Книжкові реалії сучасної України. Круглий стіл

19 травня під час роботи виставки-форуму відбувся круглий стіл на тему “Книжкові реалії сучасної України

 

ПРОГРАМА

      Відкриття “круглого столу”
Ботушанська Ольга Федорівна, генеральний директор ОННБ ім. М.Горького
              
      Вітання
Кононенко Олексій Анатолійович, начальник управління видавничої справи Держкомтелерадіо України

      Прогнозні горизонти українського книговидання
Афонін Олександр Васильович, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів

      Електронна бібліотека: проблеми створення та доступу
Сенченко Микола Іванович, директор Книжкової палати України ім. І.Федорова, доктор технічних наук, професор

      Мистецька література на сучасному етапі розвитку українського книговидання
Прибєга Ніна Дмитрівна, директор державного спеціалізованого видавництва “Мистецтво” (Київ)

      Наукова література : проблеми книговидання в сучасній Україні
Алексєєнко Ігор Ростиславович, генеральний директор видавництва “Наукова думка” НАН України

      Розповсюдження української книги в світлі нового Податкового кодексу
Дольник Галина Олексіївна, голова Благодійного фонду імені Івана та Юрія Лип, приватний підприємець

      Видавець, критик, бібліотекар, читач: комплексний підхід
Лазарєва Галина Яківна, директор Одеської МЦБС для дітей

      Державна програма “Українська книга”: ефективність і проблеми реалізації
Амельченко Юліана Сергіївна, директор Одеської ОУНБ ім. М.Грушевського

      Робота публічних бібліотек м. Одеси з українською книгою
Казанцева Вікторія Василівна, заст. директора з бібліотечної роботи Одеської МЦБС для дорослих

      Тернистий шлях українського роману до читача : автор і видавець
Лис Володимир Савович, письменник, лауреат зарубіжних та вітчизняних літературних премій

 1

   У перший день роботи виставки-форуму відбувся круглий стіл “Книжкові реалії сучасної України” за участі директора Книжкової палати України ім. І.Федорова, д-ра техн. наук, проф. М.І.Сенченка, президента Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів О.В.Афоніна, генерального директора ОННБ ім. М. Горького О.Ф. Ботушанської, провідних книговидавців, бібліотекарів, громадських діячів, книгорозповсюджувачів; письменників і журналістів та ін.
   Розглядалися актуальні питання сучасного книговидання, шляхи удосконалення мережі розповсюдження книги, взаємозв’язку стану шкільної освіти і потужності видавничої галузі, стратегії розвитку бібліотечною справою, доцільності «сигнального примірника» тощо. Досить критично були сприйняті певні тенденції у державному управлінні книговидавничою галуззю, зокрема існуючий фрагментарний, нескоординований підхід, а також пропозиції широкого впровадження оцифрування видань та розміщення їх в системі Інтернет, що, на думку підприємців, в умовах недосконалого законодавства та судочинства може завдати шкоди авторам та видавцям. Проти цього виступають перш за все безпосередні суб’єкти виробництва, які, на відміну від бюджетних установ, першими можуть постраждати від такого кроку. Цю позицію найбільш послідовно обстоювала директор ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Мистецтво» Н.Д. Прибєга.

2

   Як позитиви (на тлі загального падіння тиражів та зменшення кількості назв в Україні) було сприйнято досвід, наприклад, Волинської області, у якій на розвиток видавничої справи з бюджету виділено 960 тис. грн. (торік – 660 тис. грн.), а також досягнення у цій сфері Одещини, яка має високі показники за кількістю назв (451 назва на травень місяць, минулоріч – 800 назв протягом усього року). Якщо брати загальні показники по Україні, то на цей самий період у 2011 році, у порівнянні з минулим загальний тираж зменшився на 2,5 млн. примірників, а кількість назв – на 731 одиницю. Ці дані оприлюднив голова Книжкової палати України Микола Сенченко.
   Один з чільних учасників і співорганізаторів «Української книги на Одещині», президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, як людина, схильна до екстраполяцій, свої прогнози і висновки також підкріплює статистичними даними. Назагал, він налаштований доволі песимістично. «Свій виступ на круглому столі я сформулював як «Прогнозні горизонти українського видання», - сказав Олександр Афонін, - але сьогодні я б перефразував на «Прогнозні горизонти української держави». Афонін є прибічником тісного співробітництва державних інституцій усіх рівнів з книговидавничими підприємствами та громадськими структурами у цій сфері і настійно наголошує на необхідності системного розвитку книговидавничої галузі, яка, як стратегічна, повинна бути пріоритетною для держави. Цього, нажаль, не сталося впродовж двадцяти років незалежності.

3

   Про складність стосунків авторів з деякими видавництвами говорив інший учасник круглого столу  письменник Володимир Лис (Луцьк). Є видавництва, які приховують реальні  тиражі і недобросовісно розплачуються з авторами. Шкода, що ці видавництва не названі, бо від їх діяльності може постраждати ще не одна довірлива особа.
   В умовах фіскальної політики загострюються певні протиріччя між суб’єктами виробництва і владою, посилюється конкуренція: держава-суспільство, податківці-підприємці, підприємці-споживачі, видавці-автори і т.д. Як ілюстрація цих слів - виступ на засіданні круглого столу одеського підприємця, голови одеського відділення Фонду Івана і Юрія Лип, члена оргкомітету виставки-форуму Галини Дольник. «У мене таке враження, що ситуація з книго розповсюдженням повернулася на дванадцять років тому, коли я лише розпочинала справу. Єдина в Одесі українська книгарня так і не вийшла з підземелля. Орендна плата увесь час підвищується, а книжки оподатковуються під загальну систему. З 1 липня буде введено систему штрафів, вступить в силу новий податковий кодекс. Було б доцільно організувати семінар за участі бібліотекарів, підприємців і податківців, щоб прояснити ситуацію».
     
4

   Розв’язання проблем національної книговидавничої галузі передбачає здійснення низки масштабних заходів, зокрема:
1. Розроблення і затвердження Стратегії розвитку книговидання в Україні.
2. Створення єдиної національної довідково-інформаційної системи книжкового простору України.
3. Встановлення соціальних тарифів на рекламу книг вітчизняного виробництва та нормативів на обов’язкове надання електронними та друкованими ЗМІ часу і площ для реклами вітчизняної книги.
4. Розроблення Національним банком України механізмів спеціального пільгового режиму кредитування видавничої галузі.
5. Прийняття Державної цільової програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та Державної цільової програми підтримки читання.
6. Встановлення обов’язкових фіксованих відрахувань із центрального та місцевих бюджетів на закупівлю вітчизняних видань для бібліотек.
7. Законодавче закріплення положення про те, що процедура закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти не поширюється на книжкову продукцію.
8. Розроблення і впровадження механізмів державного регулювання розвитку книговидання, зокрема удосконалення формування програми випуску соціально значущих видань «Українська книга», збільшення обсягів державного замовлення на ці види видань.
9. Прийняття закону, який би регулював розвиток електронного книговидання.
10. Пріоритетний розвиток і підтримка з боку держави видавництв, що знаходяться у державній власності.
11. Удосконалення чинного законодавства щодо адміністративного, митного, податкового регулювання діяльності суб’єктів видавничої справи та механізмів ввезення імпортованих книг на територію України.
12. Удосконалення законодавства щодо системи обов’язкового примірника документів, зокрема в частині застосування штрафних санкцій до порушників законодавства.
13. При підготовці бібліотечних програм на державному рівні враховувати регіональні запити бібліотек у тій чи іншій літератури.

5

6

Створено: 19.05.2011
Переглядів: 3714




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.