята.

Урочисте відкриття заходу розпочалося з привітання Людмили Прокопечко, голови Доброславської селищної ради, яка зазначила, що мешканці Доброслава і Лиманського району нині мають унікальну можливість не лише придбати нові українські книги, а й поспілкуватися з авторами та видавцями.

З вітальним словом виступила Ірина Бірюкова, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, голова оргкомітету ХХІ Всеукраїнського форуму «Українська книга на Одещині».

З привітанням до учасників та гостей заходу звернувся Олександр Афонін, заслужений працівник культури України, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, член оргкомітету Всеукраїнського форуму «Українська книга на Одещині» впродовж багатьох років його існування. Від імені Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Олександр Васильович вручив почесні грамоти Людмилі Прокопечко та колективу Одеської національної наукової бібліотеки.

imgp3893.jpg imgp3899.jpg imgp3911.jpg

Сергій Дмитрієв, голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, у своєму зверненні до гостей заходу підкреслив важливе значення книги у розвитку і збереженні української духовності та культури і великих звершеннях українського народу впродовж багатовікової історії його існування.

Під час урочистого відкриття було проведено традиційну благодійну акцію – поповнення фондів Центральної районної бібліотеки книжковими дарунками від Одеської національної наукової бібліотеки, видавців та авторів. До участі в акції долучилася Наталя Чайчук, голова ГО «Український клуб Одеси», яка подарувала понад сімдесят книг краєзнавчої тематики, виданих за сприяння Одеської міської ради. Всього до ЦРБ Доброслава передано близько двохсот видань.

imgp3947-1.jpg imgp3914.jpg imgp3919-1.jpg

Завершилася церемонія відкриття виїзного свята яскравими музичними виступами мистецьких колективів Доброслава. Прекрасні вокальні номери від вихованців творчого колективу «Мелодайн» та його художнього керівника Оксани Ковальчук, чарівна мелодія скрипки у виконанні Світлани Фомюк, вчителя Лиманської дитячої музичної школи підсилили святкову атмосферу заходу.

imgp3922.jpg imgp3935-1.jpg imgp3903.jpg

Продовжили насичену програму свята творчі зустрічі з авторами та презентації видань.

Бібліотечні фахівці – учасники ІІ ОдесаБібліоСаміту, який відбувся у рамках ХХІ Всеукраїнського форуму «Українська книга на Одещині» на базі медіацентру Центральної районної бібліотеки Доброслава, взяли участь у тренінгу «Автоматизована система відбору та розподілу книжкової продукції».

Про структуру Національної спілки письменників України та секрети професійної майстерності під час творчої зустрічі розповів Сергій Дмитрієв, голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, керівник літературної студії для письменників-початківців Одещини «Школа молодого автора», доцент кафедри загального та слов’янського мовознавства Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. У заході взяли участь відомі одеські автори, члени Національної спілки письменників України – педагог, публіцистка, поетеса, лауреат премії імені Василя Стуса Галина Могильницька та письменник, заслужений журналіст України, лауреат премії імені Степана Олійника Роман Кракалія.

imgp3974.jpg imgp3953.jpg imgp3932.jpg

Затамувавши подих, гості поетичних читань із захопленням слухали вірші відомого одеського поета, громадського діяча, засновника проекту вуличної поезії «Прямая речь» та вільного об'єднання поетів «Just poetry», Андрія Хаєцького і чуттєву лірику Оксани Ворожбит-Лукаш, поетеси м. Южне.

imgp3992.jpg imgp3996.jpg imgp4023.jpg

Письменниця Олена Чернінька (м. Львів) презентувала присутнім фентезі-роман для підлітків «Дан. Варвара і варвари» (Одеса, 2020). У творі відображено проблему бездомних дітей-сиріт та малюків у родинах, батьки яких не особливо ними цікавляться. Роман розповідає про те, як діти намагаються нагадати дорослим мешканцям планети Земля про значимість справжньої дружби та безумовної любові. Авторка також розповіла про інші свої твори та зачитала уривки з нової книги – психологічного трилера «Млин звуків» (Одеса, 2020).

Книгу «Чаклунка з трикутного провулка» (Одеса, 2019) презентувала одеська дитяча письменниця-казкарка Ніна Гравицька, відома як автор серії видань бібліотеки сімейного читання «Зорепад» – трилогії у жанрі дитячого пригодницького роману «Жизнь и приключения Мани Безымянной».

Твори для дитячої аудиторії – поетичну збірку «У теплих морях» (Одеса, 2019 ) та книгу оповідань «Кошик для звірят» (Одеса, 2019) представила одеська письменниця Олена Карачевська.

imgp4026.jpg imgp4011.jpg

Під час виїзного свята відбулися автограф-сесії: письменниць Олени Чернінької, Ніни Гравицької, Олени Карачевської, Галини Могильницької, письменника, мовознавця, відомого громадського діяча Олекси Різниківа, письменника, кандидата історичних наук Ігоря Стамбола, письменника, заслуженого журналіста України Романа Кракалії, письменника, громадського діяча, кандидата філософських наук Євгена Акимовича.

imgp4027.jpg imgp3943.jpg imgp3886.jpg imgp3949.jpg imgp3930.jpg imgp3933.jpg

Доброславці, мешканці Лиманського району, учасники та гості виїзного свята мали можливість ознайомитися з книжковим розмаїттям та придбати книговидавничі новинки. Свої друковані видання на виставці-ярмарку представили шістнадцять видавництв з різних куточків України, серед яких: А-ба-ба-га-ла-ма-га, Веселка, Знання, Картографія, Либідь, Ліра-К, Наш формат, Нора-друк, Час майстрів  (Київ), Фоліо, Фабула, Ранок (Харків), Картуш, Прес-кур’єр (Одеса), Навчальна книга Богдан (Тернопіль), Апріорі (Львів). За відгуками представників видавництв, найбільшим попитом користувалася художня література, навчальні посібники, видання для позакласного читання та книги для маленьких читачів і їхніх батьків – казки, книжки-іграшки, видання для дозвілля і розвитку.

imgp3936-1.jpg imgp3937.jpg imgp3938.jpg

Впродовж свята відбувалися цікаві майстер-класи за участі провідних фахівців декоративно-прикладного мистецтва Одещини, зокрема членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України та лауреатів обласної премії імені Ростислава Палецького, заснованої Одеським обласним центром української культури.

imgp3960.jpg imgp3966.jpg imgp3968.jpg imgp3965.jpg

В оточенні зацікавлених діток перебувала майстриня народного мистецтва, лауреат обласної премії імені Ростислава Палецького Олена Овчиннікова. Майстер-клас з мистецтва виготовлення народної ляльки захопив не тільки юних учасниць, які з азартом працювали над створенням ляльок, а також їхніх матусь. До кола учасників майстер-класу приєдналася і гостя виїзного свята Яна Клименко, журналіст інтернет-порталу культурно-видавничого проєкту «Читомо» (м. Київ).

imgp3950.jpg imgp3971.jpg imgp3983.jpg

Майстер-клас з бісероплетіння та виготовлення прикрас з бісеру і натурального каміння від члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Тетяни Аргатюк привернув увагу дорослих та юних панянок. Відвідувачі свята зацікавлено спостерігали за технікою роботи майстрині і милувалися яскравими прикрасами.

Прихильники мистецтва гри у шахи вболівали за учасників товариського турніру між командами  Одеської міської федерації шахів (тренери Олександр Фурер та Євген Працюк) та шахового клубу Доброслава (тренери Олександр Бернардський та Андрій Сідлецький). Переможцями турніру стала команда господарів – шахового клубу Доброслава. Оргкомітетом Всеукраїнського форуму «Українська книга на Одещині» усіх гравців нагороджено подяками за активну участь у заходах виїзного свята.

imgp3926-1.jpg imgp3970.jpg imgp3986.jpg

Інформаційну підтримку заходу забезпечували представники одеських засобів масової інформації: телерадіокомпанії – «Круг» і газети «Прес-кур’єр», а також найбільшого українського медіа про книговидання країни й світу – культурно-видавничого проекту «Читомо».

Знайомство з новими книгами, зустрічі з авторами, відомими громадськими діячами, видавцями, професійне  спілкування,  вишукані музичні привітання, прогулянки мальовничим Доброславом залишили незабутні спогади в усіх учасників заходу.

Дякуємо гостинному Доброславу за зустріч і бажаємо організаторам та учасникам виїзного свята української книги натхнення та успіхів у подальших звершеннях!

 Телерепортаж ТРК "КРУГ"

Створено: 12.08.2020
Оновлено: 13.08.2020
Переглядів: 1170




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.