Трипільська культура як світовий культурний феномен

15 лютого 2018 року в ОННБ у відділі мистецтв до уваги відвідувачів було представлено книжково-ілюстративну виставку «Трипільська культура як світовий культурний феномен»: з нагоди 125-річчя відкриття трипільської культури в Україні.

Експозиція містить видання, що висвітлюють основні аспекти трипільської цивілізації, а також матеріали про наукові дослідження цього культурного феномену. 

0-1.jpg

Трипільська культура – це археологічна культура доби неоліту та енеоліту (бл. 7000−2750 рр. до н. е.). На початку ХХ ст. київський археолог Вікентій Хвойка зробив перші знахідки на теренах Наддніпрянщини біля містечка Трипілля (нині – село Трипілля Обухівського району Київської області). То були зліплені в ручну горщики незвичайної форми, прикрашені візерунками, різноманітні фігурки, господарський ренамент, виготовлений із каменю. Учений одразу збагнув, що перед ним дуже давні речі, зроблені ще в доісторичну епоху невідомим народом, який мешкав на берегах Дніпра. Знайдені старожитності Вікентій Хвойка назвав трипільською культурою – за місцем перших своїх досліджень. Наразі здобуті ним знахідки можна побачити у національному музеї історії України. А за минулі з часу відкриттів В.Хвойки десятиліття та завдяки копіткій праці кількох поколінь археологів, на сьогодні ми маємо можливість отримати нові уявлення про трипільську археологічну культуру та її творців – давній народ, який мешкав на теренах України у прадавні часи.

Представлена книжкова експозиція зацікавила користувачів, які досліджують історію розвитку трипільської культури в Україні. Виставка дає відповіді на наступні питання: Що таке трипільська культура? Звідки походять її творці та як вони виглядали? Якими були їх оселі? Якою мовою спілкувалися? Якими були їх вірування? Чи існувала трипільська держава? Чому саме трипільська культура привертає увагу широкого загалу? Де можна побачити трипільські старожитності та у яких книжках про них можна прочитати? 

3.jpg

Учасники заходу у відділі  мистецтв бібліотеки ознайомились з книгами та поділилися своїми враженнями. Вони були одностайні в тому, що  пам’ятки трипільської культури заслуговують на збереження і вивчення, бо вони є досягнення людства (на фото крайня справа завідувач відділу мистецтв Тетяна Щурова). 

2-1.jpg

Анна Темнюк, завідувач сектором презентації бібліотечних фондів ОННБ та Валентина Кодра, постійний читач бібліотеки, у своїх виступах зазначили, що славнозвісна трипільська культура відіграла значну роль у духовному, суспільно-політичному, виробничому і культурному житті багатьох людей.

Особливою увагою серед присутніх користувались такі науково-дослідні та джерелознавчі видання:

Відейко М.Ю. Шляхами трипільського світу / М.Ю. Відейко. – К. : Наш час, 2007.– 296 с.

Переглянути в електрон. каталозі

Бурдо Н.Б. Сакральний світ трипільської цивілізації / Н.Б. Бурдо. – К. : Наш час, 2008.– 296 с.

Переглянути в електрон. каталозі 

Яковлева Л.А. Найдавніше мистецтво України = L'Art des origines en Ukraine : монографія / Л.А. Яковлева. – К. : Стародавній Світ, 2013.– 286 с.

Переглянути в електрон. каталозі

 

 

 

Створено: 15.02.2018
Переглядів: 2682




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.