Старовинна гравюра – національне надбання України

ucf_logo_transparent_ua_full_color-1.jpg

22 листопада 2018 року об 11.00 в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться презентація проекту «Старовинна гравюра – національне надбання України», який здійснено під егідою Міністерства культури України за підтримки Українського культурного фонду.

g4-2.jpg

Проект Одеської національної наукової бібліотеки спрямований на збереження та популяризацію культурної спадщини України, введення в науковий обіг документів образотворчого мистецтва. Він здобув перемогу в конкурсі культурно-мистецьких проектів, проведеному Українським культурним фондом у 2018 році. Вперше так масштабно буде представлено результати багаторічної копіткої праці бібліотечних фахівців з наукового опрацювання колекції артефактів, яка є однією з найцінніших серед п’ятимільйонного фонду бібліотеки.

Так, в рамках проекту, втіленого під егідою Міністерства культури України за підтримки Українського культурного фонду, в Одеській національній науковій бібліотеці не лише було здійснено оцифрування понад 600 гравюр XVI-XIX ст. майстрів з Англії, Італії, Нідерландів, Німеччини, України, Франції, але й розроблено сучасний веб-ресурс, який віднині надаватиме вільний онлайновий доступ до оцифрованого надбання – вітчизняних та зарубіжних гравюр XVI-XIX ст., які зберігаються у фонді ОННБ. Історія формування, склад і зміст цієї колекції заслуговують на уважне вивчення і популяризацію, адже привабливість гравюри як виду мистецтва полягає саме в тому, що кожен з відбитків є самостійним оригінальним художнім твором. Веб-портал надасть можливість вільного доступу до вказаного ресурсу шанувальникам мистецтва, дослідникам української та світової культури,
мистецтвознавцям, історикам, працівникам музеїв, реставраторам, бібліотекарям усього світу.

У рамках презентації проекту увазі відвідувачів буде представлено виставку оригіналів гравюр, каталог якої буде передано вітчизняним і зарубіжним партнерам ОННБ, а 20 найцікавіших експонатів виставки, отримавши високополіграфічне оформлення, можуть бути представлені у форматі пересувної експозиції в Україні та за кордоном.

g_528-2-1.jpg

Презентація проекту

Дивіться також:
ОДЕСИТИ ОТРИМАЛИ ПЕРШИЙ ГРАНТ ВІД УКРАЇНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО ФОНДУ НА РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ // Сюжет 7 каналу з прес-конференції «Перший грант від Українського культурного фонду: хто отримав і на що направили?»  (29.10.2018, прес-центр "Paritet") 

Прес-конференція «Перший грант від Українського культурного фонду: хто отримав і на що направили?» // Відеотрансляція прес-центру "Paritet". 29 жовтня 2018 року.

Первый грант Украинского культурного фонда // Телеканал «Круг». – 29 жовтня 2018 року.

Одесская национальная научная библиотека представит выставку старинных гравюр и новый информационный веб-ресурс // Правда за Одессу.

В ОННБ триває процес оцифрування старовинних гравюр // 7 Канал. – 3 листопада 2018 року.

РАРИТЕТНІ ГРАВЮРИ СТАЮТЬ ДОСТУПНІШИМИ // 7 Канал. – 6 листопада 2018 року.

Презентація проекту «Старовинна гравюра – національне надбання України» // ІА «Контекст-Причорномор'я». – 9 листопада 2018 року.

Презентація проекту «Старовинна гравюра – національне надбання України» // ІА «Контекст-Причорномор'я». – 21 листопада 2018 року.

Старовинна гравюра - національне надбання України [Про урочисту презентацію проекту в ОННБ] // Одеська національна наукова бібліотека. Офіційний веб-сайт. - 23 листопада 2018 року. 

Старинная гравюра – национальное достояние // Телеканал «Круг». – 22 листопада 2018 року.

ОДЕСА: “Старовинна гравюра - національне надбання України” // ТРК ЮЖНАЯ ВОЛНА HD. - 22 листопада 2018 року. 

Старинная гравюра из одесской библиотеки появится в Интернете // Южный курьер. 

Informer.od.ua  -  07 листопада 2018 року

Front News International

ОРІДУ НАДУ

"СЛОВО"

Довідково

● Український культурний фонд – створений у 2017 році державна установа, діяльність якої спрямовується та координується Міністерством культури України. Метою УКФ є сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір.
● Розвиток електронної бібліотеки і колекцій цифрових інформаційних ресурсів – одне з найактуальніших завдань у роботі ОННБ. Він не лише сприяє створенню страхового фонду документів культурної спадщини, поширенню інформації про культурне надбання України, впровадженню сучасних інформаційних технологій у діяльність бібліотеки, але й є потужним імпульсом для подальшого вивчення культурної спадщини, яке зберігається у фондах бібліотек України, сприяє активізації науково-дослідної та культурно-просвітницької роботи науковців, фахівців бібліотек та музеїв, ефективно слугує гідній презентації культурного спадку України у
світовому інформаційному просторі. Особливо це стосується рідкісних книг, періодичних видань, рукописів, фотографій, гравюр тощо, які є унікальною частиною культурної спадщини людства. Їх вивчення та популяризація, забезпечення загальної доступності до цих культурних цінностей є важливою складовою місії Одеської національної наукової бібліотеки.

Створено: 29.10.2018
Оновлено: 21.12.2018
Переглядів: 25377




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.