Книжкова новинка

До відділу мистецтв ОННБ надійшла книга одеського автора, колекціонера і дослідника Олександра Дмитренка «Союз художников Одессы» (2013). У ній наведена хронологія художнього життя Одеси з другої половини ХІХ ст. до 31 травня 2012 р. Особлива увага приділена періоду діяльності організацій, починаючи з кінця 1933 р.

Союз художников Одессы / авт. и сост. А.Н. Дмитренко. – Стрый, Львовская обл. : Укрпол, 2013. – 572 с. – ил.

Книга підготовлена на основі документальних джерел і присвячена історії створення і діяльності художніх товариств в Одесі в означений період. Значне місце у книзі відведене Одеській обласній організації Національної спілки художників України, яка існує майже 80 років. Вперше представлений повний список Голів цієї організації, її кількісний склад та адміністративна структура, висвітлена діяльність митців Одеси у період окупації 1941-1944 рр.

Книга багато ілюстрована, містить буклети, каталоги, фотографії, інший ілюстративний матеріал, зокрема графічні та живописні портрети художників з колекції автора, статутні і програмні документи тощо.

Великий обсяг у книзі займає бібліографія, у т.ч. публікації в пресі, які відображають суспільний інтерес до художньо-мистецького життя міста, фіксують імена журналістів і публіцистів, які слідкують за розвитком художнього процесу в Одесі.

У своїй праці автор використав різні архівні джерела, зокрема ООО НСХУ, ОДХУ ім. М.Грекова, ДАОО, ЦДАМЛМ, ОННБ ім. М.Горького, особисті архіви багатьох одеських митців.

Безпосередню участь і допомогу автору надали співробітники ОННБ – головний бібліограф відділу мистецтв О.М.Барковська та завідувачка відділу мистецтв Т.В.Щурова.

Створено: 20.09.2013
Переглядів: 1205




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.