Творча зустріч з Володимиром Лисом і Вікторією Горбуновою

19 травня в ОНУ ім. І.І. Мечникова (кафедра української літератури) відбулася творча зустріч з переможцями Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв та п’єс “Коронація слова - 2010” Вікторією Горбуновою (Житомир) і Володимиром Лисом (Луцьк).
21 травня в ОННБ ім. М. Горького (Музей книги) відбулася презентація книги Володимира Лиса “Століття Якова” (Гран-прі конкурсу “Гранд-Коронація”, 2010).

   1

На фото, зліва на право: Галина Авксентьева, доц.. ПНПУ ім. К.Д. Ушинського, Володимир Лис, письменник (Луцьк), Ольга Бельницька, заст. ген директора ОННБ, Володимир Кудлач, ведучий заходу

   Незмінним учасником виставки-форуму є популярний Всеукраїнський конкурс романів, п’єс, кіносценаріїв та пісенної лірики про кохання «Коронація слова». Лише впродовж останніх кількох років у рамках форуму одеські шанувальники красного письменства мали зустрічі з відомими митцями, переможцями конкурсу Галиною Вдовиченко, Наталкою Сняданко (Львів), Андрієм Кокотюхою, Мілою Іванцовою (Київ).
   Всеукраїнська виставка-форум в Одесі і столичний конкурс виникли майже одночасно (минулоріч «Коронація слова» відзначала 10-річчя свого заснування). Генеральним спонсором конкурсу є фірма «Шоколад «Корона» та ТК «Інтер», інформаційним спонсором, серед інших, популярна  газета «День», яка цьогоріч у цій якості представлена на ХІІ Всеукраїнській виставці-форумі «Українська книга на Одещині».
   Крім вищеназваних, конкурс відкрив широкому загалу імена молодих письменників: Лариси Денисенко, Ірисі Ликович, Юрія Сороки, Олександра Гавроша. Серед переможців конкурсу такі успішні прозаїки як Марія Матіос, Василь Шкляр, Люко Дашвар, Ірен Роздобудько та багато ін.
  Під час зустрічі на філологічному факультеті ОНУ ім. І.І. Мечникова, переважно студентській аудиторії гостей представляла канд. філ. наук, доц. кафедри української л-ри Любов Ісаєнко. Зустріч продемонструвала високий рівень зацікавленості молоді до змісту творчості сучасних авторів, їх певну поінформованість про особу письменників, уміння ставити слушні запитання. З іншого боку, важливо відзначити здатність митців до діалогу, уміння цікаво розвивати тему, торкатися проблематики, актуальної на сьогодні без огляду на вікові особливості аудиторії. Обидва письменника у свій аргументації часто наводили приклади з власного життєвого досвіду, навіть певні автобіографічні моменти, що дозволило встановити атмосферу довір’я, породжувало відчуття причетності присутніх до певного соціального і літературно-творчого процесу. 
  gorbunova

Вікторія Горбунова, письменниця (Житомир)

   Володимир Лис – людина старшого покоління, який вже видав десятки книжок, Вікторія Горбунова – молода письменниця (роман "Мрія про маленьке життя" - це її друга книга), психолог за фахом. Вона імпонує студентській аудиторії не лише своїм літературним талантом, але й власними захопленнями психологічною імпровізацією в PlayBack театрі. Своє хобі є і у Володимира Лиса – визначати … погоду. Він навіть видав книжку «Таємна кухня погоди».

3

Володимир Лис

  В останній день роботи форуму відбулася презентація книги Володимира Лиса «Століття Якова» за участі автора і офіційного представника «Коронації слова» Альберта Фараона. Як відзначив останній, участь у конкурсі дозволяє письменнику швидше знайти свою аудиторію, видати або ж екранізувати твір. Унікальність конкурсу полягає також у тім, що авторитетне журі має справу лише з текстами – ім’я автора під час конкурсного розгляду лишається невідомим. З цим цілком погоджується Володимир Лис, який зізнався, що засідаючи у журі конкурсу, губився в здогадках, хто автор запропонованого твору і жодним чином не зміг визначити ім'я серед відомих йому сучасників. Такий підхід, звичайно, підіймає рейтинг конкурсу. Єдине, що хотілось би висловити як побажання на майбутнє, це забезпечити видавцям більш цікаве художнє оформлення книг згаданої серії, бо в такому варіанті маємо переважно кітч.

2

Представник «Коронації слова» Альберт Фараон (Київ)

  Слухацька аудиторія в бібліотеці була більш різноманітною – це й письменники, журналісти, викладачі, студенти (ПНПУ ім. К.Д. Ушинського), бібліотечні працівники.
  З ґрунтовним аналізом твору «Століття Якова» виступила доц. кафедри української л-ри, канд. філ. наук Галина Авксентьева. Рецензент наголошувала перш за все на психологізмі і символізмі роману луцького прозаїка, цікаво вибудуваної сюжетної канви, постановкою моральної проблематики  – якості, які, за словами самого автора, у нинішніх постмодерністів з їх надмірним захопленням «грою слів», не є в пошані.
  Про своє співробітництво з Володимиром Лисом поділився земляк письменника, директор видавництва «Твердиня» (Луцьк), публіцист і літературний критик Микола Мартинюк. Між іншим, він продемонстрував присутнім дитячу книгу іншого луцького письменника і поетеси Надії Гуменюк «Буслик хоче до Світязя : вірши, казки, оповідання про Волинь» – дружини В.Лиса. Зазначимо, що це видання було відзначене журі конкурсу «Краща книга виставки-форуму – 2011».
  Такі презентації переконують, що який би талановитий письменник не був, якщо він перебуває у власному герметичному просторі і не прагне донести себе до читача, то, принаймні за життя, може бути відомими лише вузькому колу шанувальників. «В Україні зараз дуже багато талановитих письменників, - заявив в одному зі своїх інтерв’ю пан Володимир. - Я у принципі погоджуюся з Володимиром Даниленком, який сказав, що коли письменник не є публічною людиною, то ризикує залишитися невідомим».
   Під час обох зустрічей присутні мали можливість придбати книги письменників з їх автографами.

4

 Микола Мартинюк, директор в-тва «Твердиня» (Луцьк)

5

Під час презентації. На першому плані Тарса Максимюк (краєзнавець) та Роман Кракалія (журналіст)

6

 Під час презентації

7

Волимимр Лис у колі шанувальників

Створено: 21.05.2011
Переглядів: 4166




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.