Клуб цікавих зустрічей

В рамках “Клубу цікавих зустрічей” відбулися два тематично пов’язаних заходи, присвячених темі героїчної оборони та звільненню Одеси під час Другої світової війни від німецько-фашистських та румунських окупантів: 14-го та 21-го лютого ветерани війни зустрілися зі студентами Одеського обласного базового медичного училища. У зустрічі взяли участь полковник Нікітюк Володимир Гаврилович, капітан медичної служби Скрипник Ольга Мефодіївна та рядовий Досич Павло Васильович.

Павло Досич розповідає про участь в обороні Одеси

Зліва: полковник Володимир Нікітюк і капітан медичної служби Ольга Скрипник; справа: Ігор Васильєв ділиться спогадами про війну

Свій внесок щодо зриву плану «Барбаросса» - блискавичного захоплення Радянського Союзу німецько-фашистськими військами та їх союзниками, зробили воїни Червоної армії та місцеві ополченці під час героїчної оборони Одеси. Бої за місто тривали з 5 серпня по 16 жовтня 1941 року. На 73 дні біля Одеси було скуто сили 4-ї румунської армії, яка не мала можливості далі продовжувати наступ. Місто обороняли сили Окремої Приморської армії та підрозділи Чорноморського флоту. Лише після прориву німецько-фашистських військ до Криму, Ставка Верховного головнокомандуючого прийняла рішення залишити Одесу і передислокувати Окрему Приморську армію в Крим для оборони півострова. З 1 по 16 жовтня всі війська були переправлені морем у Крим. Одеса була залишена ворогові. Воїни-приморці при відступі присягли відбити місто.

10 квітня 1944 року Одеса була звільнена радянськими військами від загарбників.

Учасники зустрічі Олександр Байрак (зліва) та Ольга Вєлікова

У зустрічі також взяли участь співробітники бібліотеки. Так, провідний бібліограф Олександр Байрак підготував доповідь для студентів, у якій розповів історію оборони Одеси; Ігор Васильєв поділився своїми дитячими спогадами про війну (на той час йому було 7 років) та виконав авторську пісню, присвячену війні; Ольга Вєлікова прочитала патетичний вірш полковника Нікітюка В.Г. щодо проявів героїзму під час Великої вітчизняної війни.

Зустріч пройшла в теплій та дружній обстановці. Ветерани розповіли про участь в обороні та звільненні Одеси та про власний бойовий шлях під час війни, відповідали на численні запитання студентів.

Створено: 22.02.2013
Переглядів: 1573




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.