До 105-річчя Івана Гайдаєнка

1.jpg

"Я з вами, і ще молодий": під такою назвою в Одеській національній науковій бібліотеці відбулася зустріч шанувальників творчості Івана Гайдаєнка, присвячена 105-річчю від дня народження українського письменника–мариніста, журналіста, засновника громадської організації "Одеська обласна рада миру".

У заході взяли участь сучасники письменника, ті хто вчився у нього літературній майстерності, перейняв його толерантність, хто брав участь в багатьох соціально-значимих проектах Гайдаєнка. Захід відбувся завдяки ініціативі доньки Івана Петровича – Валентини Гайдаєнко, заступника голови Одеської обласної ради миру, члена національної Спілки журналістів України.

"Нам дуже не вистачає таких людей, як Іван Петрович Гайдаєнко. Це і є та ідея, найголовніша. Звідси йде вже його високоморальна творчість. Порядність, чесність, честь офіцера морського флоту, були завжди присутні у його житті і поведінці, його спілкуванні з людьми. Мені сьогодні не соромно дивитися жодному одеситу в очі, тому що я знаю, що батько ніколи і нікого не підводив. А це саме важливе, бути чесним з людьми. Ось це і є головна ідея, яку я хочу донести до людей, особливо до молоді, яка сьогодні бачить такий розбрат у суспільстві, що таке сьогодні твориться, і не розуміє як їй поводитися в цьому світі і чого чекати. Може бути такі люди стануть якимось орієнтиром. Тому я стараюся це все розповсюджувати" – поділилася спогадами Валентина Іванівна.

Іван Гайдаєнко пройшов дорогами Другої світової війни, причому почав свій фронтовий шлях з участі в Громадянській війні в Іспанії в 1936-39 рр. Тему боротьби за свободу він втілив у своїх літературних творах "Друзі і недруги", "Зарубіжні зустрічі", "В далеких гаванях", "За далечінню морський", "Про тих, хто в морі" та інших. У фондах бібліотеки є тритомне видання письменника. Вже в мирний час саме він придумав на Одеському обласному радіо програму для моряків і їх сімей "Рідна гавань", яка йшла близько 40 років. "Сьогоднішня зустріч продовжує низку заходів, присвячених 105-річчю від дня народження видатного одеського письменника, творця громадської організації "Одеська обласна рада миру", яка відзначила 50-річчя, Івану Петровичу Гайдаєнко, – розповіла генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова. – «З нашою бібліотекою пов'язано багато цікавих спільних справ. Ми його знаємо як громадського діяча, як друга бібліотеки, як літератора, автора 40 книг, які зберігаються у фондах національної бібліотеки. Його творча сім'я, зокрема, донька Валентина Іванівна, передали до фонду ОННБ більше 200 книг з особистої бібліотеки Івана Петровича. Серед них є дуже рідкісні видання, з дарчими написами, ми також отримали дуже цінні фотографії. А ще в нашому музеї тепер зберігається його письмовий стіл, за яким він створював свої цікаві твори, присвячені темі свободи, людської гідності, темі моря". Генеральному директору ОННБ була вручена пам'ятна медаль, випущена до 100-річчя від дня народження Івана Гайдаєнко донькою письменника. На зустріч, присвячену пам'яті видатного одесита, прийшли студенти Одеського Вищого мореплавного училища разом зі своїм наставником, що запропонував встановити на фасаді учбового закладу меморіальну дошку на честь І. П. Гайдаєнко. А студенти Одеської Національної музичної академії ім. А.В. Нежданової виконали чудові твори української і світової оперної класики. Відкривав і закривав творчу зустріч піаніст, меценат, колекціонер, громадський діяч Євген Лукашов, попуррі, що виконав з пісень про Одесу. Свій творчий внесок вніс народний художник України Микола Прокопенко, який подарував бібліотеці два своїх графічних творів та висловив думку про те, що такі вечори допомагають увіковічувати пам'ять про ветеранів Другої світової війни. Під час заходу в бібліотеці експонувалася книжкова виставка "Капітани не знають спокою" (з фондів книгозбірні).

ФОТОРЕПОРТАЖ

2-2.jpg 3-2.jpg

medal-gajdaenko.jpg

5f-1.jpg 6.jpg
5.jpg 4-2.jpg
7.jpg 8.jpg
10.jpg 11.jpg

prokop-1-1.jpg prokop-2.jpg
12.jpg 13.jpg
14.jpg 15.jpg
16.jpg 17.jpg

Телерепортажі

ТК "Южная волна"

Створено: 15.03.2019
Оновлено: 18.03.2019
Переглядів: 1182




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.