До Міжнародного дня музеїв: «Музейний ландшафт України»

1.jpg

З 1992 р. Міжнародний день музеїв кожного року має нове гасло та тематику заходів. Цього року ICOM запропонувала підкреслити роль музеїв у добробуті та сталому розвитку суспільства. У тяжких умовах війни українські музеї з метою збереження фондів змушені працювати з обмеженнями, але вони можуть сприяти позитивним змінам у суспільстві, посилюючи в роботі з відвідувачами акценти на збереження психологічної стійкості, зменшення соціальних бар’єрів, поглиблення знань про історичну та культурну спадщину нашої країни. Зберігаючи та вивчаючи пам’ятки матеріальної та духовної культури, пропонуючи відвідувачам, попри воєнний стан, різноманітні цікаві та пізнавальні заходи, музеї таким чином виконують велику наукову, освітню та виховну роботу.

2.jpg 

В Україні нараховується близько 5000 державних, громадських, приватних музеїв – історичних, етнографічних, краєзнавчих, наукових, природничих та ін., а також музеїв, заснованих при навчальних закладах та підприємствах. Але традиційно одними з популярніших залишаються музеї, що зберігають художню спадщину: кращі зразки народного, прикладного та образотворчого мистецтва від давнини до сьогодення.

Численні художні музеї України розташовані по всій країні, вони є практично у кожному обласному місті. Найбільш відомі музейні зібрання Києва: Національний художній музей України з його унікальною колекцією вітчизняного мистецтва від ХІІ до ХХІ ст., Національний музей Тараса Шевченка, Музей українського народного декоративного мистецтва, Національний музей «Київська картинна галерея» та ін. До найбагатших в Україні належать Львівський національний музей, де зберігаються шедеври українського національного мистецтва, та Львівська картинна галерея з її колекцією творів західноєвропейського мистецтва. Поряд з ними стоять чудові художні музеї у Харкові, Сумах, Миколаєві, Херсоні, Запоріжжі, Чернівцях та багатьох інших містах і містечках.

3.jpg 

Музеї Одеси добре відомі в усьому світі. Їх самовіддана наукова та просвітницька робота зробила наше місто одним із знаних музейних центрів країни.

Насамперед це Одеський національний художній музей, створений у 1899 р., де зібрано багату колекцію вітчизняного мистецтва, в тому числі кращих творів одеських митців ХІХ-ХХІ ст. Доповнює експозицію відділ декоративно-ужиткового мистецтва.

4.jpg 

В Одеському музеї західного та східного мистецтва, відкритому у 1924 р., основою колекції є твори видатних художників Західної та Східної Європи; в античному відділі експонуються зліпки з давньогрецької та римської скульптури, колекція кераміки та скла; країни Азії представлені творами образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.

5.jpg

Одеський муніципальний музей особистих колекцій ім. О.В. Блещунова відкрився у 1989 р. Це був перший в Україні музей особистих колекцій, створений завдяки відомому колекціонеру Олександру Блещунову, який передав рідному місту своє зібрання творів образотворчого та прикладного мистецтва. Це ідеальне місце для першого знайомства дитини з музеями, бо різноманітна яскрава експозиція приваблює увагу і не дає заскучати. Робота з дітьми – один з постійних важливих напрямів діяльності музею.

6.jpg

Наймолодший художній музей Одеси – це Музей сучасного мистецтва, один із перших в Україні. Був відкритий 2008 р. банкіром Вадимом Мороховським на основі придбаної ним у колекціонера Михайла Кнобеля приватної збірки творів сучасних одеських художників, переважно постмодернистів. Від того часу музей значно розширив колекцію та набув широкої популярності своїми нестандартними заходами.

7.jpg 

В Одеській національній науковій бібліотеці один з найцікавіших відділів – відділ рідкісних видань та рукописів, так званий «Музей книги», якому минулого року виповнилося 100 років. Окрім рукописних книг, інкунабул та книжкових раритетів минулих століть у нашому музеї зберігається чудова колекція гравюр, якою бібліотека по праву пишається. У 2018 р. в бібліотеці відкрилася виставка старовинної  гравюри, до якої вийшов друком науковий каталог. Робота над вивченням колекції триває, а це означає, що шанувальників мистецтва гравюри чекають нові відкриття.

За останні роки вийшло друком багато альбомів та книжок, присвячених музейним колекціям різних куточків України. Всі вони чекають на вас у відділі мистецтв Одеської національної наукової бібліотеки.

8.jpg

18 травня

Одеську національну наукову бібліотеку з музеями Одеси об’єднують багаторічні професійні та дружні стосунки. Тому прийміть від нас, дорогі друзі, вітання з професійним святом та побажання подальшої плідної роботи, сил та здоров’я.

Створено: 16.05.2023
Переглядів: 904




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.