Презентація творів Миколи Мартинюка

Презентація творів Миколи Мартинюка – поетичної збірки «Світ за Брайлем» та історичної повісті «Під мурами твердині» (м. Луцьк) відбудеться 6 червня 2013 р. о 12.00 в Одеській центральній міській бібліотеці ім. І.Франка (Книжковий пров., 1а).

Поетична збірка Миколи Мартинюка «Світ за Брайлем» вийшла у 2012 році в Луцьку у видавництві «Твердиня». Ця книга поезій могла б мати назву «Світ за Миколою» або «Світ за Мартинюком», бо кожне слово в ній – намагання автора зазирнути в таїну сокровенного «Я» кожної людини, витворити власний художній світ.

М.Мартинюк – справжній філолог: він грає зі словом, як досвідчений фехтувальник з рапірою. Слово Мартинюка – то гостре, то ласкаве, то іронічне, то саркастичне, то до болю пронизливе. І кожне слово доходить до самісінького серця читача. Справжній український колорит думки і слова – стержень поетичної збірки «Слово за Брайлем». Від типових вітчизняних образів «України-неньки», «солов’їної мови», хащ  «верби й калини» автор відходить до справжньої України, до справжніх почуттів:

Поет Петро Коробчук, луцький побратим Миколи Мартинюка, так підсумував поезії збірки «Світ за Брайлем»: «Світ за Брайлем» насправді є світ за Миколою. Світ за Мартинюком. За поетом, який має що сказати і вміє сказати. Нещадно. Гнівно. Глибоко. Лірично. Щиро…»

Друга книга, яку ми сьогодні презентуємо, – це історична повість «Під мурами твердині», яка увійшла до числа фіналістів у номінації «Прозові твори для дітей» на Міжнародному літературному конкурсі романів, кіносценаріїв, п’єс, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова». Журі конкурсу відзначило високий художній рівень повісті М. Мартинюка, акцентувало увагу на високому професійному рівні автора.

Головне в цій повісті – продовження традиції збереження історичної минувшини. В її основу покладено фактичну прощу 26-літнього галицького князя Данила в село Жидичин, що під Луцьком. В творі йдеться про кохання і зраду, щирість і підступність, крайню упертість і сумніви, біль і спокуту, здобутки і втрату, радість і розчарування. Напрочуд гарними є пейзажні описи та навдивовижу вдалим – висвітлення автором людських характерів. Ці та інші сюжетно-композиційні переваги книги задовольнять щонайвибагливішого читача, спраглого до пізнання сторінок української історії.

Довідково

Микола Іванович Мартинюк

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Волинського національного університету ім. Лесі Українки та кафедри журналістики Луцького гуманітарного університету. Роки навчання охоплюють 1986 – 1999 рр., під час яких М. Мартинюк здобув фах педагога (Луцьке педагогічне училище ім. Ярослава Галана), фах журналіста (факультет україністики та аспірантура при Волинському державному університеті ім. Лесі Українки). 2000 року в Інституті літератури НАН України захистив кандидатську дисертацію.

М.І.Мартинюк – поет, прозаїк, літературний критик, видавець. Він є автором поетичних книжок – «Одинадцята заповідь» (1997), «Грибний дощ» (2004), «На Святого Миколая» (2006; наукової – «Хрестоматія української легальної преси Волині, Полісся, Холмщини та Підляшшя 1917- 1939, 1941 -1944» (2005, у співавторстві з І. Павлюком); добірок в альманахах «Струни життя» (1999), «Світязь» (2000, 2006); наукових та літературно-критичних публікацій у фахових виданнях: «Філологічні студії», «Проблеми славістики», «Сіверянський літопис», літературно-мистецькому журналі «Терен», часописах «Форма(р)т», «Книжник – Review».

Створено: 03.06.2013
Переглядів: 2044




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.