До 90-річчя Булата Окуджави

9 травня 2014 р. виповнюється 90 років від дня народження відомого барда, прозаїка, кіносценариста Булата Окуджави (1924-1997). Цій події присвячена книжкова та віртуальна виставки.

«Один солдат на свете жил
Красивый и отважный…»

Булат Окуджава

Окуджава Булат Шалвович – людина-епоха. Всесвітньовідомий поет, прозаїк, сценарист, композитор, неперевершений майстер авторської пісні, чарівна гітара якого була і лишається співзвучною сподіванням кількох поколінь. Твори Окуджави переведені на багато мов та видані у багатьох країнах світу. А записи його пісень у авторському виконанні: платівки, касети, а сьогодні диски, - це перлини в бібліотеках, особистих та приватних колекціях. Не менш популярною в порівнянні із поетичними та пісенними збірками Окуджави є двотомне зібрання творів у яке ввійшли виключно прозові твори: романи "Бідний Авросимов", "Побачення з Бонапартом", повісті "Пригоди Шипова, або Старовинний водевіль". Істинна пригода та цикл оповідань і повістей автобіографічного характеру.

Довідково

Окуджава Б.Ш. Избранные произведения: в 2 т. / Б.Ш. Окуджава. – М. : Современник, 1989.

«Встречи в зале ожидания. Воспоминания о Булате», це одне з останніх видань (принаймні у фондах ОННБ ім. М.Горького), що складається зі спогадів та розповідей друзів Булата Окуджави і тих людей, що з ним спілкувалися на протязі багатьох років, видання буде цікаве широкому загалу читачів, адже багато шанувальників творчості Б.Окуджави дуже мало знають про життя Булата Шалвовича, як людини.

Гройсман Я. И. Встречи в зале ожидания. Воспоминания о Булате. / Я.И. Гройсман. – Нижний Новгород. : Деком, 2003. – 288 с.

Див. в електрон. каталозі

Колекція творів Булата Окуджави із фондів ОННБ ім. М. Горького

Окуджава Б.Ш. По дороге к Тинатин / Б.Ш. Окуджава. – Тбилиси. : Литература, 1964. – 147 с.

Окуджава Б.Ш. Веселый барабанщик / Б.Ш. Окуджава. – М. : Советский писатель, 1964. – 105 с.

Окуджава Б.Ш. Март великодушный  / Б.Ш. Окуджава. – М. : Советский списатель, 1967. – 143 с.

Окуджава Б. Ш. Избранная проза / Б.Ш. Окуджава. – М. : Известия, 1979. – 493 с.

Окуджава Б.Ш. Арбат, мой Арбат / Б.Ш. Окуджава. – М. : Советский списатель, 1976. -127 с.

Окуджава Б.Ш. Стихотворения / Б.Ш. Окуджава. – М. : Советский списатель, 1984. -271 с.

Окуджава Б.Ш. Избранное: Стихотворения / Б.Ш.Окуджава. – М. : Моск. Рабочий, 1989. – 336 с.

Окуджава Б.Ш. Искусство кройки и шиття /Б.Ш. Окуджава. – М. : Советский писатель, 1990. – 32 с.

Окуджава Б.Ш. Приключения секретного баптиста. Рассказы и повесть / Б.Ш. Окуджава. – М. : Огонек, 1991. – 22 с.

Окуджава Б.Ш. По прихоти судьбы: лирика / Б.Ш. Окуджава. – М. : Зебра Е, 2009. – 416 с.

У 1961 Булат Окуджава написав перший прозовий твір – повість «Будь здоров, школяр!», який Костянтин Паустовський включив в альманах «Таруські сторінки». Вітчизняна, а точніше партійна критика негативно відреагувала на твір, переважна частина тиражу була знищена, Окуджава потрапив в опалу. Перші публікації цього твору видавались за кордоном: у Польщі і Франції. Лише у 1967-му році повість була екранізована (фільм Володимира Мотиля «Женя, Женечка і «катюша» який є популярним і в наш час).

У 1964-му виходить третя збірка віршів «Веселий барабанщик» яку з часом було видано у Лондоні. Без відома Б. Окуджави також в Англії та США виходять великі платівки пісень у його авторському виконанні (аматорські записи концертів Окуджави).

Його слава стає світовою, зростає й творча наснага – Окуджава вдало дебютує як драматург, кіноактор, його публікуються твори в популярних вітчизняних журналах та за кордоном.

Окуджава Б. Мотыль В. Женя. Женечка и Катюша / Б. Окуджава В. Мотыль. – М. : Искусство, 1986. – 101 с.

Окуджава Б. Будь здоров школяр / Б. Окуджава. – М. : Правда, 1987. – 47 с.

Пісні Булата Окуджави все частіше звучали у фільмах, а сам він у сімдесяті роки стає одним з найяскравіших представників авторської пісні. Деякі його пісні перетворилися у гімни молодіжних фестивалів. Дуже плідним став творчий союз Окуджави і композитора Ісаака Шварца – їх найзнаменитіша спільна пісня прозвучала в кінофільмі «Біле сонце пустелі». Цей фільм став одним з найвідоміших фільмів в історії радянського кінематографа, його культові сцени і сьогодні є в наших спогадах, а кремі фрази героїв нині стали крилатими.

Велику популярність приніс Окуджаві фільм Андрія Смирнова «Білоруський вокзал», в якому прозвучала одна з найкращих пісень поета. Як зізнавався вже в 1986 році Окуджава, спочатку він не прийняв пропозицію від режисера написати пісню для цього фільму. «Справа в тому, що фільм вимагав стилізації тексту під вірші воєнного часу. За думки режисера, вірші повинні виходити не від професіонала, а від людини, що сидить в окопі й пише для однополчан про своїх друзів. Мені здавалося, що у мене стилізації не вийде, оскільки я завжди прагнув писати про війну очима людини мирного часу. А тут треба було складати немов «звідти», з війни. Але тоді, на фронті, ми зовсім по-іншому думали, по-іншому говорили і по-своєму співали. Знайду я слова тих років? І раптом «спрацювала» пам'ять . Несподівано згадався фронт. Я як би на власні очі побачив цього самодіяльного фронтового поета, думаючого в окопі про однополчан. І тут вже самі собою виникли слова майбутньої пісні «Десятий наш десантний батальйон.»

Булат Шалвович Окуджава продовжував писати прозові твори: романи, повісті, оповідання, у тому числі автобіографічного характеру. Так, роман «Скасований театр» (1993 р.) визнаний, як кращий роман року та відзначений премією Букера.

Окуджава Б.Ш. Путешествие дилетантов / Б.Ш. Окуджава. – Талин. : Ээсти раамат, 1987. – 480 с.

Окуджава Б.Ш. Похождения Шипова, или Старинный водевиль / Б.Ш. Окуджава. – М. : Дружба народов, 1992. – 223 с.

Окуджава Б.Ш. Упраздненный театр / Б.Ш. Окуджава. – М. : Дом Русанова, 1995. – 320 с.

Окуджава Б.Ш. Свидание с Бонапартом / Б.Ш. Окуджава. – М. : Известия, 1998. – 288 с.

Ім'я Булата Окуджави і в наш час є синонімом понять «інтелігентність», «відвертість», «гідність». Глибока алегоричність та, водночас простота його віршів і пісень давала і дає можливість кожному зрозуміти їх, замислитися та знайти в них глибоко особистісне. Інтерес до життя й творчості Окуджави і сьогодні в активі, про що свідчать чисельні наукові конференції, значна кількість публікацій та біографічних розвідок про відомого барда і письменника, літературні вечори, на яких лунає його поезія, звучать записи пісень, відбуваються перегляди фільмів. Без цього важко собі уявити наше культурне сьогодення і майбутнє, адже він завжди лишатиметься людиною-епохою.

Окуджава Б.Ш. Посвящается вам / Б.Ш. Окуджава. – М. : Советский писатель, 1988. – 144 с.

Окуджава Б.Ш. Песни Булата Окуджавы / Б.Ш. Окуджава. – М. : Музыка, 1989. – 224 с.

Окуджава Б.Ш. Капли Датского короля. Киносценарии. Песни для кино. / Б.Ш. Окуджава.  – М.: Тймс.

Окуджава Б.Ш. Все громче музыка любви. Музыка и стихи Булата Окуджавы / Б.Ш. Окуджава. – М. : Современная музыка, 2005. – 238 с.

Окуджава Б.Ш. Милости судьбы / Б.Ш. Окуджава. – М. : Моск. Рабочий, 1993. – 191 с.

 

Цікаві дослідження творчості Булата Окуджави із фондів ОННБ ім. М. Горького

Львовский М. Песни Б. Окуджавы // Клуб худ. самодеят. – 1983. - № 17. – С. 30-31

Паперный З. За столом семи морей // Вопросы литературы. – 1983. - № 17. – С. 30-31. 

Продолжение знакомства. Беседа с Б. Окуджавой [Беседу вел Б. Савченко] // Сов. Эстрада и цирк. – 1983. - №11. – С. 8-10.

Рассдин С. Верность: о творчестве Б. Окуджавы // Сов. екран. – 1983. - № 10-15.

Вы слышите, грохочут сапоги: к 60 – летию Б. Окуджавы // В мире книг. – 1984. - № 5. – С. 63-64.

Окуджава Б. Наша жизнь не игра // Огонек. -  1986. – С. 18-20.

Окуджава Б. Публикация текста песен: «Песня о молодом гусаре», «Детство», «Музыкант». – Сельская молодежь. – 1984. - № 5. – С. 24-25.

Шишов Л. Феномен Б. Окуджавы: [О песнях поэта] // Муз. жизнь. – 1988. - № 8. – С. 4-6Окуджава Б. Хорошая песня – это изнурительная работа [Беседу вел Л. Сидорский] // Смена. - 1984. -№ 18. – С. 22-23.

Высоцком // Мархасев Л. Серенада на все времена. – Х. : Сов. Композитор, 1988. – С. 111-116.

К. Рудницкий Песни Окуджавы и Высоцкого // Рудницкий К.  Любимцы публики. – К. : Мистецтво, 1990. – С. 345-367.

Беговая Е. Имя ставшее паролем. Первый международный фестиваль Б. Окуджавы // Культура. – 2001. - № 20. – С. 22-23.

Створено: 23.04.2014
Переглядів: 2469




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.