ВІТАЄМО!

ВІТАЄМО!

   9 березня свій ювілей відзначає одна із найчарівніших і найпривабливіших,  ерудованих і талановитих, інтелігентних та високоінтелектуальних наших колег – завідуюча відділу мистецтв, заслужений працівник культури України Тетяна Василівна Щурова.

  Випускниця філологічного факультету ОДУ імені І.І.Мечникова, Тетяна Щурова прийшла до бібліотеки 19 жовтня 1970 року. Із шестиденним випробним строком була зарахована молодшим бібліотекарем у відділ книгозберігання. Тетяна не лише витримала цей термін, але й проявляла таку ретельність у роботі, що буквально через два місяці тодішній директор бібліотеки Іван Дмитрович Мазуренко перевів молоду і старанну співробітницю на посаду бібліотекаря.

    Величезну підтримку у професійному становленні Тетяні Василівні  надавала завідуюча відділу мистецтв бібліотеки С.В.Григор’єва. Це з її легкої руки відбулося наступне чергове підвищення Т.В.Щурової по службі. Ось фрагмент доповідної записки С.В.Григор’євої, датованої 16 вересня 1976 року: "Шестой год работает в отделе Татьяна Щурова, проявила себя серьезным, вдумчивым работником. Имея диплом филолога и среднее музыкальное образование, Т.Щурова выполняет, помимо дежурств на обслуживании, библиографическую и информационную работу: ведет картотеки, выполняет библиографические справки, участвует в подготовке информационного указателя "Одещина", информирует о новой литературе 27 абонентов индивидуальной информации. Татьяна Щурова руководит в отделе всем коплексом работ по пропаганде литературы о музыке. Она выступает с лекциями, обзорами на предприятиях, в клубах, учебных заведениях, на страницах печати. Работа Щуровой свидетельствует о глубоких знаниях и высокой квалификации. Активно участвует в общественной жизни коллектива (секретарь первичной организации общества "Знания", член группы народного контроля, член редколлегии стенгазеты). Все это дает основания ходатайствовать перед директором библиотеки о повышении в должности Татьяны Щуровой".

    З дочірнею вдячністю згадує Тетяна Василівна і ще одну свою наставницю – дивовижної щедрості людину, професіонала високого гатунку Ірину Борисівну Шайкевич...

    Так Одеська національна наукова бібліотека імені М.Горького назавжди увійшла в життя Тетяни Щурової. І сьогодні вона вже не уявляє себе без улюбленої бібліотечної роботи. Втім, нині вже й нашу бібліотеку неможливо уявити без Тетяни Василівни, яка  понад сорок років трудиться в "Горьківці" та ось уже 21-й рік очолює відділ мистецтв.  Цей відділ саме за її активної участі став центром творчої роботи з театрами, музеями, кіностудією, телебаченням, навчальними закладами театрально-художнього спрямування міста. Високо оцінює знання, інтелект, енергійність Тетяни Василівни уся творча інтелігенція Одеси. Керівництво театрів неодноразово висловлювало їй  свою вдячність за постійну допомогу у підготовці спектаклів, за підтримку в науково-дослідній роботі.

    За ці роки  Т.В.Щуровою було написано близько двохсот рецензій на спектаклі, відгуків про художні виставки, творчих портретів акторів одеських театрів. Тетяна Василівна часто виступала у пресі та по телебаченню із цікавими та грунтованими повідомленнями про діяльність очолюваного нею відділу мистецтв, про безліч чудових книжок із понад п'ятимільйонного фонду ОННБ імені М.Горького. А хто ж, як не Тетяна Василівна  найбільш повно й яскраво може розповісти про французьку художницю Сюзанну Саварі та її сорокарічну дружбу з Одеською національною науковою бібліотекою!

    Бібліограф-мистецтвознавець Т.В.Щурова бере активну участь у видавничій діяльності бібліотеки. Зокрема, була співавтором бібліографічного покажчика "Український музично-драматичний театр ім. Революції" (1992), який вміщує літературу за 1925-1992 рр. і присвячений театру, що нині носить ім'я В.Василька,  буклетів "Тиждень французької книги в Одесі" (1995), "Одеська державна наукова бібліотека ім. М.Горького" (1999), "Г.Г.Маразли. Меценат и коллекционер" (1995), упорядником збірника "Одесский журнал "Крокодил" и его авторы" (1998). До 1000-річчя літописання і книжкової справи у Україні разом з колегами підготувала до друку нові фундаментальні видання, зокрема, збірки матеріалів "Намогильні хрести запорізьких козаків" та "Задунайська Січ" (1998) та багато інших.

    Багаторічна, плідна праця Тетяни Василівни Щурової завжди знаходить підтримку та схвальну оцінку  колективу. За поданням  адміністрації особистий внесок Т.В.Щурової у розвиток  бібліотечної справи в Україні відзначено почесним званням "Заслужений працівник культури України". Висока професійна майстерність, творчі здобутки Тетяни Василівни відзначалися і на міському та обласному  рівні – вона  має Почесну грамоту Одеської облдержадміністрації, Почесну відзнаку одеського міського голови "Подяка". Тетяна Василівна неодноразово ставала переможцем у багатьох престижних  творчих конкурсах – "Твої імена, Одесо!" – у номінації "Кращий літературний твір (мистецтвознавство)" – за книги "Товарищество Южнорусских художников" и "Черный квадрат  над Черным морем" (2001),  за видання книги О.М.Дерібаса «Старая Одесса» (2004), ІХ та ХІУ  Міжнародного книжкового ярмарку «Зелена хвиля» - за  внесок у видавничу діяльність та дослідження культурного життя Одеси ХХ століття, за особистий внесок у реконструкцію художнього простору Одеси,  а також у номінації «Історія Одеси» за книгу «Благоухающий пепел».

    «Представьте себе, что значит прочитать один за одним тысячи номеров журналов, чтобы выбрать жемчужные зерна, - пише у  предмові до збірника «Благоухающий пепел» Євген Голубовський. - Труд адский. Но именно его предприняла заведующая отделом искусств научной библиотеки  имени М.Горького Татьяна Васильевна Щурова. Нет, это не безликая антология. Это авторская книга. И в этом убеждаешься, начиная читать, от иронически ностальгического названия «Благоухающий пепел» до подбора статей, стихов, рисунков... Множество открытий чудных приготовила для читателей Татьяна Щурова...».

    То ж нехай і  самій Тетяні Василівні безліч чудових миттєвостей дарує життя! Здоров’я, радості, благополуччя, натхнення, нових творчих звершень!

Створено: 09.03.2011
Переглядів: 2341




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.