До Всесвітнього дня цукерок: «Пригощайтесь, це смачно!»
«Немає нічого більш затишного, ніж цукерка та книга»
(Бетті Макдональд, американська дитяча письменниця)
18 жовтня в світі відзначається «найсолодший» день в році – День цукерок.
Сьогодні ми не уявляємо свого життя без цих солодощів.
Слово «цукерка» перекладається з латині як «приготоване зілля». Спочатку невеликі солодкі шедеври наділяли магічною надприродною силою.
Сьогоднішні ласощі з'явилися ще в Стародавньому Єгипті вже більше трьох тисяч років тому. І з'явилися вони на світ зовсім випадково, втім, як і будь-який кулінарний шедевр. Згідно з легендою, хтось ненароком перекинув судини з інжиром, медом і горіхами – і вийшли перші цукерки. На Сході для виготовлення цукерок використовували в основному фіги і мигдаль. Саме араби вперше стали виготовляти цукерки із застосуванням цукру.
Шоколадні цукерки в середині 19 століття продавалися в аптеці! Джон Нойхауз, аптекар з Брюсселя, пропонував «лікувати» цими солодкими «пігулками» нервові розлади і кашель. Чимало шанувальників цього аптекаря і сьогодні, адже не дарма після смачних «ліків» поліпшується настрій і організм отримує порцію «гормонів щастя».
Найбільш романтичними німецькі психологи називають цукерки з полуничною начинкою, їх вибирають саме романтичні натури, творчі вибирають кокосову, сором'язливі – горіхову.
Найвідоміші цукерки – праліне. Рецепт їх приготування був винайдений ще в 1663 році кухарем спеціально для французького посла в Німеччині. Праліне досі б'ють рекорди з продажу в Німеччині та Швейцарії.
До Всесвітнього дня цукерок Одеська національна наукова бібліотека запрошує ознайомитися із книжковою виставкою-інсталяцією «Пригощайтесь, це смачно!»: у нас ви не лише поласуєте улюбленими солодощами, а ще й долучитеся до прочитання книг із рецептами виготовлення цих смаколиків, «солодких» художніх романів, казок, віршів.
Кириченко Л.С. Крохмаль, цукор, мед та кондитерські вироби : підручник (Київ, 2006)
Ґрунтовне видання спеціальних теоретичних знань та практичних навичок, розраховане на студентів-технологів та усіх фахівців, які працюють в харчовій промисловості.
П'ять добрих повчальних історій про допитливого, непосидючого шибайголову Захарка, який стикається з різними дилемами, проблемами та життєвими перешкодами. Вони вчать дітей, що таке добро і зло; чому потрібно бути щирим, чесним, справедливим, поважати себе та інших людей. Не оминають книжки авторки й тем етикету, ввічливості, важливості людської праці тощо.
Міхалевський В.Ц. Цукерково-букетні вірші : поезії (Хмельницький, 2015)
До книги подільського поета Віталія Міхалевського “Цукерково-букетні вірші” увійшли ліричні поезії різних років. Філософські та інтимні роздуми автора складають цілісну палітру глибоких почуттів, які не залишать байдужими читачів.
Жупан В. В. У пошуках Карамельки : [повість-казка] (Ужгород, 2011)
Пригоди Іванка, котрий у пошуках роботи забрів у країну солодких мрій Чоколяндію, яка чомусь стала Сумляндією, й справді захоплюючі. З’ясувалося, що тутешні жахливі занепад і смуток пов’язані з викраденням донечки магістра Чоколадуса Карамельки. Добросердий юнак вирішив знайти дівчинку. Завдяки сміливості наших мандрівників і чарівним подарункам райдужників злу заздрісницю таки вдалося знищити.
17 жовтня запрошуємо батьків разом із дітьми відвідати книжкову виставку-інсталяцію в читальному залі (вул. Акад. Філатова, 1) та поласувати різноманітними смаколиками!
© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.