ІІ ОдесаБібліоСаміт. Перша сесія

6-9 серпня 2020 року Одеська національна наукова бібліотека за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова», Українського інституту книги, Української бібліотечної асоціації провела ХХІ Всеукраїнського форуму «Українська книга на Одещині».

bibliosammit.jpg У рамках форуму 6-7 серпня організовано
та проведено другий

ОдесаБібліоСаміт

ОдесаБібліоСаміт – це професійна програма для працівників бібліотек, музеїв та архівів, метою якої є створення, розвиток і запровадження у роботу закладів культури інноваційних практик, забезпечення ефективності сучасного обслуговування, обговорення актуальних проблем професійної діяльності, обмін досвідом роботи, утвердження та популяризація державної мови.

Цьогоріч, через карантинні обмеження, організатори за сприяння Українського інституту книги вирішили більшість заходів провести в онлайн-режимі. Загалом було проведено п’ять онлайн-сесій.

zastavka_1.jpg Перша сесія круглого столу –
«Культурні інституції у новій реальності: виклики та можливості»
об’єднала представників владних структур,
бібліотек, музеїв, журналістів, що відбулася 6 серпня 

Роботу ОдесаБібліоСаміту і круглого столу відкрила генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова. Вона привітала колег та розповіла про новий формат проведення заходу, завдяки якому спікери зможуть працювати як он-лайн, так і в студії бібліотеки, що дозволить долучити  до події широке коло бібліотечних фахівців.

biryukova.jpg soshinskaya.jpg riznikova.jpg

Загал привітала виконавчий директор Української бібліотечної асоціації пані Ярослава Сошинська. Вона підкреслила важливість такої широкої зустрічі фахівців інформаційного, культурного та громадського секторів, професійної зустрічі лідерів думок, тих, хто є інноваторами в царині культурної спадщини і креативних індустрій, хто визначає орієнтири для трансформації розвитку наших інституцій.

Учасників ОдесаБібліоСаміту привітав багаторічний партнер  бібліотеки, головний редактор газети «Вечерняя Одесса» пан Олег Суслов, і він також показав номер газети, з надрукованим великим матеріалом про роботу форуму.

Виступ Ярослави Різникової, заступника директора Департаменту – начальника управління культури, національностей та релігій Одеської обласної державної адміністрації був присвячений проблемам існування культурних інституцій у новій реальності діджиталізованого світу (цифрова трансформація) та в умовах пандемії. Це стосується й бібліотек, які завдяки розширенню каналів доступу до величезних  масивів інформації отримують безліч можливостей для свого розвитку. Бібліотеки почали сприйматися як інформаційно-комунікаційні центри, які надають в користування ресурсний потенціал, стають активними учасниками і суб’єктами цього інформаційного простору. залишаючись цілісним соціальним інститутом, що покликаний забезпечити спадкоємність розвитку культури, зберігати та розповсюджувати культурну спадщину в суспільстві. Пані Ярослава наголосила, що виконати цю місію неможливо без підготовки культурної інституції для роботи у цих умовах, бо ще не всі бібліотеки мають технічні та технологічні засоби. Вона розповіла, що Одеська обласна державна адміністрація активно долучається до вирішення цих проблем - тільки за останні два роки для сільських бібліотек було придбано 21 комплект комп’ютерної техніки, що сприяло створенню культурних освітніх медіацентрів. Закликала органи місцевого самоврядування долучатися до цієї роботи, адже саме вони будуть формувати політику на місцях.

muzej.jpg zal.jpg petrova.jpg

Про досвід роботи в умовах карантину та втілення трьох онлайн-проектів розповіла старший науковий співробітник Одеського літературного музею Катерина Колеснікова. Працівники  музею створили та розповсюдили через соціальні мережі понад 80 інформаційних матеріалів з історії літератури та краєзнавства, що сприяло популяризації діяльності музею і збільшило у чотири рази кількість відвідувачів сайта. Було також створено YouTube-канал, на якому транслювалися лекції з літератури, створено 3D-тур по музею.

З досвідом роботи наукової бібліотеки вищого навчального закладу НУ «Одеська юридична академія» в період карантинної турбулентності познайомила її директор Таїсія Іванійчук. Активізувалася робота з електронними ресурсами, зокрема інституційним репозитарієм, який постійно поповнювався дистанційно у віддаленому режимі. В ньому можливий перехід на індивідуальну сторінку науковця в соціальних мережах або певних базах, що сприяє популяризації досягнень одеської школи права. Директор відзначила бібліотечний проєкт, який реалізується під керівництвом університету, його науково-дослідної частини: створення архіву фахових видань, засновником яких є НУ «ОЮА», і просування їх в інформаційному просторі. Публікації фахівців університету представлені в базі українського наукового цитування, бібліотека забезпечує доступ до наукових баз даних. Активно використовується YouTube-канал для просування відеопрезентацій фахівців університету. Постійно готувався інформаційний дайджест надходжень фахових правничих видань іноземними мовами. Вагомою складовою роботи у період карантину в університетській бібліотеці було і є сприяння розбудові політики академічної доброчесності: підписано договір про співпрацю з ТОВ Unicheck і здійснено понад 300 автоматизованих перевірок наукових праць науковців та здобувачів вищої освіти на наявність академічного плагіату. Також ведеться активна наукометрична робота, що дозволяє популяризувати доробок науковців університету. Для студентів в умовах карантину були запроваджені онлайн-семінари, зокрема з правил оформлення наукових праць.

Дуже цікавою виявилася презентація проєкту «Музей української книги», яку провела менеджер проєкту Олена Петрова. Музей буде розташовано в центрі міста, на шляху туристичного потоку. На території музею планується організувати сегментований простір, розрахований на проведення різноманітних заходів та виставок, зокрема сейфове арт-сховище. Цей простір також буде мультимедійним, там будуть представлені різні книжки з реальним перегортанням сторінок «real-book». Планується створення цифрового книгосховища з оцифруванням рідкісних книжок і розміщення їх на web-порталі.   Вже розроблено брендбук музею, який стане його візитівкою. В планах – створення документального фільму «Книга – ДНК української нації», де книжку буде подано як конструкт для інтеграції українських ідентичностей в єдину націю. Музей стане освітнім і культурним центром для школярства та молоді, який в реальному вимірі на прикладі роботи верстата високого друку продемонструє молоді процеси книгодрукування, у центрі будуть також проводитися різноманітні соціокультурні заходи. В музеї будуть створені експозиції стародруків, фотографій, гравюри, періодичних видань та ін. Планується підготовка та видання каталогу рідкісних та цінних видань, що зберігаються у фондах одеських бібліотек та музеїв. Як соціокультурний центр музей буде проводити виставки, презентації, конференції, зустрічі, зокрема заплановано відзначення року Біблії та виставки, присвячені книжковій спадщині етнічних спільнот України, та виставки факсимільних книг, виданих видавництвом «Горобець». У співдружності з Одеською національною науковою бібліотекою та Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником минулого року вже було проведено хакатон національної єдності, який було присвячено Петру Могилі.

 

Створено: 10.08.2020
Оновлено: 11.08.2020
Переглядів: 4103




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.