Право на безоплатну правову допомогу в Україні


5 червня 2023 року Одеська національна наукова бібліотека спільно з Одеським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели для студентів Університету третього віку лекцію на тему: «Право на безоплатну правову допомогу в Україні».

В Україні право на безоплатну правову допомогу гарантується статтею 59 Конституції, а основним профільним законом є Закон України «Про безоплатну правову допомогу».

Як свідчать юридичні та історичні джерела, становлення інституту правової допомоги нерозривно пов’язано зі становленням інституту адвокатури. Все починалося з безоплатних кваліфікованих консультацій, які надавали адвокати. А далі кожна країна йшла своїм шляхом. У незалежній Україні фундаментом майбутньої системи правової допомоги стала «Клінічна освіта».

Перші юридичні клініки в Україні з’являються впродовж 1996–1999 років за участі молодіжних, студентських та інших громадських організацій у Києві, Донецьку, Львові, Одесі, Луцьку та інших містах. У 2003-2004 роках створено всеукраїнську організацію – Асоціація юридичних клінік в Україні. Метою Асоціації є розвиток юридичної клінічної освіти та розбудова мережі юридичних клінік. Сьогодні Асоціація об’єднує понад 55 кращих юридичних клінік України.

Типове положення про юридичну клініку вищого навчального закладу України затверджено 3 серпня 2006 року наказом №592 Міністерства освіти і науки України. З цього моменту ректори вишів зобов’язані забезпечити створення та функціонування юридичних клінік.

2 червня 2011 року було прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу», який постійно вдосконалювався та був змінений понад 20 разів.   Відповідно до Указу Президента України від 1 червня 2012 року № 374/2012 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України» створений Координаційний центр з надання правової допомоги, мета якого координація діяльності системи безоплатної правової допомоги.

З 2015 року в Україні починають працювати місцеві центри безоплатної вторинної правової допомоги.  Соціально незахищені категорії громадян отримали доступ до правової допомоги у цивільних та адміністративних справах.

Вікторія Шпендак, помічник юриста Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, розповіла слухачам про умови отримання правової допомоги та познайомила з нормативно-правовою базою. З початком повномасштабного військового вторгнення Російської Федерації в Україну навантаження на центри правової допомоги, організації та установи, які надають таку допомогу, стало надвеликим, однак можна впевнено сказати, що система витримала. Попит на правові послуги стрімко зріс, а разом з цим фахівці продемонстрували професіоналізм та адаптованість до викликів сьогодення.

Під час лекції всі бажаючі отримали консультації з індивідуальних питань: надання соціальної допомоги, розв’язання суперечностей в договірних відносинах з постачальниками комунальних послуг, оформлення документів на нерухомість, питання спадщини та ін.

Переоцінити важливість системи правової допомоги неможливо. Фахівці центрів безоплатної правової допомоги захищають права громадян та проводять просвітницьку діяльність. Функціонує офіційний сайт безоплатної правової допомоги (https://legalaid.gov.ua). З метою підвищення правової свідомості та освіченості населення Координаційним центром з надання правової допомоги створено Довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid» (https://wiki.legalaid.gov.ua), на якій розміщена інформація з актуальних правових питань, зразки документів правового характеру, посилання на чинне законодавство та судові рішення.

За детальнішою інформацією та з будь-яких інших юридичних питань звертайтеся до Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

вул. Коблевська, 40, м. Одеса, Україна, 65023
Контактні телефони:
(048) 726-14-44
(048) 726-14-45

Email: odesa.local@legalaid.od.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:
0-800-213103

 

Створено: 06.06.2023
Переглядів: 583




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.