До Дня Соборності України

Анатолій Мисечко

17 січня в ОННБ відбулася зустріч із відомим істориком, просвітянином, к.і.н., доцентом ОНУ ім. І.І. Мечникова Анатолієм Мисечком, яка була присвячена Дню Соборності України. Слухачі – учні Рішельєвського ліцею м. Одеси.

Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 р. 22 січня 1918 р. у приміщенні Київського Будинку вчителя було підписано IV Універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. А 1919 р. в цей самий день на Софійській площі в Києві перед стотисячною маніфестацією було проголошено Акт Соборності українських земель. Про внесок одеситів в утвердження ідеї соборності України, налагодження контактів із українськими культурними та громадськими діячами різних земель України вів мову доцент кафедри Історії України ОНУ ім. І.І. Мечникова Анатолій Мисечко.

Науковець акцентував на ролі громадівського руху, який особливо проявився в умовах Російської імперії у таких містах як С-Петербург, Київ, Одеса, а також просвітянський та діяльності Наукового товариства ім. Т.Шевченка у Льові (НТШ), що характерно було для українських земель Австро-Угорської імперії. В імперії Габсбургів, як відомо, існувала конституційна, а не абсолютна монархія. Підтримка ідей, які висували просвітянські діячі, на хвилі революції 1905-1907 рр. породили ці громадські об’єднання в Наддніпрянщині і на півдні, зокрема в Одесі. Саме в Одесі, як вважає Анатолій Мисечко, визріли сприятливі умови для поширення ідей Соборності. Полемічна праця «Королівство Київське за проектом Бісмарка» сімнадцятирічного Юрія Липи – сина визначного культурного і громадського діяча Івана Липи, спрямовувала українську політичну думку саме в напрямку Соборності – об’єднання українських етнічних земель в національну державу.

Значну увагу Анатолій Іванович приділив участі й ролі одеситів у національно-демократичній революції 1917-1918 рр. та у громадянській війні.

Українці-одесити, що переймалися ідеєю соборності: меценат-просвітянин Євген Чикаленко, міністр юстиції уряду Директорії УНР Сергій Шелухін, меценат, актор-любитель Кость Литвиненко; внизу: діяч одеської «Громади» Володимир Мальований, лікар, член уряду УНР, просвітянин Іван Луценко (шарж М. Лінського), письменник, лікар, комісар від Одеси уряду УНР Іван Липа, поет, лікар, геополітик Юрій Липа.

На фото, зліва: огляд виставки «Соборність України: славетні події і постаті» проводить Валентина Колесникова; справа – Діана Веселова, вчитель історії Рішельєвського ліцею та Тамара Кухарук – організатор заходу

Учні Рішельєвського ліцею під час лекції

«Соборність України: славетні події і постаті» - експонати книжково-ілюстративної виставки

Створено: 18.01.2013
Переглядів: 2460




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.