Ваша міць - наша перемога!

21.jpg

Вогонь у тілі – душа кипить,
України слава у серцях дзвенить,
Наша віра, наша воля,
Доблесть, мужність, честь
Стануть вірною опорою
Мільйонів сердець!

Акімов А.

 

6 грудня українці відзначають День Збройних Сил України – свято справжньої мужності, героїзму і відваги.

Це державне свято було започатковане у 1993 році Постановою Верховної Ради України від 19 жовтня № 3528-XII. Дату обрано не випадково: 6 грудня 1919 року – день початку Першого зимового походу армії УНР, однієї зі славетних сторінок історії української армії, а 6 грудня 1991 року було прийнято Закон «Про Збройні Сили України».

Кинути виклик небезпеці та прийняти удар ворога на себе, ризикнути життям заради миру на рідній землі, та що є сили – боротися за Україну. Саме такі вони – Захисники нашої держави, які сьогодні боронять незалежність, свободу й територіальну цілісність України. Щодня у виснажливих боях вони демонструють хоробрість, мужність та незламність козацького бойового духу. Героїзм і незламна жага перемоги – у природі і серцях українців.  Це сьогодні доводять тисячі воїнів там, на лінії зіткнення чи поза нею, у містах і селах, лісах і полях нашої батьківщини.

Через Слов'янськ, Савур-Могилу, Іловайськ, ДАП, Дебальцеве, Маріуполь, Бучу, Ірпінь і сотні інших найгарячіших точок пройшли тисячі оборонців. Мільйони українців сьогодні безмежно довіряють  Збройним Силам України і вдячні всім, хто міцною стіною стоїть перед ворогом, мужньо захищаючи рідну землю.  Мільйони українців та небайдужих людей зі всього світу підтримують українську армію, усіма доступними способами. Ми всі у незмірному боргу перед героями, тими, хто віддав своє життя за Україну, й тими, що зараз боронять нас.

Фахівці ОННБ підготували добірку видань, які дозволять побачити історичні витоки звитяги українських збройних формувань – від давнини до сучасності та актуальних навчальних посібників та монографій, що будуть корисними для студентів, науковців, педагогів, курсантів, командирів підрозділів та широкого загалу.

2.jpeg

Карпов В. Українська звитяга у символах (Київ, 2017).

Зі здобуттям Україною незалежності розпочався процес відновлення державних атрибутів та створення символіки місцевих органів влади на основі історичної культурної спадщини. У цьому контексті відбувалося і створення військової символіки. Сучасна символіка має основою здобутки різних історичних періодів української державності.

У монографії висвітлюються історичні передумови виникнення, становлення та розвитку сучасної військової символіки, узагальнюється діяльність органів державного та військового управління України щодо розробки, впровадження та правового утвердження військової символіки від 1991 року. Автор досліджує символіку Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби, Служби безпеки України та інших військових формувань.

Ця монографія є першою в Україні спробою на великому історичному та фактологічному матеріалі, на основі міждисциплінарного підходу комплексно дослідити не тільки процес розробки та побутування символіки українських військових формувань, але й процес становлення української школи фалеристики, вексилології, емблематики, геральдики та уніформології.

3.jpeg

Поле битви – Україна. Від «володарів степу» до «Кіборгів». Воєнна історія України від давнини до сьогодення» (Харків, 2016).

Книга входить до серії «Історія без цензури», яка є спільним проєктом видавництва «Клуб сімейного дозвілля», Інституту історії України НАН України, Українського інституту національної пам`яті, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, громадського просвітницького проєкту «LIKБЕЗ. Історичний фронт». Мета книжок цієї серії – розповісти про українське минуле, спираючись на факти, а не на вигадки чи ідеологічне замовлення. В цій книзі читач може познайомитися з думкою провідних вітчизняних істориків, результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. Які військові конфлікти відбувалися на українських теренах? На чому тримаються українські військові традиції? Що треба згадати і відновити, про що потрібно нагадувати постійно?

4.jpeg

Апанович О. Збройні сили України першої половини ХVІІІ ст. (Дніпропетровськ, 2004).

У монографії на основі архівних джерел характеризуються збройні сили України першої половини ХVІІІ ст.: досліджується комплектування, мобілізація, організація озброєння та забезпечення українського козацького війська, сторожова та допоміжна служба в Україні. Зроблено також і окремі екскурси в попередній період. Окремо висвітлюється стан Запорізького війська. Авторка показує залежність структури, матеріально-технічного оснащення українських збройних сил від рівня розвитку козацького господарства, розвитку кріпосницьких відносин та політики царського уряду в Україні.

5.jpeg

Українське військо. Національні збройні сили під час Української революції 1917-1921 років :  у 2 т. (Київ, 2020).

Ця книга є продовженням серії «Із першоджерел», яка видається  Інститутом законодавства Верховної Ради України з 2012 р. та включає невідомі та маловідомі архівні документи й газетні публікації періоду Української революції 1917-1921 рр. Пропонований випуск присвячено військовому будівництву.

Упорядники збірки вирішили винести на суд читача широке коло проблем, пов’язаних зі створенням національних збройних сил, які послідовно висвітлювалися у періодиці дозволяють краще зрозуміти історичну атмосферу більш ніж сторічної давнини. Наведені матеріали фактично оголюють суть проблем, пов'язаних із формуванням українських збройних сил в умовах зовнішньої військової агресії, економічної кризи та внутрішньополітичного протистояння.

У виданні використані газетні публікації, що зберігаються у фондах Державної наукової архівної бібліотеки (м. Київ) та відділі газетних фондів Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського.

6.jpeg

Литвин М. Збройні сили України першої половини ХХ ст. Генерали і адмірали / І.М. Литвин, К. Науменко (Львів-Харків, 2007).

Для українського народу перша половина ХХ ст. була періодом довготривалої напруженої боротьби за незалежність і соборність України. Впродовж багатьох десятиліть радянська історіографія замовчувала та спотворювала перебіг Українських визвольних змагань. Як наслідок, були приречені на забуття імена українських воєначальників і полководців, генералів і адміралів.

Монографія львівських істориків Миколи Литвина та Кіма Науменка відтворює життя і військову діяльність понад 500 генералів і адміралів українських військових формувань першої половини ХХ ст. – доби Центральної Ради, Української Народної Республіки, Української Держави, Західно-Української Народної Республіки, а також Карпатської Січі, Української Повстанської Армії та Української Національної Армії. Автори опрацювали і залучили матеріали архівів, музеїв і бібліотек Києва, Львова, москви, Варшави та Праги.

7.jpeg

Тинченко Я. Лицарі Зимових походів, 1919-1922 рр. (Київ, 2017).

Перший та Другий зимовий походи Армії УНР є однією з найбільш героїчних сторінок Визвольної війни 1917-1921 років в Україні. У загальних рисах ми знаємо про ці події, але майже не уявляємо собі, як склалася доля більшості героїв походів. Книжка відомого українського історика та журналіста Ярослава Тинченка розповідає про активних учасників боротьби за незалежність України впродовж кінця 1919-1922 років.

Разом із докладним висвітленням історії Першого та Другого зимових походів Армії Української Народної Республіки змальовується доля багатьох учасників цих знакових подій. Монографічне дослідження побудоване на архівних джерелах, що у переважній більшості вперше вводяться в науковий обіг. Це, передусім, документи з архівно-слідчих справ репресованих українських вояків (Галузевий державний архів СБУ), радянські оперативні звіти з російського Державного військового архіву, численні матеріали Центрального державного архіву вищих органів влади та управління в Україні. Доповнюють монографію численні списки учасників Першого та Другого зимових походів. Волинської повстанської армії та ін. Для зручності роботи зі списками складено іменний покажчик (близько 5 тис. прізвищ). Видання також містить численні мапи та фотододаток.

8.jpeg

Олійників О. Сторінки історії Українського військово-морського флоту (Одеса, 2004).

Книгу відомого краєзнавця та письменника з Одеси Олега Олійниківа написано на багатому джерельному матеріалі, зібраному в архівах, та з використанням історіографічної спадщини дослідників, і не лише істориків, а й фольклористів, етнографів, археологів і краєзнавців.

У виданні розкривається історія формування військово-морських сил України від сивої давнини до сучасності. Перед читачами постають київські князі, які організовували морські походи для зміцнення Київської Русі. Надзвичайно цікаво та з великою любов’ю описано славетні морські походи запорозьких і чорноморських козаків на «чайках» і «дубках» під орудою славетних гетьманів. Автор приділив значну увагу створенню Українського військово-морського флоту в роки Національно-визвольних змагань 1917-1921 років, розкрив долю моряків-українців під час Другої світової війни і протягнув нитку історії аж до становлення Військово-морського флоту незалежної Української держави.

9.jpeg

Слободянюк М. Історія десантно-штурмових військ Збройних сил України /    М. Слободянюк, О . Фешовець (Львів, 2019).

Військовослужбовці Десантно-штурмових військ Збройних Сил України стоять на сторожі незалежності нашої держави. Вони заслужили славу однієї з найбільш боєздатних частин українського війська, щодня підтверджуючи її в боях російсько-української війни. Десятки переможних боїв, сотні нагороджених державними орденами та медалями і, на жаль, сотні загиблих солдатів та офіцерів. Наприкінці 2017 року цей рід військ, який раніше називався Аеромобільними та Високомобільними військами, отримав назву «Десантно-штурмові війська» та елементи нової атрибутики. ДШВ стали повноцінним окремим видом ЗСУ, здатним швидко та ефективно виконувати завдання із захисту країни. Це воїни, що стоять на першій лінії оборони не лише України, але й Європи і всієї Західної цивілізації від російської навали.

Значна частина підрозділів українських десантних військ мають доволі тривалу історію, що починалася ще з часів Другої світової війни, а деякі були створені тільки нещодавно. Книга є першою в українській історіографії спробою систематичного висвітлення історії цього роду військ.

10.png 

Нарис історії Сухопутних військ Збройних Сил України (1991-2021) (Львів, 2022).

Монографія висвітлює історію становлення, реорганізації та розбудови Сухопутних військ Збройних Сил України за період від 1991 до 2021 рр. Розглянуто також участь частин і підрозділів Сухопутних військ в АТО/ООС, у миротворчих операціях та заходах міжнародного військового співробітництва. Досліджено процеси оновлення озброєння та військової техніки Сухопутних військ.

11.jpeg

Психологічні особливості проходження військової служби військовослужбовцями-жінками в Національній гвардії України (Харків, 2021).

Одним із найбільш важливих аспектів, які суттєво впливають на бойову готовність і морально-психологічний клімат у військових колективах, є спільна діяльність чоловіків і жінок, що передбачає їх ефективну взаємодію у професійній діяльності.

У книзі розглядаються соціально-психологічні особливості військовослужбовців-жінок при проходженні військової служби та особливості їх професійної реалізації у службовій діяльності Національної гвардії України, а також психологічні особливості жінок-військовослужбовців, що визначають ефективність їх професійної діяльності та типові ускладнення, що виникають у них під час проходження військової служби.

14.jpeg

Кокун О. М. Чоловіки та жінки у Збройних Силах України: гендерний аспект / О. М. Кокун, І. О. Пішко, С. М. Хоружий (Київ, 2012).

Останнім часом гендерна проблематика в Україні активно обговорюється в засобах масової інформації, стає предметом законотворчої діяльності та наукових досліджень. Суспільний інтерес до цієї проблематики цілком виправданий, оскільки пов'язаний зі споконвічними питаннями міжстатевої взаємодії, що стали особливо актуальними на сучасному етапі розвитку суспільства. Зокрема, це повною мірою стосується діяльності Збройних Сил України.

Методичний посібник підготовлений на основі результатів наукового дослідження, спрямованого на визначення психологічних передумов створення теоретичних і практичних засад гендерної політики у Збройних Силах України. В посібнику викладено сучасні наукові уявлення щодо поняття та складових гендеру як властивості особистості. Наведено результати дослідження гендерних особливостей українських військовослужбовців у взаємозв’язку з різними аспектами виконуваної ними військово-професійної діяльності. Пропонуються психологічні технології оптимізації професійної взаємодії жінок і чоловіків в умовах військової служби.

12.jpeg

Психологічна готовність до ризику військовослужбовців Національної гвардії України (Харків, 2019).

Виконання службово-бойових завдань військовослужбовцями НГУ постійно супроводжується загрозою для життя та здоров’я; виключною динамічністю, напругою, швидкоплинністю та змінністю ситуацій; неповною, невизначеною, неправдивою чи суперечною дійсності інформацією; дефіцитом часу для прийняття рішень; неочікуваністю виникнення нової екстремальної чи погіршення ситуації та підвищеним ризиком для здоров’я та життя. У зв’язку з цим украй важливого значення набуває вивчення психологічної готовності до ризику в службово-бойовій діяльності військовослужбовців.

 У монографії наведено результати теоретико-методологічного аналізу проблеми психології екстремальної діяльності: розкрито погляди науковців на сутність готовності особистості до дії в екстремальних умовах; визначено основні підходи у вивченні цієї проблеми; проаналізовано сучасне розуміння психологічних особливостей діяльності фахівців ризиконебезпечних професій. Визначено соціально-психологічні особливості, що впливають на психологічну готовність військовослужбовців до ризику. Надано практичні рекомендації щодо удосконалення програми психологічної підготовки військовослужбовців до дії в екстремальних умовах.

13.jpeg

Повсякденна діяльність командира підрозділу (Суми, 2014).

Із перших днів виконання службових обов’язків у військах випускники вищих військових навчальних закладів стикаються з такими проблемами: отриманих під час навчання знань іноді недостатньо для вирішення великого спектра завдань повсякденної діяльності, тобто молодий офіцер може відчувати нестачу досвіду для виконання того чи іншого завдання.

Навчальний посібник складається з рекомендацій молодому офіцеру з різних питань службової діяльності.

15.jpeg

Фізичне виховання, спеціальна фізична підготовка і спорт військовослужбовців (Львів, 2019).

Здоров’я військовослужбовців значною мірою залежить від способу життя та стану довкілля, специфіки професійної діяльності, умов, у яких вона виконується, стресогенних агентів, соціально-економічних умов. Рівень рухової активності, фізичного розвитку, фізичної підготовленості, стану здоров’я та інтересу до занять фізичною підготовкою у значної частини курсантів потребує удосконалення.

У підручнику висвітлено основні поняття теорії та організації фізичного виховання, розкрито структуру, зміст і функції фізичної підготовки військ; наведено методи та способи розвитку й удосконалення спеціальних фізичних якостей і військово-прикладних навичок з урахуванням стандартів фізичної підготовки, висвітлено питання щодо організації спортивно-масової роботи та проведення спортивних змагань з військово-прикладних видів спорту у Збройних Силах України.

Підручник призначений для курсантів вищих військових навчальних закладів та військовослужбовців навчальних центрів Сухопутних військ. Може також бути корисним для фахівців з фізичної підготовки.

16.jpeg

Капінус О. С. Методологія, теорія і методика формування професійної суб’єктності майбутніх офіцерів Збройних Сил України (Житомир, 2020).

З огляду на актуальні в умовах сьогодення потреби українського суспільства у безпеці, забезпеченні територіальної цілісності та недоторканності країни, особливої уваги набуває розв’язання проблеми підвищення потенціалу Збройних Сил України щодо протидії зовнішнім загрозам у воєнній сфері. У зв’язку з цим усвідомлення значущості військово-професійної освіти дає можливість розглядати розвиток суб’єктного потенціалу майбутніх офіцерів у процесі їх професійної підготовки у вищих військових навчальних закладах як провідного завдання системи військової освіти.

 У монографії розкрито проблему формування професійної суб’єктності майбутніх офіцерів Збройних сил України у вищих військових навчальних закладах. Обґрунтовано методологічні, теоретичні та методичні основи її формування, запропоновано авторську концепцію та комплексну методику формування професійної суб’єктності з використанням провідних ідей системного, компетентнісного, контекстного та суб’єктно-діяльнісного підходів у їх методологічній єдності.

17.jpeg

Заходи безпеки та життєдіяльності у військових підрозділах (Суми, 2018).

Бойова підготовка частин і підрозділів залежить від багатьох факторів, серед яких значне місце займає забезпечення заходів безпеки під час експлуатації озброєння, боєприпасів та іншої техніки.

Видання складається з рекомендацій командирам підрозділів наземної артилерії щодо виконання заходів безпеки та життєдіяльності у військових підрозділах під час виконання завдань у повсякденній діяльності.        

18.jpeg

Бойко О.В. Теорія і методика формування лідерської компетентності офіцерів Збройних Сил України ( Житомир, 2020).

У сучасній Україні, в руслі інтеграційних освітніх процесів у системі професійної освіти, проблема формування лідерства фахівців, зокрема у військовій сфері, що відповідає суспільним вимогам і світовим стандартам, набуває все більшої значущості.

Монографія містить наукові основи формування лідерської компетентності майбутніх офіцерів Збройних Сил України у вищих військових навчальних закладах, що складають провідні положення суб’єктно-діяльнісного, компетентнісного, контекстного і ціннісного підходів професійної педагогіки та військової лідерології.

Військове лідерство обґрунтовується як ціннісна і контекстна основа професійної компетентності офіцерів Збройних сил України.

19.jpeg

Лунькова А. В. Основи виживання у бойових умовах / А. В. Лунькова, В. А. Ожаревський, І. В. Польцев (Львів, 2018).

Досвід воєнних конфліктів, а також проведення операцій, свідчать про те, що в ході виконання завдань окремі військовослужбовці і навіть підрозділи доволі часто опиняються в ситуації, коли життя людини залежить від уміння діяти самостійно, неординарно, зухвало, а інколи й всупереч здоровому глузду. Такі ситуації, як правило, виникають внаслідок тактичних прорахунків, недооцінки противника і місцевості, переоцінки власних можливостей, через необачність і необережність  самих військовослужбовців, а також через певні випадкові обставини.

Навчально-методичний посібник розкриває основні прийоми і способи дій у ситуаціях, які пов’язані з виживанням, у тому числі під час дій на території, яка контролюється противником.

20.jpg

Корнієнко Д. М. Військове керівництво Національною гвардією України: проблеми теорії та практики адміністративно-правового забезпечення (Львів, 2020).

Монографію присвячено питанням теорії і практики адміністративно-правового забезпечення військового керівництва Національною гвардією України. Надано загальну характеристику механізму адміністративно-правового забезпечення військового керівництва Національною гвардією України. Зосереджено увагу на методологічних засадах дослідження адміністративно-правового забезпечення військового керівництва Національною гвардією України. Викладено концептуальні засади розвитку адміністративно-правового забезпечення військового керівництва Національною гвардією України.

Сучасні Герої – серед нас! Вони – носії національної ідеї, що нині формують духовний стрижень та національну свідомість української молоді. Подвиги Захисників Батьківщини змінюють, зміцнюють і надихають усіх нас.

 

Вітаємо зі святом, наші Непереможні!

Слава Збройним Силам України!

Створено: 06.12.2022
Оновлено: 12.12.2022
Переглядів: 1401




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.