До Всесвітнього дня цукерок: «Пригощайтесь, це смачно!»

«Немає нічого більш затишного, ніж цукерка та книга»

(Бетті Макдональд, американська дитяча письменниця)

18 жовтня в світі відзначається «найсолодший» день в році – День цукерок.

foto-1.jpg

Сьогодні ми не уявляємо свого життя без цих солодощів.

Слово «цукерка» перекладається з латині як «приготоване зілля». Спочатку невеликі солодкі шедеври наділяли магічною надприродною силою.

Сьогоднішні ласощі з'явилися ще в Стародавньому Єгипті вже більше трьох тисяч років тому. І з'явилися вони на світ зовсім випадково, втім, як і будь-який кулінарний шедевр. Згідно з легендою, хтось ненароком перекинув судини з інжиром, медом і горіхами – і вийшли перші цукерки. На Сході для виготовлення цукерок використовували в основному фіги і мигдаль. Саме араби вперше стали виготовляти цукерки із застосуванням цукру.

Шоколадні цукерки в середині 19 століття продавалися в аптеці! Джон Нойхауз, аптекар з Брюсселя, пропонував «лікувати» цими солодкими «пігулками» нервові розлади і кашель. Чимало шанувальників цього аптекаря і сьогодні, адже не дарма після смачних «ліків» поліпшується настрій і організм отримує порцію «гормонів щастя».

Найбільш романтичними німецькі психологи називають цукерки з полуничною начинкою, їх вибирають саме романтичні натури, творчі вибирають кокосову, сором'язливі – горіхову.

Найвідоміші цукерки – праліне. Рецепт їх приготування був винайдений ще в 1663 році кухарем спеціально для французького посла в Німеччині. Праліне досі б'ють рекорди з продажу в Німеччині та Швейцарії.

До Всесвітнього дня цукерок Одеська національна наукова бібліотека запрошує ознайомитися із книжковою виставкою-інсталяцією «Пригощайтесь, це смачно!»: у нас ви не лише поласуєте улюбленими солодощами, а ще й долучитеся до прочитання книг із рецептами виготовлення цих смаколиків, «солодких» художніх романів, казок, віршів.

foto-2.jpg

Кириченко Л.С. Крохмаль, цукор, мед та кондитерські вироби : підручник (Київ, 2006)

Ґрунтовне видання спеціальних теоретичних знань та практичних навичок, розраховане на студентів-технологів та усіх фахівців, які працюють в харчовій промисловості.

foto-3.jpg

Лобода О. А. Цукерки на сніданок : звичайні пригоди хлопчика Захара : [для читання дорослими дітям ] (Київ, 2013)

П'ять добрих повчальних історій про допитливого, непосидючого шибайголову Захарка, який стикається з різними дилемами, проблемами та життєвими перешкодами. Вони вчать дітей, що таке добро і зло; чому потрібно бути щирим, чесним, справедливим, поважати себе та інших людей. Не оминають книжки авторки й тем етикету, ввічливості, важливості людської праці тощо.

foto-4.jpg

Міхалевський В.Ц. Цукерково-букетні вірші : поезії (Хмельницький, 2015)

До книги подільського поета Віталія Міхалевського “Цукерково-букетні вірші” увійшли ліричні поезії різних років. Філософські та інтимні роздуми автора складають цілісну палітру глибоких почуттів, які не залишать байдужими читачів.

foto-5.jpg

Жупан В. В. У пошуках Карамельки : [повість-казка] (Ужгород, 2011)

Пригоди Іванка, котрий у пошуках роботи забрів у країну солодких мрій Чоколяндію, яка чомусь стала Сумляндією, й справді захоплюючі. З’ясувалося, що тутешні жахливі занепад і смуток пов’язані з викраденням донечки магістра Чоколадуса Карамельки. Добросердий юнак вирішив знайти дівчинку. Завдяки сміливості наших мандрівників і чарівним подарункам райдужників злу заздрісницю таки вдалося знищити.

001.jpg

17 жовтня запрошуємо батьків разом із дітьми відвідати книжкову виставку-інсталяцію в читальному залі (вул. Акад. Філатова, 1) та поласувати різноманітними смаколиками!

Створено: 17.10.2022
Переглядів: 3074




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.