До Дня космонавтики

Лектор – старший науковий працівник Одеської астрономічної обсерваторії, кандидат фізико-математичних наук та студенти ОНЮА, МГУ, ПНПУ ім. К.Д.Ушинського, економіко-правового ліцею МГУ.

…«З висот, проклавши трасу невідому.

Оглянув землю-матір наш Антей

І повернувся до землі. Додому –

В обійми людства і дітей»

Василь Юхимович (про перший політ Ю.О.Гагаріна)

 

Напередодні 50-річчя від дня першого польоту людини у космос (12 квітня 1961) та з нагоди Дня космонавтики в Одеській національній науковій бібліотеці ім. М.Горького, відбулась Година науковця. У змістовній частині заходу лекція Рябова М.І., старшого наукового працівника Одеської астрономічної обсерваторії, кандидата фізико-математичних наук, доповіді інших науковців,а також презентація виставки «Через книгу –до зірок», яка відкриває космічний світ та подію 50-річної давнини - першого польоту у космос Юрія Гагаріна.

Михайло Іванович Рябов та студенти

  На згаданій виставці представлена не лише науково-дослідницька література космічної тематики, але і художньо-мистецьке осмислення цієї притяжної теми. Увагу заслуговують видання про життя та професійний шлях космонавтів:

Юрій Гагарін. Книга-альбом. – М, 1971;

Гагарін Ю.О. Дорога в космос: Нотатки льотчика-космонавта СРСР. – К, 1983;

Королева Н.С., КоролевС.П.: Отец. – М, 2007;

Павло Попович. Вилітаю вранці. – К, 1968;

Каденюк Леонід. Місія – космос. – К,2010 та інші цікаві видання.

Особливу увагу читачів привертає книга Павла Поповича «О времени и о себе» (М, 2010). Ця книга  першого українського космонавта, двічі Героя Радянського Союзу, який у 1960 році увійшов до складу першого космічного загону, а у 1962 здійснив політ у космос. Це рідкісне нині видання (2 тис. прим.) минулоріч бібліотеці подарувала космічна родина Скворцових.

Поздоровлення з Днем космонавтики Рябова М.І.

 У одному із розділів книжкової виставки також представлена періодика за 1961 рік, - без перебільшення, унікальні видання, у яких вперше поміщені статті та публікації про перший політ людини у космос - популярні того часу журнали «Огонек» та «Україна». Вони буквально вибухали заголовками: «Ура Юра!», «Наша Родина прокладывает путь в будущее и на земле, и в космосе», «Великий подвиг будет жить в веках»; «Новітня єра в історії» та інші. 

Тож у відвідувачів заходу з’явилась унікальна можливість відчути і збагнути, що 12 квітня 1961 року став як для України, так і для усього світу епохальною подією.

Створено: 13.04.2011
Переглядів: 4342




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.