Краєзнавча бібліографія. Всеукраїнський семінар

map-1.jpg

21-22 вересня 2017 року в ОННБ відбувся Всеукраїнський семінар-практикум для бібліотекарів на тему: «Сучасні тенденції розвитку краєзнавчої бібліографії в бібліотеках України». В роботі семінару взяли участь більше 50-ти фахівці з Києва, Запоріжжя, Миколаєва, Одеси, Сум, Харкова, Херсона, інших обласних та районних бібліотек України.

Програма заходу передбачала обговорення ряд актуальних питань, зокрема, пов’язаних зі станом та перспективами розвитку краєзнавчої бібліографії в Україні; щодо надання доступу  до краєзнавчих бібліографічних ресурсів; ефективного пошуку та обробки краєзнавчої інформації.

Бібліотекарі також ділилися своїм досвідом щодо втілення бібліотечних проектів  для формування краєзнавчих ресурсів й використання краєзнавчих електронних ресурсів. Актуальна проблема: підвищення культури видання, як змістовної, текстової частини, так і поліграфії. Окремі проекти пропонують розглядати бібліотеки у якості інформаційних центрів з краєзнавчої бібліографії для владних структур та територіальних громад.

Під час роботи семінару експонувалися дві книжкові виставки: «Краєзнавчі бібліографічні видання бібліотек України» із фонду ОННБ та «Виставка видань, надісланих на V Регіональний конкурс на краще методичне та бібліографічне видання публічних бібліотек Півдня України»

Переможці конкурсу

Відеосюжети:

ТК Глас

ТРК Южная волна (з 21.50)

ООТРК (9.57)

izobrazhenie-013.jpg

Присутніх привітала генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України Ольга Ботушанська, яка наголосила на важливості обміну досвідом бібліотек у царині краєзнавчої бібліографії, висвітлення їх роботи в ЗМІ. Згідно статистики, починаючи з 1995 року ОННБ підготувала близько 300 бібліографічних посібників. 

izobrazhenie-018.jpg

Валентина Кисельова, завідувач сектора науково-дослідної та організаційно-методичної роботи науково-методичного відділу Національної історичної бібліотеки України детально зупинилася на особливостях краєзнавчих бібліографічних посібників, підготовлених бібліотеками України, моніторинг яких здійснює ця установа. На основі бібліографічних видань з краєзнавства виступаюча проаналізувала особливості згаданих видань за останні п’ятнадцять років і виявила кількісні і якісні зміни в системі підготовки цих посібників та основні тенденції розвитку краєзнавчої бібліографії на сучасному етапі. Вона також наголосила на важливості розміщення інформації на сайті бібліотеки, інтерфейс якого має бути зручним щодо пошуку краєзнавчої літератури.

izobrazhenie-020.jpg

Модератор зустрічі, заступник генерального директора з наукової роботи ОННБ Ліна Арюпіна у своєму виступі охарактеризувала випуски краєзнавчих посібників за останні роки, які підготували національні бібліотеки України. 
Доповідач відзначила пріоритети кожної із цих бібліотек у накопиченні інформації з краєзнавства завдяки підготовці бібліографічних посібників, відмітила певні тенденції у цьому напрямку, зокрема, формування серій. Так, ОННБ у 2013 році започаткувала біобібліографічну серію «Краєзнавці Одеси», а цьогоріч – серію «Одеса в іменах і документах». Важливо, що при їх укладанні є творча взаємодія, обмін інформацією між різними відділами бібліотеки.
Важливий аспект, який намітився в краєзнавчій бібліографії національних бібліотек – звернення до актуальних проблем сучасності, як, наприклад, вихід посібника, підготовленого НБУ ім. В.І. Вернадського «Схід і Південь України: час, простір, соціум».

izobrazhenie-024.jpg

Окрема тема – мережеві ресурси з краєзнавства, їх формування та організація. Своїм та досвідом колег поділилася головний бібліотекар відділу «Україніка» ім. Т.Г. Шевченка Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка Олена Дмитрієва. Промовець деталізувала жанрове розмаїття мережевих ресурсів: віртуальні виставки, он-лайн карти, інформаційні та науково-просвітницькі проекти, бази даних «Харківщина», фотографічно-бібліографічний е-ресурс (історія Харкова в меморіальних дошках) тощо. Бібліотека впроваджує укладання електронної бібліографії з посиланням на повні тексти публікацій. Виступаюча також наголосила на важливості використання бібліотекою сервісів для створення та публікації мережевих ресурсів.

izobrazhenie-030-1.jpg

Про культуру видання від авторського тексту до поліграфічного втілення йшлося під час консультації завідувача редакційним відділом ОННБ Наталії Майданюк. Вона торкнулася теоретичних аспектів, зокрема нагадала, що до випуску книжкових видань слід підходити комплексно: оптимальний обсяг, доцільний науково-довідковий апарат, що підвищує інформаційні можливості, раціональне сучасне оформлення і доброякісне поліграфічне виконання, відповідність усіх елементів побудови книги і загалом типу видання. Усе це підвищує ефективність використання книги користувачем.
У практичній частині виступу редактор проаналізувала ряд видань, представлених на конкурс, звернувши увагу на достоїнства і типові недоліки окремих із них, акцентувала увагу на важливості дотримання стандартів, а також рекомендувала відповідну літературу.

Своїми напрацюваннями поділилися й інші учасники семінару.

Відеорепортажі:

ТК Глас

ТРК Южная волна (з 21.50)

ООТРК (з 9.57)

ФОТОРЕПОРТАЖ

izobrazhenie-028.jpg

Ольга Малиш, завідувач відділу краєзнавчої літератури та бібліографії КЗ "Сумська обласна універсальна бібліотека"

izobrazhenie-029.jpg

Завідувач відділу краєзнавства "Одесика" ОННБ Людмила Саєнко

29.jpg

Під час семінару

22 вересня відбулася церемонія нагородження переможців V Регіонального конкурсу на краще методичне та бібліографічне видання публічних бібліотек Півдня України

izobrazhenie-050.jpg

izobrazhenie-012.jpg

У церемонії нагородження взяли участь генеральний директор ОННБ Ольга Ботушанська і заступник генерального директора з наукової роботи ОННБ Ліна Арюпіна

shershnova.jpg

Гран-прі конкурсу присуджено Запорізькій ОУНБ. На фото головний бібліотекар відділу краєзнавства бібліотеки Ірина Шершньова

bondarovska.jpg

У номінації “Краще бібліографічне видання” була відзначена Одеська ОУНБ ім. М. С. Грушевського за видання «Юридическая книга ХІХ – начала ХХ века в фондах библиотеки (1847-1927)». Справа Зоя Бондаровська, завідувач відділу юридичної літератури цієї установи  

Семінар продовжив свою роботу

1f.jpg

Крайня зліва співмодератор семінару-практикуму, завідувач науково-методичного відділу ОННБ Лариса Бур`ян

androsova-1.jpg

Завідувач відділу краєзнавчої літератури і бібліографії Одеської ОУНБ ім. М.С. Грушевського Тетяна Андросова

izobrazhenie-044-1.jpg

Олександра Делі, головний бібліограф відділу краєзнавства "Одесика" ОННБ

kucherenko.jpg

Заступник голови Одеського БФ ім. Івана і Юрія Лип Світлана Кучеренко

izobrazhenie-059.jpg

Тетяна Щурова, завідувач відділу мистецтв ОННБ

izobrazhenie-053.jpg

Інна Бабушкіна, головний бібліограф науково-бібліографічного відділу ОННБ

izobrazhenie-054.jpg

Тетяна Солоненко, головний бібліограф науково-бібліографічного відділу ОННБ

osadcha.jpg

Завідувач відділу обслуговування Ренійської центральної районної бібліотеки Валентина Осадча

izobrazhenie-036.jpg

Для учасників семінару були організовані культурно-пізнавальні екскурсії містом, серед яких відвідини Одеського історико-краєзнавчого музею, а також екскурсія по історичній частині Одеси, яку уможливило сприяння департамента культури і туризму виконкому Одеської міськради. 

Створено: 22.09.2017
Оновлено: 28.09.2017
Переглядів: 9108




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.