До Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні в ОННБ відбулася година науковця

23 листопада 2021 р. в Одеській національній науковій бібліотеці у режимі Zoom-конференції відбулася година науковця за участі учених, журналістів, літераторів, митців, культурних і громадських діячів.

01.jpg

З вітальним словом до учасників зустрічі звернулась Ірина Олександрівна Бірюкова, генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України. Вона наголосила на важливості для суспільства вивчення та висвітлення теми голодоморів в Україні. Ірина Олександрівна зазначила, що бібліотека, як місце суспільного діалогу, виконує відповідальну й почесну місію – фіксує, узагальнює, удоступнює документальні свідчення про Голодомор; науково опрацьовує літературу з цієї тематики; бере участь у презентаціях нових видань, сприяючи таким чином збереженню історичної пам’яті українського народу.

02.jpg

В’ячеслав Григорович Кушнір, доктор історичних наук, професор, декан факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, очільник Одеського етнологічного товариства та ГО «Міжнародний центр по роботі з українцями за кордоном», поділився думками щодо відображення теми Голодомору-геноциду 1932-1933 років в історичній пам’яті українців. Учений висловив думку про те, що тема Голодомору є однією з основ, на якій формується українська ідентичність і зазначив: «Людство має знати причини і наслідки трагічних подій 1932-1933 років для того, щоб подібна трагедія більше не повторилася…».

03.jpg 3a.jpg

Про наукову роботу, нові дослідження та видання Національного музею Голодомору-геноциду розповіла Наталія Олександрівна Петрова, кандидат історичних наук, заступник декана з наукової роботи, доцент кафедри археології та етнології України Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, старший науковий співробітник відділу дослідження соціодемографічних та правових аспектів Голодомору-геноциду філіалу «Інститут дослідження Голодомору» Національного музею Голодомору-геноциду. Вона представила відеопрезентацію «Голодомор-геноцид» та детально розповіла про навчальний посібник «Голодомор 1932–1933 років – геноцид української нації» (Київ, 2021).

04.jpg

Юрій Олександрович Слюсар, заступник директора з наукової роботи Одеського історико-краєзнавчого музею на матеріалі архівних документів розкрив наміри та напрями політики тодішньої антинародної комуністичної влади під час масового штучного голоду1921-1923 рр., Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. та повоєнного голоду 1946-1947 рр.

05.jpg

Темі Голодомору в українській літературі було присвячено доповідь Тетяни Петрівни Ананченко, культуролога, члена НСЖУ. У виступі йшлося про реакцію на події 1932-1933 рр. вітчизняних і зарубіжних письменників – Уласа Самчука, Василя Барки, Тодося Осмачки, Євгена Маланюка, Юрія Клена, Бернарда Шоу, Ромена Роллана та ін. Окрему увагу Тетяна Петрівна приділила твору Леоніда Кононовича «Тема для медитації».

06.jpg

Геннадій Вікторович Степаненко, журналіст, редактор «Українського радіо. Одеса», розповів про роботу працівників Українського радіо зі збирання та дослідження усної історії Голодомору-геноциду, висвітлення теми голодоморів у ЗМІ та комплектування архівного фонду радіопередач.

07.jpg

Світлана Григорівна Крижевська, художник, член НСХУ, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва художньо-графічного факультету ПНПУ ім. К.Д. Ушинського, виступила з доповіддю «Голодомор: мистецький вимір родинної пам'яті», розповіла, зокрема, кілька зворушливих історій про свою родину, яка пережила три голодомори. Розповіді рідних стали основою для її картини «П’ять колосків».

До заходу приєдналися викладачі й студенти факультету історії та філософії ОНУ ім. І.І.Мечникова, ПНПУ ім. К.Д.Ушинського, КЗ «Одеський педагогічний фаховий коледж» та інших вишів міста.

Відеозапис Zoom-конференції:

Створено: 25.11.2021
Переглядів: 1816




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.