«Зміни законодавства у сфері спадщини під час воєнного стану»

У рамках програми «Інформаційно-контактного центру правової допомоги», що здійснює ОННБ у співпраці з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, 25 серпня в читальному залі ОННБ (вул. Акад. Філатова, 1) відбулась лекція консультанта, головного юриста Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Катерини Булаткіної на тему «Зміни законодавства у сфері спадщини під час воєнного стану».

foto_bulatkina.jpg

У житті кожного виникають питання, що пов'язані зі спадкуванням. Із уведенням воєнного стану на території України багато сфер зазнали змін в правовому регулюванні. Спадкові правовідносини – не виключення. Так, під час воєнного стану були прийняті декілька нормативно-правових актів, що визначають головні особливості процедури спадкування в цей період.

У зв’язку з введенням в Україні 24 лютого 2022 року воєнного стану, постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами) призупинено перебіг строку прийняття спадщини на час його дії. Якщо спадщина відкрилась до початку запровадження воєнного стану і строк для прийняття спадщини не закінчився на момент запровадження воєнного стану, то строк для прийняття спадщини зупиняється і буде продовжений після припинення воєнного стану.

19 березня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 11 березня 2022 року №1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату», яким зокрема внесено зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерство юстиції України від 22 лютого 2012 № 296/5. Так,  в умовах воєнного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України https://notar.npu.ua/, незалежно від місця відкриття спадщини (останнє місце проживання спадкоємця, а якщо місце проживання спадкоємця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцеперебування нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцеперебування основної частини рухомого майна). Тобто, якщо спадщина відкрилася в місці, до якого складно дістатися, для прийняття спадщини спадкоємець може звернутися до нотаріуса за місцем свого проживання чи перебування.

Юридичний консультант Катерина Булаткіна детально роз’яснила аудиторії, що в умовах дії воєнного стану:

- за відсутність доступу до спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п’яти робочих днів з дня поновлення такого доступу;

- спадкова справ реєструється у спадковому реєстрі лише після перевірки відомостей реєстру на наявність раніше заведеної спадкової справи;

- якщо за результатами перевірки відомостей Спадкового реєстру встановлено наявність раніше заведеної спадкової справи, заведена без використання спадкового реєстру спадкова справа передається до нотаріуса, яким раніше заведено спадкову справу. Якщо наявність такої справи не встановлено, здійснюється реєстрація спадкової справи в Спадковому реєстрі;

- забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання спадкового реєстру, до його реєстрації у спадковому реєстрі;

- в умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутність доступу до спадкового реєстру відомостей про заповіти, зміни до них, скасування заповітів, заведені спадкові справи, спадкові договори, зміни до них, розірвання спадкових договорів, видані свідоцтва про право на спадщину та їх дублікати проводиться протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

Де знайти нотаріуса, який працює в умовах воєнного стану?

Державні та приватні нотаріуси України в умовах воєнного стану продовжують працювати та вчиняти невідкладні нотаріальні дії (заводити спадкові справи, посвідчувати довіреності, заповіти, засвідчувати справжність підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон тощо), крім міст/районів, де такої можливості немає у зв’язку з веденням активних бойових дій.

Нотаріальна палата України веде Реєстр нотаріусів, які працюють під час війни: https://notar.npu.ua/, з метою надання інформації щодо контактів нотаріусів.

Отже, спадкування нерухомості під час війни регулюється змінами у законодавстві, зумовленими переміщенням українців у межах країни. Серед основних із них – відкрити спадкову справу може будь-який нотаріус, а термін прийняття спадщини (6 місяців) розпочнеться після скасування в Україні воєнного стану.

foto_2.jpg foto_3.jpg
Створено: 26.08.2022
Переглядів: 1253




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.